[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (71) 富士冇用家 1001冇人開post

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
係既,但Viltrox紫邊好勁
而家諗住買50 f2,都有諗過定係買Viltrox好
價錢相差幾舊水,一支就散景靚d平d
一支就細支d整體畫質靚d又原廠野
因為原廠鏡太出色冇乜必要用副廠
如果有人想出 27mm f2.8 第二代
請聯絡我
https://t.me/photocapturesoul
我眼中佢嗰個紫邊算係響接受範圍內 而且原廠56.2 大逆光都會紫

不過我56都係揀左原廠 23 35 56 三個焦段我得23買左viltrox, 因為少用23, 當平價有1.4心態
所以原廠56.2都買唔落手
就係等緊sigma出,買住支50 f2玩住先,sigma出左就放左佢換死馬
viltrox二手難放,原廠50f2應該唔難
又冇得咁樣講, 鏡頭嘅嘢一定係多競爭先有進步
無論最後係成像好左, 定係原廠為左維持競爭力而定價冇咁進取, 都係消費者得益

Fuji係因為之前一直唔開放mount畀副廠先冇廠出鏡, Viltrox其實都係逆向工程搞個af返嚟

第一間得到Fuji認可嘅副廠品牌就係Tokina, 所以其他人先期待Sigma/Tamron都會有機會跟機出Fuji鏡
講真56 1.2 真係overpriced

但諗返副廠apsc無反鏡會出f1.2嘅機會應該比較低, 而且就算唔買Apd版個焦外都算化得幾靚

我曾經買完賣走過, 最後都忍唔住再次入返手
但我睇d youtuber試56.2同sigma支56.4對比其實散景相差好少幾乎唔覺,
但sharp同紫邊對焦果d會好過原廠, 始終56.2太舊
入坑了
睇睇下富士機變左想買sony
睇緊a7c同a73
想請問下轉接環建唔建議已買返原裝
有冇咩推介? 想轉投手動鏡懷抱
你用嚟插m mount鏡?

我個人覺得插得M鏡就睇樣做人
如果原廠你認為個樣順眼可以去

另外fotodiox好似出左m mount to fuji x af mount
不過依類mount個對焦方式都係推前推後咁, 我覺得唔實用(而且凸左一舊嘢樣衰)
支18 1.4 睇落真係幾正
https://youtu.be/ZIBSMvgi0Eo
冇錯呀諗住開始玩下福仔慢慢上奶呢個思路有冇錯
即係有其他款靚過原廠?
我睇用料做人,淘寶百幾2百嗰啲得舊膠,不了
你鍾意Leica嘅鏡頭外觀 成像 定牌子先

手動鏡嚟講福仔無論外型定成像都幾好, 又算平, 有冇必要玩埋奶真係睇人

要平奶可以Leica R鏡, 不過作為單反鏡你要預左adapter一定大舊, 另外m鏡你可以玩埋zeiss zm, 甚至L39鏡上m mount 深坑

至於adapter都好多款好多廠有出嘅你可以慢慢搵心水款

我覺得淨色金屬面會好睇好多
最常見一舊黑色膠有坑紋, 仲大大隻字印住 咩mount去咩mount 嗰一類 好樣衰
多謝巴打咁耐心答我啲戇鳩問題
其實純粹想開始玩手動鏡,奶真係唔係咩急切需要/ 情意結,睇過號福仔性價比真係幾高手工唔差所以好想試吓
我正正想玩m mount, 但就係搵咗好多都係你所講嗰啲黑色膠mount 所以係咪諗緊原廠值得買多啲
係佢唔識用,比枝50140佢都無分別

zeiss: Am i a joke to you?
Sor唔記得左
用緊Laina 微距轉接環
配小八妹同啲福仔鏡
感覺不錯
新手玩sony要學執相
d鏡又貴好多
我講緊過接近一萬一支
除非你要求唔高 用最平果d膠做 35 1.8 50 1.8 85 1.8
我只計ff 唔計apsc 我sony轉ff之後加埋投資左超過10萬

新手都係用番富士啦
真 sony色水我真係好討厭 啲膚色又紫又綠
但af一定係最勁
富士色水有時會太風格化 但機身真係好正同埋用得好舒服 比你參考吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞