STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區 7

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
你確定?
starkiller一邊比tie戰機攻擊一邊拉架imperial class star destroyer落地喎
starkiller同佢個clone分別係兩集最後都打敗Vader
你上述講嘅已經出現左喺canon
然後又有啲canon寫手出來話
歷史由唔同人記載,有唔同角度
有出入唔奇
你話canon vader 唔一定夠佢揪
我要特別講明 eu同canon嘅vader成長曲線係唔同
前者早期已經好勁但教出黎個徒弟重勁
後者係早期傻仔周圍比人撚到中期實力好誇張起跳
所以你話佢兩次揪贏左vader 但嗰個只係eu版
唔係canon版

所以canon嘅vader係咪真係咁廢呢?
就我依家睇到嘅進度
有好幾本書其實都營造到佢唔廢 相反啲強度係有啲似eu時期甚至超越(lords of the sith同vader #2可以睇一睇)

好似上面依張圖 依隻野係講緊比vader屌打到還唔到手 (不過依隻相比起solo嗰隻係mini版)

喺eu嘅vader係講緊幾次要道具先可以同敵人一戰
(第二集打starkiller嘅clone同ep6打luke)
但上面張圖嘅vader是鳩旦搵droid頂住隻手先咋都係 所以兩個正史其實好大出入

總結:starkiller係神仙
神仙嘅戰力就留番喺eu名留青史得架啦
唔好比canon污染埋
正如我所講 新正史係收儉曬

Canon嘅話 Ep9白仔臨尾force lightning嗰下
叫做表演到EU啲神仙法力(依下同時係canon黎講目前最強表現)
但如果比較佢喺eu嘅force storm作比較
咁就真係好難講

當然再去到之後嘅Eu luke直頭可以斬艦就誇啲
依啲後話
所以canon嘅戰力其實拎黎同eu比較 好蝕底
Canon真係好勁嘅地方 著墨得唔多 但eu一招半式都睇到你印象深刻
Eu比我感覺係天龍八部 canon比我感覺係碧血劍
頭幾集唔係話佢個chip係重新tune過
強化個控制咩
睇返完來Clone Starkiller 2.0個度叫Timira City唔係Tipoca City,Kamino應該有好多個類似Tipoca City既Platform City,Tipoca可能係最大同埋用黎生產Clone Troopers 但唔係唯一一個Kaminoan City,好可能仲有其他Cities,一係同樣被Empire佔領咗第日用黎整Empire既其他Clone Projects黎如Starkiller 2.0,一係Kaminoans既秘密基地第日會有Kamino Uprising,Echo都講過Kaminoans有好多秘密,好多呢啲秘密設施好可能未出現。
呢啲細微位真係可以有好多伏線畀 Filoni 繼續寫落去

仲有 Rogue One 提及過嘅一堆計劃名
- Stellarsphere
- Mark Omega
- Pax Aurora
- Cluster-Prism
- Black-saber
而家淨係講咗 War Mantle 同 Stardust 咋
正野,Empire既秘密野都大把野可以發掘,仲有大把野可以link去legend content度,好期待
新屎有cal
講起cal 尋日有人爆左第二集已經開發緊
早幾個月先重請緊開發人員

Dllm lego影都無
補充多點
第二集小說有提到vader同佢臨尾55波緊
正如我早幾個post有講 vader自己upgrade左自己套甲 類似抗電性之類嘅野
但最後又比條女打中左 vader先當堂廢左
(當然你可以話動畫設定>書設定)

所以無論cal定starkiller
同vader單挑真係要搵多個幫手
有冇人係Toyhunters訂左SS CW 1:6 Anakin/ obiwan? 知唔知幾錢
你地尋日唔係話TH未開訂咩
btw老銅嗰邊重未開訂 唔知會唔會開埋
TH FB 講左開
都唔知佢哋分別幾錢
要落去先睇到
上ss官網睇要225美金
更正係 usd 255
4手 TH會員折完1900
呢兩隻應該1700到
好奇一問用 HT SWCC 會員有無得喺 TH 訂嘢有折
sw會員th訂ss嘢有折
近排終於開齋做到會員,可以一戰
邊度有Imperial Clone Shock Trooper Black Series賣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞