[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (71) 富士冇用家 1001冇人開post

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
Please PM, thanks!
https://t.me/R1986HK
xt30用自訂setting冇揀iso自動佢都幫我自動埋光圈有冇ching幫幫手係manual睇應該係iso自動先會自動埋光圈
未聽過會自動光圈
不過九成都係自訂setting整錯咗/以為自己set咗但其實冇set

翻去再睇下啱啱出去影比個光圈搞死咗
用手動對焦影住先
都唔得吖佢都係自動我光圈等我淨間影上嚟睇下
光圈通常係鏡頭set(有光圈環)or轉盤set (冇光圈環)
唔關你用咩自訂setting事

唔會話你用支xf1655光圈環set咗做f2.8
一轉自訂setting就變咗做f8 明明physical光圈環仲指住2.8
Check下鏡身實體光圈auto制?會override晒其他嘢好似
我都幾肯定係setting set錯
諗緊買 55200 定係70300好
各位巴打有冇意見

一寸長一寸強
Xe4條片真係中肯,唔會一味讚好富士

F2 vs F1.4鏡頭嘅片又係好睇

但仲未見佢評35.2 + 35F2 +XC35
但仲未見佢評35.4+ 35F2 +XC35
原來係壞鏡 換咗另一支試就得 壞嗰支扭到去8光圈就條自動
又可以洗錢買新鏡
買咗一年咋 水貨冇保呢鑊嘢含哂
邊支鏡
23f2
Reset埋setting
個光圈都係轉嚟轉去 但M mode
淨係f4-f8呢段m mode一超過就自動轉s mode
28mm個枝
呢到有冇人用過sony A73? 畫質上係咪真係好過富士機(xt4,xpro3...etc新一代既機)好多?
xe3+a7c

正常情況下
電腦睇有分別但電話(ig)睇唔算好覺

而淺景深、高iso就好大分別

(不過直出的話低光下fuji "計算"出嚟嘅膚色又好啲)
有A73同Xpro3
畫質同iso的確係好d
但唔多
畫質唔放到最大睇根本睇唔出分別
除非你每張相都要crop一大半
連iso都只係好半級至大半級左右
無一級差距
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞