[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (71) 富士冇用家 1001冇人開post

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
睇budget做人
我乜都唔識都睇唔出兩者分別 索性買平啲算買耐啲先upgrade
啱啱入手部xt3
google咗好耐都搵唔到點樣由sd卡2 轉去 sd卡1
有無巴打慷慨解答?
已解決 謝謝
新手用xc35完全冇問題,唔會影唔到靚相
而且對budget有限嘅新手嚟講,將慳咗嘅千幾蚊買多支50230 or 27/2.8 or 2手vitrox,一定好過all in淨買一枝xf35/2
50f2 行 $2500 跟Hoya uv filter
35.4 行 $2900 跟Hoya uv filter 已hold
有興趣留tg
50 f2咩色鏡
黑色
前幾個post有個巴打post咗佢XE3配福仔35f2同21f4,好似用緊平野淘島adapter,佢都有玩埋Leica,你可以睇返佢部機外型啲相,睇下會唔會太膠個adapter。
其實出左消費卷x100v會唔會加價或者減價
加就有機會,減就唔會啦
出左咁鳩耐 個價都仲硬過鐵
知多人搵嘛,富士啲價一向都好硬淨

啲鏡頭隨時升值添
淨係mon 呢個post都唔會減價啦
Sad but true
我想問各位師兄用緊原廠定副廠電
渣住部xs10 d電好似倒水咁
想買多一兩粒黎旁身
如果買xpro3,其實23同35嘅.4分別定位係咩 我淨係知35放大過23,但係又好似有人話23等於full frame嘅35

我想玩影內街同埋影人
唔記得富士係乘返1.5倍定係1.6倍

XF23 = 35mm左右
XF35 = 50mm左右
第一頁已經有講.4同F2分別
有興趣可Google下「等效焦距」了解下

簡單啲講就23mm比35mm鏡頭嘅視角wide啲,街拍同影人2枝都適合,最好就自己上showroom兩枝都試下
有無人呢期上過showroom
有無邊支鏡你地想試但無擺出黎?
岩岩出左去試機,fuji直出太好睇,再加埋sony 機嘅mon太垃圾好大對比
你用部垃圾比.. 你試下a7r4a a7s3 個mon, a7s3個evf靚到仆街
out哂budget 唔會考慮啦
1.5
勁新淨少用50f2 黑行過保 $2500 跟Hoya uv filter
https://t.me/wtfbbbq
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞