STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區 7

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
Ventress、Desh、Obi-Wan Kenobi,同埋曬扁嘴嘅Anakin Skywalker齊齊行入議會室,咁啱撞正壞消息。議會成員集中精神咁睇緊戰場匯報。共和軍同分離軍喺太空交戰。Kenobi望住畫面上一艘無畏艦向巡洋艦開火。共和船被打穿船身,裂開一半。火焰沿住氧氣管蔓延,整隻船爆炸。

[註29] TCW 1.01
第廿七章

Ventress未放心,但亦同Desh同Anakin去出面等。會議廳嘅門再次關閉,Yoda望一望眾人。

「合作,佢好。」

「以佢一貫嘅脾性嚟講,的確係,」Kenobi同意。

點解 Windu 可以咁乞人憎
呀朗場劍播緊帝國進行曲
呢個故仔又的確要佢做醜人嘅
我都有啲可惜喺漫畫中佢親力親為撐Quinlan嘅義氣刪走咗 (Republic漫畫大大力推,除咗豐富Jedi人物,仲補充咗唔少前傳/CW政治氣候)

1. Windu講嘢難聽,唔多唔少係因為佢講緊事實。佢對Ventress嘅敵意係基於佢嘅過去。Mace Windu係一個好嚴格、先忠於共和國嘅人。睇住佢一個人兼顧行政外交軍事,出親場又顧住班clones,我就算一樣會唔抵得佢喺呢件事或處理Ahsoka嘅態度(唔同嬲緊編劇寫到ooc,係好事),亦理解佢嘅職責唔易做。佢有必要提出Yoda/Obi-wan/其他議會成員無考慮到嘅「萬一」,而佢就係一個直腸直肚嘅人。
至少頂得順Jar Jar嘅耐性唔係人人有

2. 講返Ch 26/27讀後感:呢本書由Ventress視角出發,咁讀者自然會企喺佢嗰邊。而且喺佢啱啱經歷咗咁嚴重嘅失敗、佢點努力都補救唔返,佢仲要去接受一班佢知道一定唔會信佢、一定睇死佢嘅人去咁樣審,都睇到我好唔舒服。there is some gender imbalance involved but 甚至係Obi-wan一個咁得人鍾意嘅角色,佢咁樣咁直接去問,我都覺得好似有少少過咗。(雖則第二次用字咁直白,都係Ventress叫佢先直接問)

掉轉站在議會立場,為Quinlan著想,佢哋一定要去問清楚呢件事。好在就係雙方都係咁敵對嘅狀態之下,大家都有嗰句講嗰句,咁先知道應該點做去救番Quinlan返嚟。

3. Venteess講得啱,Jedi的確知道佢殺過好多人、曾經係黑暗面嘅人。Ch 1一嚟就解釋,議會咁做一嚟係迫不得而兩害取其輕,更重要係佢哋好相信Quinlan,信佢做臥底嘅經驗,信佢嘅Jedi訓練。Obi-wan Ch 13唔出聲,都係因為佢信Vos嘅判斷。同一章都提過,要Obi-wan咁熟Quinlan先feel到佢唔妥,所以我認為議會嘅reasonable assumption只去得到「擺個Jedi喺個"ex" Sith身邊係好危險,不過我哋信一個Jedi Master可以應付到」。Lucas話過,Anakin墮落嘅第一原因,係佢自己嘅選擇。觀眾有上帝視角,知Quinlan自己都想學dark side;Jedi唔知,就會先入為主以為Ventress逼佢(which Ventess自己都同意)。

4. 為咗對比Anakin黑化,加強咗漫畫線疲弱嘅戀愛助因。"selfless/love" vs "selfish/attachment" 溝埋落去war ethics,再構成"fall to the dark side"係咩一回事,件事就變得好複雜。我睇咗咁多次都未梳清全部主題。我越後越睇到好嬲/肉緊,就因為可恨書中人當局者迷。

愛情之次,我理解Dark Disciple嘅另一大主題,就係挑戰Jedi Order於戰爭中身陷嘅道德兩難,亦回應Barriss於5.20嘅指控。容後半部出埋再談。

得閒嘅不日記返段書/漫畫比較
Ahsoka 嗰單都唔計,淨係 10th brother 同 Anakin 徹底黑化,Windu 都好大責任,真係唔明佢咁嘅處事態度點做到第二把交椅

不過講到最怪嘅係書入面班 Jedi 係會覺得 Voss 有救,仲要肯為 Voss 赦免 Ventress, 但面對 Anakin 又執意要殺佢真係睇到拗爆頭
睇埋落去
今朝見到話generation Z 已經當咗ep3做cult片之王
場場劍都係播佢
你指岩先佩劍都係?我無睇足呀
場場劍擊選手入場都係
真心唔知 睇左呀朗only
上次3x3籃球聽到入波有mario入水管sound effect

712第一幕,好靚
712第一幕,好靚

記錯咗一出medbay
呢度應該係機庫畀人圍攻嗰段
Mafex Mando 終於返貨
但今日真係唔係咩好日子⋯⋯
今日又到星期五啦!劇透慎入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞