6800XT/6900XT/3080/3080Ti/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#24

1001 回覆
10 Like 31 Dislike
想換3080/Ti
廳已經有部C1,係咪應該搬部腦出去算
電視用嚟插PC 打機我唔反對

但電視當MON 用會幾辛苦

21:9 係好氣勢D

作為最後一隻官方支援SLI 的大作,用3090 開住佢嚟玩真係有D唏噓

已經足足兩年無GAME 再SUPPORT SLI
最後係
6900xt 單買$10999
6800 $8799要搭火牛
3080 $9999要搭火牛
同埋3080 $8499 法奧搭砌機(cpu,板,火牛,ram,ssd,散熱,機箱)

之中,揀咗中央田 3080 $9999搭火牛

6900xt貴多1000$, 性能上係比3080好, 我亦都睇好open source 的FSR,
但而家nvidia dlss真係多好多game
而且FSR又係support n卡, 即係n卡可以食哂dlss+fsr 2類game

6800閒時可以拎黎低功耗挖礦幫補家計, 但6800用650牛啱啱夠,
本身已經有隻650牛+rx590, 又買多隻650牛太on9

最後都係揀返3080+850牛
法奧最平cpu同板 3000G+A320 都要459+399, 再加埋垃圾ram,ssd, 都要多4舊水, 加埋其實都係差唔多, 但最緊要多左好多垃圾, 免費都唔想要
其實如果有12600K 我會想換埋, 但12600K冇貨, 老母板暫時得Z690貴板, 最平都$1699 焗轉12700K+Z690, 已經5千幾

而家舊隻650牛 再拎返10年前祖傳FX4100+880gm板+已經唔care入面係咩的hdd 搭埋張rx590 挖礦, 幫補返炒價條數

3080就跟新850牛,舊機1600X+b350用住先
呢張訓教時幫補下挖礦, 雖然聽落係on9, 但目標只係6個月內回本返果筆炒價
btw, 3080真係唔敢長開返工挖, 熱到飛起, 降壓0.8v 1400MHz +顯存1000MHz, 而家出面十幾度, 開住窗唔開冷氣, 顯存會長期100度

但睇黎今年冬天訓教唔使開暖爐了
btw, 3080 你地打機會唔會降壓
打機見到3百幾W真係驚驚地
跟人地話降少少, 0.825V, core 1800MHz封頂, run timespy 只係16800->16600, 但320W前後 減到180~240W,
雖然見到200W 都仲係驚驚地
好多資訊
驚閪咩

3090 刷500w bios都未驚啦
換THERMAL PAD啦
買GELID GP ULTIMATE
不過香港D SIZE唔齊可能要AMAZON買/去A SHOP買
換完至少降20度
其實實際上要睇你本身開幾高
如果你全開其實你降V係唔會直接減左W
因為POWER LIMIT係無降過 而你UV拎最盡既數其實只係等於張卡唔駛拎咁多VOLT就跑到咁解
你一係就UV多100MHZ 咁就真係會用電少左
Inno3D真心出事
張3080Ti買翻黎就壞
Idle唔知點解keep 住1710 Hz,成4x度,3D Mark 都run唔完
你係唔係行緊雙mon? n卡雙mon/高hz唔知點解個時脈待機都會長行最高
攞返舖頭/RMA 啦

死咭呢家嘢咩牌子都會有

Inno我以前用過幾張1080 1080 ti 都無事
今晚就攞,貪平買inno,後悔了
希望可以比我加錢換其他
你喺邊度買?

其實唔關牌子事,真係講人品

買卜其他牌子都有機會死咭

但你肯定唔係本身電腦問題?你換咭之前有無DDU先?
換之後先DDU
我唔知係咪PSU問題,用緊750W Platinum
今晚拎落去試真係咪張卡問題,唔係我換過隻牛算
Inno 1080ti用到e加都無事

如果第日有幸買新卡 應該會買返inno ichill

依家有2070s
想換intel 7+ 3080ti
但聽聞1月會出 20gb 版3080
咁應唔應該等?
依加流出既消息我都唔知 新既3080s 會唔會勁過3080ti….
流言呢d 好難答你喎

心急,有貨又唔太貴咪照入囉

怕揼春又忍到咪忍到一月再算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞