[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (71) 富士冇用家 1001冇人開post

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
唔好買xc啦,手感唔同
影食物同玩具有冇咩鏡推薦,以加得枝27kit鏡
16 1.4 23 1.4
canon好少少?
你咪玩啦
canon部EOS-R5咪出現燒CMOS問題囉
http://www.nphoto.net/news/2021-01/22/d225be6119fd358f.shtml

仲會玩鏡頭玻璃自爆添
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=29873

就算富士都出過事
早期部分x-pro 3EVF有問題添,買咗水貨中招嗰班就陰公
http://www.nphoto.net/news/2020-01/21/e287061709f5ec64.shtml
我同你一樣都係xe4 kit set
懶,所以買左兩支手動鏡玩下35mm 1.4 同50mm 1.2
影近嘢會唔會好啲,支27.8影唔到
對唔字
我對canon嘅印象仲停留喺單反年代
我屋企部5d4同4支鏡仲全部work

不過我都只係話好少少
無讚過一句
負8分係咪比負10分好少少先
仲話好少少?
燒CMOS唔大鑊?鏡頭玻璃自動龜裂唔大鑊?
以前單反年代5D2成塊反光板飛出嚟你又唔知?
之前仲有一批中階單反(唔記得咩型號,記得係百位數型號)嘅CMOS起晒麻點好似霉點咁先成批換CMOS㖭

災情爆鑊事件仲多過Sony啵
仲好意思話負8分比負10分好少少?真係人唔笑狗都吠
得得得
你啱
唔知你咁大反應做乜
sony 最垃圾咁canon第二
因為你講嘅係得事實嘅一半又要拎出嚟講拎嚟柒
而我講嘅係事實仲要有link有真相
事實canon爆鑊仲多過同嚴重過罪大明未

罪大A7III炒快門就無限放大,話罪大係最多鑊氣

而對canon災情鑊鑊咁就我唔知,我睇唔到,我仲停留單反認知咋
但你又連單反爆過嘅災情又唔知
仲好意思話負八分好過負十分
因為你所講事實唔係全部囉明未
on9?
我求其舉一個例唔代表我唔知其他
你咁撚認真比你贏
你最撚叻
係囉,你話唔代表你唔知其他
咁你搵下罪大除咗炒快門嗰鑊,仲有冇幾單大鑊程度係拍得住你CANON燒CMOS,鏡頭爆玻璃自爆, CMOS起霉點要成批換嘅個案嚟睇下
記得貼link呀柒頭皮
你真係on9唔係扮
你真係柒嘅唔係扮
柒咗跌落地都要嗱返渣沙
不蛇改左名?
唔係佢啦第二個嚟
為左屌Canon連膠攝都撐得落我都算開眼界, 唔知有咩深仇大恨

利申定:做左幾廿年人冇買過Canon相機
唔好誤會
我曾經話過膠攝個個都屌得
係唯獨canon班粉腸無資格屌

原因其一
四月份嗰陣,canon post班粉腸為咗抬高R5同R6用抹黑扭曲手法踩低其他品牌
曾經出post話過除咗EOS R5同R6外,其他所有品牌嘅機都做唔到戴口罩下用EYE AF,仲話試過連罪大所有機都唔得

之後我貼咗A7SIII同ZV-1同Nikon Z5成功做到嘅片平反,一巴刮撚到佢哋啪啪聲後,佢哋即刻屈我打手,我唔止平反Sony,仲平反nikon,其他巴打仲搵到A7R4,Z6II同Z7II都做到,但我就搵唔到富士同O記測試嘅片,幫唔到富士同O記平反

原因其二
因為膠攝一向玩膠抽Canon水, Canon post班柒頭其實係純粹私怨但又要扮正義之師姿態去咬膠攝,仲要騎劫所有連登仔扮正義之師去玩私怨呢下至嘔心

發現開post咬膠攝個樓主同最落力嗰幾件係Canon post班柒頭,仲要係好有組織性咁拖友群犬而上咁咬,仲唔係私怨?扮乜撚正義啫?

一方面為咗抬高R5同R6而去老作抹黑其他品牌,另一面又扮正義扮持平扮仁義之師去鬥私怨(咬膠攝), canon呢班冚家剷收皮啦

所以我咪話膠攝玩膠玩過火個個都屌得,係唯獨Canon班奸狼犬無撚資格
廣角買邊枝好 考慮咗好耐 laowa 9 xf 1024 samyang 12
買曬,各自用一排,唔啱手嗰支放咗佢
我有s12,同1024。 一般影景就1024方便好多,除非你要輕或者大光圈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞