[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (71) 富士冇用家 1001冇人開post

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
個光圈環既design抄原廠抄到支那本質
有冇人知xpro3邊度仲有水嘅現貨
星際同四寶都冇
二手大量
但dcfever同carosell 都唔見有
carousell有
星際都有
啱啱入手xs10
想問吓快門前面個front dial有咩用同埋點set function
見xt3有command dial setting但係xs10搵唔到
新入坑 搭單問下
XT4 + 16 1.4 + 35 1.4 點買法最抵 二手OR水貨都OK
同埋類似焦距嘅鏡頭 有無更好選擇?
主要輕度使用影相 生活人像 旅遊風景
無乜話最抵
其實周圍個價都企得好硬
甚至想買都未必有貨
真係啱心水就去馬囉

35我會推薦2光圈果支多d
畫質好,對焦靜同快好多,細支輕身又有wr
唔係追果一級光圈
真係2果支比較好

16 1.4無投訴 無代替品 必入
我都入左個雙叉等緊送果粒原電
等33.4
是咪即係Viltrox果支
色散紫邊好勁
https://meganeya-moai.hatenablog.com/entry/2019/01/08/121101

幾鍾意佢PRO Neg. Std嘅效果
應該冇得custom
主要係唔同mode(PSAM)果陣改唔同野
希望唔會又係就咁貼牌啦
tokina 點都叫有官方認證更新
貼牌就貼硬
更新最多係鏡頭filmware姐
多謝分享,多數都淨係知fuji x weekly 既recipe
唔好客氣,呢位日本人都只係拍jpg,應該都係直出冇修圖,即係話跟住佢嘅setting,佢影到的話我哋應該都可以影到相同效果

本身Viltrox果支畫質唔多掂,
Tokina本身賣又貴過Viltrox,唔值得為個fw買
富士x mount 副廠真係唔多掂
得菜囉,點解死馬唔出
Sigma唔係話今年出3支咩
話姐,今年都過左一半,暫時仲係咩消息都未有
之前都淨係傳聞,官方都冇證實過
同33 1.4 都仲係得個傳字
以事論事唔計支那
睇xing liu, 我覺得同56.2其實肉眼睇分別係有, 但係咪話差好遠又唔係
講緊56.2 5千 呢支56.4 2千
其實佢質素對得住個價錢, provided that tokina其實同一支質素貴緊成千銀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞