[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (71) 富士冇用家 1001冇人開post

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
1545香港underrated
外國叫好叫座
其實好多XC都係咁
風氣黎
香港人玩器材就乜都叫人一步到位
但係好多鬼佬成日挑戰用低階器材
影好多靚相
仲要係最低階
喺香港無價無市果隻
XC1545同50230就係
1545如果唔係電Zoom我會有興趣
唔係個個場合都要Ultrawide, 但1855最wide等效27mm又真係唔太夠做
來來去去咪又係顏色、輕便、外型

我好膚淺

講真
有人話無FF影唔到相果d真係on9

問心上網就咁睇IG又好youtube又好
有無可能憑一眼就分到用咩片幅去影
我試過用X100V影 之後tag GFX大把人信
之後我用返GFX影 tag XPRO3 又有人信

專業攝影師拎部apsc同M43去影相
係咪一定差過連登仔用FF

咪又係靠相機後面個腦袋
文青機 影完可以直接比女睇唔洗執

唔好話佢著魔
我用完我都想出套xpro3+35 1.4
雖然evf真係垃圾 但係玩ovf同film sim 真係好正
唯一唔滿足x100v 就係我有時候會追求更多淺景深
Fuji我覺得最好玩係佢quick menu啲參數配合原有film sim同wb shift可以自訂唔同嘅film recipe, 暫時主要係依樣嘢留住我

雖然我本身都有影raw後製習慣, 但fuji嘅quick menu可以經過save定啲film recipe, 令到你同時間地點影嘅相, 直出都有好大差別, 真係好正
X100v 好靚仔,但快門輕得仔,回彈力太少,同xpro-3 一樣就更完美
巴打Zeiss 32.8有冇評價
我覺得佢好soft 冇富士個支咁勁對比
唔知點解富士果支比人講到咁勁天使之眼
個枝我都見到人力推咁濟,但因為我機鏡都係買二手 見2000幾有支蔡司就試下 有錢我都想試埋個支,依家個枝好痴塵
得不sir巨插
X mount 2千幾就有?我見二手都要3000
原廠支35.4就升左值添
我有支12 2.8都係個環痴塵,不過畫質同size岩哂我心水
搞到想直接買x100v 算
啲台仔台佬鍾意幫鏡頭改名姐..
35.4 係衰在貴同af慢拉風箱, 不過鏡頭外型同影相成像我收貨
我2手買左2600,12 2.8好似都好正!原廠35.4香港買幾錢?
而家好似3000幾水貨

富士超廣角冇咩選擇,8-16又貴又重
1024畫質又唔多好
菜12細支個人又覺得等效18夠用畫質又靚
巴打影開景多?用咩機
唔係
只係由FF轉Apsc唔想用大碌鏡又對畫質有少少要求咁
而家用XT4
買左起碼可以慢慢反省
唔買就連後悔嘅機會都無
聽講加粒shutter relase 個feel完全唔同
我未搵到一粒合眼緣既冇買
係咪睇完暴力街拍入坑
我覺得35F2比較啱XE3個 size
冇錯!睇佢介紹富士啲機好易入坑
之前xf10都係
成日覺得18好難構圖 加油呀巴打 跌咗落富士坑有啲返唔到轉頭
試下睇埋 映畫製作社SP

https://youtube.com/user/SpiegelProduction
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞