STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區 7

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
我無做功課入場而家糾結緊好唔好睇小說但係又唔想劇透自己。雖然都大約知到係點
睇完戲都冇興趣睇番原著,可想而知冇咩野吸引力 真心比起其他小說,好多寫得都好過佢
睇左舊果套再睇新呢一套觀感fit晒
咪就係 兩房人爭權爭咋嘛 肥皂劇睇得小咩 啲友講到咩咁偉大 個空想世界幾龐大 都係之後嘅故事逐漸發展出嚟 有錢有票房支撐拍到去先算啦
小說去圖書館借啦 臺灣新版再譯我試讀過 譯得麻麻
Dune 嘅問題 係咁多年嚟 咁樣嘅空想世界已經被無數作品用過 starwars 五星物語 etcetc 今日睇就只有歷史意義 甚至中文世界 一早有三國演義 中文人見到dune 唔應該大鄉里出城
Dune比我感覺就係講到個世界觀有幾咁龐大,但實際重心內容好空泛
國王的新衣
咁佢個價值就係第一個
i have spoken = 我講過算數
this is the way = 這是宗旨
456 123->clone wars->rebels->rouge one -> mando
其他可睇可唔睇
789要睇,真星戰迷睇789係會屌老母割櫈同精神崩潰

好耐冇講
Rian Johnson 我屌你老母
Kathleen Kennedy 被狗屌
之前冇留意D大陸網點繹
This is the way > 這是道路?
完全無留意
見過譯 此乃正道
Yes 其實大型翻譯組通常譯得幾好,始終中文水平比較好
或者 3 > rouge one > 4 > 5 > 6

我明今時今日 要人睇 ep4 有啲難 真係頂唔順就FF 啦

不過 ep4 勁在 一句簡單對白 提一個terms 就可以拍成部戲出嚟 例如 clone wars
跟左上面巴打提議一開始睇第4,啲場景道具同cg完全睇唔出係70年代作品
定係disney+呢個版本已經有後期再修復過
已經加左啲 19 cg 落去
vision廣東話又唔錯,雖然都係tvb
淨係睇過9集戲
依家睇緊vision過下癮

Clone war ,Mando, rebels
應該點排好
原來上面有人問過
唔好意思 當我無出現過
啱啱入坑我會覺得 mando clone waes rebels
但係故事結構我覺得mando rebels clome wars
無所謂啦,出咗Disney +算叫有返少少生氣呢個post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞