[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (71) 富士冇用家 1001冇人開post

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
不如傾下有咩好J 既accessory
我買左nisi uhd uv, 可以照用原裝lens cap
我買左kenko,加左個紅色thumb up,加左後上面化盤唔好轉
好毒呀你地
呢排咁多人入X100V
呢到有冇人要xf 55-200?
Dcfever好多二手佬搵食,唔係咁想放俾佢地,如果呢到有人想要就留TG
仲用緊x100
手持xs10
再入x100v會唔會好傻
xs10影長焦廣角,拍片
x100v 淨係街拍

實得既
望多一個星期先搞
睇黎大家最近比我地毒到入x100v
我外國得行貨仲要幾個月先入一次貨
咁啱見到即刻買
幾個鐘後即刻斷貨
我買貴你地好多
9xxx 接受到

我用緊Nisi 個uv filter
有考慮過squarehood 但係我見佢用螺絲上實我怕佢會刮花個filter thread
x100v 冇跟叉電機 我買左nitecore既usb 雙電叉電機
(之前玩開vape,nitecore叉18650 21700算係大牌子)
屋企插usb頭 出街可以插尿袋 有電壓錶睇 我覺得ok
玻璃mon貼
peakdesign leash同cuff(可能遲d會轉artisian and artist+ peakdesign 扣)

宜家搵緊shutter release… 睇緊artisian and obscura 好似唔錯
同你情況一樣我都有衝動過入x100v
但冇防震忍住左
算啦安慰自己xs10加23f2都靚仔既
你要同自己講 xs10拍片
x100v影相everyday carry camera
影相唔需要ibis

拍片一定要gimbal,有冇防震冇影響架!買啦!
我而家xs10 加1680 or 23f2 or 1024都everyday carry
毒我唔到既
我想問下大家鏡頭係咪都會裝filter
最近成日睇啲utuber都好小用
其實係咪會好啲?
有無人無用的,如果用又用開咩...
去試機先啦
信我 一去冇回頭
簡直另一種體驗
試過佢個hybrid ovf 真係返唔到轉頭
xpro3 玩家 表示唔會被毒到
唔知邊有睇x100v 換電係咪會所有setting 重置呀?
有人話 你一支鏡頭幾組玻璃成皮野放塊幾百蚊既cheap 玻璃上去咪自己整到唔sharp
filter 有分ND/VND/UV/haze/mist等等等等
好多種

我自己用開UV 最普通 冇任何效果既filter
我就分唔出會冇咁sharp
我只係為左保護塊玻璃架姐

我用最多係b+w 有用過nisi tiffen 都ok 平既可以hoya
唔會.. 幾日唔入電就會
我鍾意用ovf多過我部a7s3個超高清evf
我連個peak focus window都冇開
只係開九宮格
有初心
係 就都係聽過第一種說法
又見到好似唔小人唔用先1516
但又怕唔用出事又壞埋
我老豆有支12mm zeiss 用filter
有一次去海洋公園一入場就hi到野撞裂左個filter
hood花左d 支鏡完全冇事
我覺得有好過冇 買個安心
唔拍片唔洗ibis
暫時覺得X100v 唯一缺點就係shutter 聲真係好柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞