馮學榮:我為什麼瞧不起中國歷史學家

347 回覆
716 Like 15 Dislike

你班咁嘅柒頭連中立嘅核心意義都未知係咩就屌嚟屌去

中立即係雙方對立嘅時候搵到雙方嘅好處同壞處但基於個人價值觀判斷唔到邊一方整體上比較優勝

冇意見可以係中立,但中立唔代表冇意見呀,邏輯有時係唔可以調轉行架

呢篇文章寫到呢d嘢好似中國獨有咁明明,全世界都有,好多巴打上面有指出嚟。唔好話我臭蟲論,係文章作者有心唔講其他國家嘅歷史。

呢個世界唔係非黑即白,你頭腦咁簡單就唔好衝出嚟柒啦

唔好愈叉愈遠啦

做乜能嘢呀
有屁就放啦

屌緊你撩交呀,搏人失焦呀

邊能個撩交打呀?盲嘅唔好上科林啦
一直講緊立場問題,呢樣嘢好多人都想簡化做非黑即白,sorry社會唔係咁簡單。

過主啦你
講緊歷史
死都要嘈乜鳩中立

唔好愈叉愈遠啦

做乜能嘢呀
有屁就放啦

一直講緊立場問題,呢樣嘢好多人都想簡化做非黑即白,sorry社會唔係咁簡單。

過主啦你
講緊歷史
死都要嘈乜鳩中立

邊能個嘈先呀?都話你盲撚唔好上科林,係咪唔撚識字?

唔好愈叉愈遠啦

做乜能嘢呀
有屁就放啦

過主啦你
講緊歷史
死都要嘈乜鳩中立

同埋我講立場你又答乜柒嗲呀?你有你講歷史我有我講立場,仲屈人撩交打你都真柒撚懵懵

唔好愈叉愈遠啦

做乜能嘢呀
有屁就放啦

過主啦你
講緊歷史
死都要嘈乜鳩中立

同埋我講立場你又答乜柒嗲呀?你有你講歷史我有我講立場,仲屈人撩交打你都真柒撚懵懵

啱啱block咗
覆都廢鳩時

破壞討論五毛狗最興

唔好愈叉愈遠啦

做乜能嘢呀
有屁就放啦

過主啦你
講緊歷史
死都要嘈乜鳩中立

啱啱block咗
覆都廢鳩時

破壞討論五毛狗最興

五毛最能興屈人五毛,柒能左敗走咪比你攞個尾彩囉,block撚左我唔好覆我呀,覆左正契弟
每次係Youtube講元朝係亡國史,必定會有一班大陸仔衝出黎問我而家邊度有純種漢人,之後就會合理化元蒙都係中國人,滿清都係中國人

真心問,點樣反駁?

以現代呢班"中國人"嘅講法, 蒙/滿都係中華民族, 大家都係同一個祖先黃帝
不過蒙古人/滿州人係咪有咁嘅傳說, 我好大懷疑, 起碼我知藏人自己嘅傳說就無黃帝呢個物體

已經唔理黃帝唔係信史啦, 好就當你D史前傳說係真, 但人地個傳說都同你個版本有出入

白紙黑字寫明儲租借㗎喎
例子好少少好無

問緊你係唔係轉左政權就唔當係當地史啊屌你

我咪假設咗你大中華心態
當政權變咗,但都係租借
歸還後仍計埋1842年前

但你元朝嗰啲國都亡撚埋又計呀

個問題就係話大中華史觀用當地史既角度去寫當地人既歷史

以前帝制愚民獨裁
呢啲招加強管治就話得姐

宜家啲人唔受呢套啦

btw
原來1842南京條約係永久割讓
之後189x 拓展xxx先係借

咁快分到人

一句你元朝 我元朝

我幾撚時有講到係大中華膠?

未深入討論
乜你咁撚鐘意標籤人
咁撚鐘意用文革招數?

只係想問
香港史係唔係要斬件上 即1842年割讓為界限

定係以地方史獨立連貫黎睇

咁講啦
不如學越南咁,
佢地已經有分四次嘅北屬時期,
人地都未至於打飛機將入侵者講先自己王朝一部分架係咪

香港史同嶺南史都好相關,
如果真係要講清楚香港史嘅話,1841會係香港近代史嘅開始,而之前嘅香港古代史就可以參考嶺南史互補返。當然歷史要客觀,但盡可能都想以香港作本位去記述。
只會睇外國人寫既中史書
支那人或香港人都唔可靠
中國歷史老師都應該睇唔起
留名
中國人講北話既普通話

見到呢張圖,笑左

on撚9
一個司馬遷已經可以塞住呢條白癡把口
淨係火燒籐甲兵已經係屠城
On9 配合英國對付大清 飲鴆止渴

見到呢張圖,笑左

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞