6800XT/6900XT/3080/3080Ti/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#24

1001 回覆
10 Like 31 Dislike
心動不如行動,去啦
你玩D 要幾百FPS既game先會有feel
i9 配 3070
i5 配 3090

你地會點揀,錢財有限,不能兼得.....
換左新芒vg289q後 部電腦間唔中會黑屏幾秒
我張顯卡係gtx750ti
係咪張顯卡太廢所以咁
睇你玩咩resolution

1080p 應該勁唔少
你玩咩解像同refresh rate
打算買部電視行4k 120hz....係咪即係要>120fps先滿足到部電視..
12代i5都好強了
可以諗i5 配 3090
12代i5性能都同10代i9差唔多
上年年頭3090+i9=標準頂級配置
唔洗比di幾i幾黎迷惑左自己
3070 > 3090成皮幾野差價,i5 > i9只係佢既零頭
不過4k打機cpu嘥氣啦
唔駛諗
先換3090 之後再儲錢換上I9
至少你都要12代I7
舊卡 BAD CONTACT? 噴D清潔劑試下
hz同FPS 應該係同一樣野
12代嘅好處係多左e core for你low thread use
p core嘅速度都快左好多
但如果你本身已經係9900k咁真係無必要換
同埋唔好淨係睇fps
core數多少係影響埋你實際使用 例如你打打下機會上網聽歌睇片 或者一路打機一路撳其他野
呢啲都係core數多少同ram會影響到嘅野
淨睇fps其實無意思 更何況人地run game test係部機無其他background野load緊
fps你睇下display就算 唔駛太著緊cpu
仲有3090 24gb vram有用好多
寧願先upgrade 3090之後再換 有錢就唔好唔升張卡
咁如果你淨gaming咁12900k都一定勁過9900k嘅
睇你想唔想洗錢換盡者
同埋好似都係得f1之類賽車game先用得多core run ai
除此之外淨睇fps嘅話而家啲game應該真係仲未洗得盡多核數
但玩12代intel係要玩埋熄e core超多啲p core先會gaming上有再突出啲嘅提升
你都已經3090
好難可以再快30%以上咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞