馮學榮:我為什麼瞧不起中國歷史學家

347 回覆
716 Like 15 Dislike
想知美國史又係點樣?

按第三點所寫, 北韓同美國敵對, 美國黑人係咪應該支持北韓, 等於中國人支持英國趕走清朝?

真心求教

周圍打9人,然後話自己係自由戰士,世界警察

美國連自己地方都係打原居民侵略翻黎啦
根本全世界歷史就好普遍,對外侵略
唔好單單針對中國史觀

痴q線,美國會唔會宣傳大家都流住相同既血?
而家唔係話唔比打人,而係會唔會客觀咁講係搶人地既地方。

歐洲夠將自己血腥殖民侵略美化成帝國主義啦,又點解釋呀

中國搬龍門去美國,而家又搬去歐洲,點夠你講丫?

你確定美國歷史有教美洲種族滅絕?

人地要盲反,由佢啦

蛋牛諗緊可以點搬龍門

唔好單單針對中國史觀

人地要盲反,由佢啦

搬完龍門就話扣人帽話人盲反
你地可唔可以俾多幾招好冇

來來去去都話人盲反
你唔悶我都悶
想知美國史又係點樣?

按第三點所寫, 北韓同美國敵對, 美國黑人係咪應該支持北韓, 等於中國人支持英國趕走清朝?

真心求教

唔好單單針對中國史觀

又臭蟲論,悶唔悶d
1.美國冇寫唔代表佢岩
2.佢冇寫都唔可以用黎支那侵略史合理化
3.本身就係唔合理

邊有人合理化只係話天下烏鴉一樣黑,叫你唔好剩係針對某一方,講到其他人好似冇問題咁
你理解到就最好啦

唔好單單針對中國史觀

人地要盲反,由佢啦

來來去去都話人盲反
你唔悶我都悶

邊度搬左龍門?我太愚理解唔到,求指點

唔好單單針對中國史觀

人地要盲反,由佢啦

來來去去都話人盲反
你唔悶我都悶

邊度搬左龍門?我太愚蠢理解唔到,求指點

唔好單單針對中國史觀

又臭蟲論,悶唔悶d
1.美國冇寫唔代表佢岩
3.本身就係唔合理

邊有人合理化只係話天下烏鴉一樣黑,叫你唔好剩係針對某一方,講到其他人好似冇問題咁
你理解到就最好啦

咁依家題目講緊支那侵略史啊嘛
咁唔講依個講咩啊

你大可以開多個post屌鳩美國侵略原居民史
我絕對贊成

唔好單單針對中國史觀

又臭蟲論,悶唔悶d
1.美國冇寫唔代表佢岩
3.本身就係唔合理

你理解到就最好啦

咁唔講依個講咩啊

我絕對贊成

咪係

唔好單單針對中國史觀

又臭蟲論,悶唔悶d
1.美國冇寫唔代表佢岩
3.本身就係唔合理

你理解到就最好啦

咁唔講依個講咩啊

我絕對贊成

咁我諗我地意見一致
留名,高質

又臭蟲論,悶唔悶d
1.美國冇寫唔代表佢岩
3.本身就係唔合理

你理解到就最好啦

咁唔講依個講咩啊

我絕對贊成

咁我諗我地意見一致

垃圾中史學者,為政權出賣學術專業

唔好單單針對中國史觀

人地要盲反,由佢啦

蛋牛諗緊可以點搬龍門

美國當然有講 依加條"trail of tear"做埋state park
同National Register of Historic Places
想知美國史又係點樣?

真心求教

唔好單單針對中國史觀

人地要盲反,由佢啦

蛋牛諗緊可以點搬龍門

一直都係你地搬龍門,真係好撚好笑

明明講緊支那,又美國又歐洲。
第一,人地中學大學點講呢段歷史你無講。
第二,人地有美化唔代表美化無錯。

學下對題啦好唔好?
細個果時仲諗,點解人地山長水遠黎到要火燒你圓明園,一直唔明

原來係建制派思維既先撩者打死無怨
某啲人真係仇美仇到傻撚咗
而家明明討論緊中國歪曲歷史,佢就毫不關心中國歷史,而係關心屌中國嘅人有冇打算屌埋美國
明明當年西藏同中國都係俾滿清侵略 應該係同病相憐先係
但當中國推翻清朝之後 又唔俾人拎返自己國家
個陣共產黨都係出聲屌民國拎埋西藏D土地 但到自己上位又做同一樣野
己所不欲勿施於人講左幾千年 但從來冇遵守到 真係一個好仆街既民族

唔好單單針對中國史觀

人地要盲反,由佢啦

來來去去都話人盲反
你唔悶我都悶

條友係親中,唔洗理
其實篇文好多論點都係乾隆修四庫全書落既order
將元朝正統,美化清代戰爭,大統一,儒家統治文人為政權服務
話我五毛都係咁覆,篇文太有立場

講清末果d 我係認同既,不過講舊d既歷史就有偏頗既地方

高質reply
其實以歷史為政權服務既史學家並唔止中國,日本帝國既學者亦曾經支持元清征服王朝既說法。至於原因係咩?好清楚啦。

Po文提到英國無意瓜分中國領土,呢個論點非常低能,堂堂日不落帝國會唔想對一個人口大國分一杯羹?

鴉片戰爭之後清政府肯開放畀英商做生意,清英關係友好左好長時間

其實英國佬都係想做生意,分裂你做乜春?清政府又肯配合,廣州人又肯配合,大家happy,有錢齊齊揾

搞死晒你d人,搞到政局動盪佢點做生意?

你就低能喇

咁又問番你,既然英國只係想黎攞利益,自然唔想清朝分裂。咁既話文中所謂聯合英軍滅清救國,難道唔係自相矛盾?個原作者言論都係相當偏頗

英國無意瓜分清國領土 呢個係事實

1. 英國有足夠戰力 事實亦都全面擊敗清軍
第二次鴉片戰爭英國只係用左10000人就攻佔治海城市以至北京

2. 英國自知冇能力維持佔領清國本土
第二次鴉片戰爭前英國剛剛經歷印度嘩變 Sepoy Mutiny
(結果延誤左第二次鴉片戰爭對清用兵)
單單印度已經搞到英國佬一頭煙 更何況版面更大既清國

大英帝國曾經想支援清朝平民推翻大清帝國呢個係歷史事實

大英帝國龐大海軍開銷係靠茶入口貿易稅
所以同中國(指地理中國)維持茶貿易係大英帝國命脈所在

但係清朝屢次拒絕洋人

令英國人不時籌劃支持清國革命
期望新政權促進對外貿易

英國國會及傳媒就曾經討論支持太平天國洪仁杆
另外港督卜力更加曾經拉攏孫中山同李鴻章討論推翻滿清

所以英國無意瓜分清國 同支援推翻大清冇矛盾 亦係事實
其實篇文好多論點都係乾隆修四庫全書落既order
將元朝正統,美化清代戰爭,大統一,儒家統治文人為政權服務
話我五毛都係咁覆,篇文太有立場

講清末果d 我係認同既,不過講舊d既歷史就有偏頗既地方

高質reply
其實以歷史為政權服務既史學家並唔止中國,日本帝國既學者亦曾經支持元清征服王朝既說法。至於原因係咩?好清楚啦。

Po文提到英國無意瓜分中國領土,呢個論點非常低能,堂堂日不落帝國會唔想對一個人口大國分一杯羹?

鴉片戰爭之後清政府肯開放畀英商做生意,清英關係友好左好長時間

其實英國佬都係想做生意,分裂你做乜春?清政府又肯配合,廣州人又肯配合,大家happy,有錢齊齊揾

搞死晒你d人,搞到政局動盪佢點做生意?

你就低能喇

咁又問番你,既然英國只係想黎攞利益,自然唔想清朝分裂。咁既話文中所謂聯合英軍滅清救國,難道唔係自相矛盾?個原作者言論都係相當偏頗

英國無意瓜分清國領土 呢個係事實

1. 英國有足夠戰力 事實亦都全面擊敗清軍
第二次鴉片戰爭英國只係用左10000人就攻佔治海城市以至北京

2. 英國自知冇能力維持佔領清國本土
第二次鴉片戰爭前英國剛剛經歷印度嘩變 Sepoy Mutiny
(結果延誤左第二次鴉片戰爭對清用兵)
單單印度已經搞到英國佬一頭煙 更何況版面更大既清國

大英帝國曾經想支援清朝平民推翻大清帝國呢個係歷史事實

大英帝國龐大海軍開銷係靠茶入口貿易稅
所以同中國(指地理中國)維持茶貿易係大英帝國命脈所在

但係清朝屢次拒絕洋人

令英國人不時籌劃支持清國革命
期望新政權促進對外貿易

英國國會及傳媒就曾經討論支持太平天國洪仁杆
另外港督卜力更加曾經拉攏孫中山同李鴻章討論推翻滿清

所以英國無意瓜分清國 同支援推翻大清冇矛盾 亦係事實

我記得英國同兩廣好似有諗過組
兩廣共和國
後尾唔知因咩冇成到事
某啲人真係仇美仇到傻撚咗
而家明明討論緊中國歪曲歷史,佢就毫不關心中國歷史,而係關心屌中國嘅人有冇打算屌埋美國

如果有個post係話“hku真係好多柒頭”
咁好多心水清嘅人自然就會走出嚟話,“關hku咩事哩明明全部大學都有好多柒頭架啦,你個post都廢嘅”
唔知你明唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞