STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區 7

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
應該搶到傻
多數要焗你入晒四隻冇散賣
好彩訂左一set
另外嗰三隻一早入晒
孩仔醒水就應該單隻出啦
這段採訪是在《STAR WARS:最後的絕地武士》(Star Wars:The Last Jedi)上映之後、《STAR WARS:天行者的崛起》(Star Wars:The Rise of Skywalker)上映之前的中間這段時間進行的。瑪西亞在與今年七月甫逝世、卡贊金的傳記書作者 J.W. 林茲勒(J.W. Rinzler)的這段對談中說道:

「我喜歡凱薩琳(盧卡斯影業現任主席、迪士尼星戰電影監製),我一直都很欣賞她,她是個精力充沛、非常聰明的人,很了不起的女人。我也喜歡她的丈夫法蘭克(馬歇爾,製片人),我很愛他們夫妻倆。現在凱薩琳掌管著盧卡斯影業,負責製作這些電影,但在我看來,凱薩琳甘迺迪和 J.J. 亞伯拉罕對《星際大戰》根本一無所知,他們就是沒搞懂。在 J.J. 亞伯拉罕所寫的這些故事裡 — 當我看到韓索羅被他們殺掉時,我氣死了,我很氣他們殺了韓索羅。這整個故事都毫無邏輯,你們不懂絕地的故事,你們不懂《星際大戰》的魔力,你們居然想要擺脫掉韓索羅?他們讓路克陷入崩潰,殺了韓索羅,然後又殺了路克,然後他們也不再有莉亞公主了,人們每年都在吐槽這些電影。他們認為吸引女性觀眾很重要,所以現在的主角是一位女性,但我們根本不知道她的絕地力量是打哪來的,或是她究竟是誰,簡直爛透了。整個故事線都糟透了,糟糕透頂。你可以引述我這句話 —『 J.J. 亞伯拉罕,凱薩琳甘迺迪,和我談談好嗎。』」
dune點都好睇過789呀
係弱化版ep4,但係電影計sw係高一班。dune始終都係小說改
係咪今日有visions睇
有冇人睇咗Vision?
第一集幾好睇
原來一次過出晒
暫時好唔鍾意第三集
我發覺好多人都唔鐘意vision 第三集”The Twins”但我好鐘意,尤其是弟弟,而且背景更系帝國 vs 共和國,我希望希後續
仲有”the ninth Jedi 有種六花之勇者既感覺
後傳根本就係將正傳重拍一次

星戰4:一個荒野行星上平民嘅Luke遇到傳說中嘅Obi-wan Kenobi(Ben),喺佢帶領下主角踏上成為反抗軍反抗帝國嘅路,然後敵人有個行星破壞者級武器「死星」,Ben就俾過去最親密嘅弟子Vader殺死,最後反抗軍成功破壞死星

星戰7:一個荒野行星上平民嘅Rey遇到傳說中嘅Han Solo,喺佢帶領下主角踏上成為反抗軍反抗第一秩序嘅路,然後敵人有個行星破壞者級武器「弒星者基地」,Han Solo就俾過去最親密嘅兒子Kylo Ren殺死,最後反抗軍成功破壞弒星者基地

星戰5同8、6同9基本上都係咁
5同8一樣都係帝國之前輸咗之後大力追殺反抗軍,反抗軍都係走佬,其中要去一坐城市搵幫手但個幫手會出賣主角,而帝國同反抗軍地面戰都係冰雪行星打,其中一個主角都係搵隱藏嘅大師學做Jedi

6同9都係皇帝想引主角入黑暗面,最後原本嘅黑暗面打手背叛皇帝同主角合力對付皇帝

只係後傳將正傳角色唔同元素拆開再放落唔同人
例如Rey嘅特點:Jedi學徒(源自Luke)、女(源自上代2男1女主角群)
Han Solo:傳奇人物帶主角踏上反抗之路(Ben帶Luke出發)、親子關係(源自黑武士同Luke)、被個仔為證明自己強大而被殺死(源自黑武士為證明自己已經超越Ben而斬死以前嘅師傅)
etc

基本上後傳完全冇新創作咁濟
仲未計D人物魅力冇哂
例如Kylo Ren一定係跟黑武士創作
但Kylo Ren個形象只係一個想學黑武士,觀眾只係覺得佢係一個學黑冇事嘅小學雞,冇黑武士個種行出來觀眾已經驚嘅感覺
後傳真係成套垃圾咁

雖然我最嬲迪士尼係cut咗the clone wars卡通換咗套義軍崛起真係好悶
不過the clone wars最後出返個完美結局都係還咗一個心願
雖然本身the clone wars故事係完美結局前都仲有唔少發展空間
the clone wars無論係戰鬥場面、再到唔同角色心理描寫(例如Anakin有時會用恐嚇甚至虐打戰俘呢啲手段、極度關心老婆同徒弟搞到有時失哂控,更加令電影入面走上黑暗面之路更加合理;又或者描寫每一個複製人都係唔同有自己思想,去形容複製人都係人)、或者政治描寫(例如會講某啲政治人物為咗軍火商利益而延續戰爭;政治人物為咗政治利益已經同人民距離越來越遠唔care佢哋;基層市民係戰爭入面不被政權重視生活艱難個D;反思戰爭嘅意義;本身以為正邪之爭「邪惡」嘅分離分子原來入面都有好人)、甚至討論Jedi墮落最終滅亡(由「和平衛士」變成軍隊將領,市民就覺得戰爭由Jedi發動而反對佢哋)
對我來講the clone wars真心一流
rebels好睇囉
一集得10幾分鐘
本身個setting 已經局限左rebels唔會做到clone wars咁波瀾壯闊
始終全面戰爭係大規模宏大好多
而rebels係散件式咁玩
Kenna同Ezra條線都唔錯,Sabine 後期講返內戰
Ghost 咁多個係hera 冇咩描寫,bad batch 補完
Vision睇到我R晒頭
第一集d stormtrooper頭盔睇到對眼
本身以為係inquisitor 點知條女自稱sith
點知唔係canon
明明把劍咁型
邊有可能
其實我都唔信迪士尼使咗咁多錢拍完
轉個頭就重啟

但後傳三部曲太垃圾所以我主觀地希望相信會重啟
但理性上唔覺得會
拍後傳嘅前傳呢三部垃圾變10 11 12
咁睇死佢又抄星戰1 2 3
正如789幾乎抄足456但劣化版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞