馮學榮:我為什麼瞧不起中國歷史學家

347 回覆
716 Like 15 Dislike
《香港獨立論》講左 2/3

錢穆,史上最大既政治大話王
每次係Youtube講元朝係亡國史,必定會有一班大陸仔衝出黎問我而家邊度有純種漢人,之後就會合理化元蒙都係中國人,滿清都係中國人

真心問,點樣反駁?
講得好
再者我認為史學家會認定秦始皇係偉大並非無原因,因為就係佢實現大一統,先至形成左中華民族既概念 。

點解中華民族重要?冇強大既王朝,就唔可能傳播中華文化,就唔會有所謂東亞文化圈。
因為中國係多民族國家,雖然漢人係主流,但其他民族都要count。

最特別係中國歷史一直以「統一、被侵略、分裂、再統一」呢個做環黎吞併周邊民族...

中國歷史我唔多熟,但每一個進駐中國嘅外族幾十/ 幾百年之後就被同化吞併做中國人
唔好講乜朝代, 要講蒙古帝國, 清帝國

唔好講乜甲午戰爭, 乜中日戰爭, 要講日清戰爭
呢篇文根本就打緊稻草人
一個歷史學者都無cite過,你班友睇都拍晒手掌
其實篇文好多論點都係乾隆修四庫全書落既order
將元朝正統,美化清代戰爭,大統一,儒家統治文人為政權服務
話我五毛都係咁覆,篇文太有立場

講清末果d 我係認同既,不過講舊d既歷史就有偏頗既地方

可唔可以講多少少?

其實學術黎講,現代中國研究歷史果班人係考據方面已經做得好細,佢地都了解有部分歷史係好有偏見,比如王重民,高路明等等都出過書批評當時官修歷史既問題,佢咁樣一棍打哂中國歷史學家,係唔公允既睇法

例如講「元朝」點解係「元朝」,主要係清代四庫全書其中一個目的係控制思想,蒙古人同清人都係外族,作為漢族以外既侵略者,係必須認同元朝既正統地位,否則就捉自己蟲,最慘係當時學術既主流就係要睇四庫全書,令到一代人班觀念錯哂,一直流傳落去。

但係呢d歷史既問題最基本既原因根本唔係「中國歷史學家」既問題 ,而且佢地一直都有提出質疑

明白

即係若果將「中國史學家」改為「中原史學家」或者「中國及外來史學家」會合理啲?

任何政權都有班學者幫佢地維穩既
篇文主要針對既係果班爪牙,
以學術黎講,現今大陸既尺度比我地想像闊好多,
不過官媒只會煲佢地覺得岩聽既言論,導致篇文既出現,但實質上果群有質素學者唔係咁「愛國」
每次係Youtube講元朝係亡國史,必定會有一班大陸仔衝出黎問我而家邊度有純種漢人,之後就會合理化元蒙都係中國人,滿清都係中國人

真心問,點樣反駁?

咁佢地有無當自己漢人
以印度為例,英國夠無純種Anglo-Saxons,夠有一大群印度人移民係英國,咁而家印度人可以打J話自己British
支那史設定:全球版圖本來屬於中国
唔少連登仔都係咁

高質reply
其實以歷史為政權服務既史學家並唔止中國,日本帝國既學者亦曾經支持元清征服王朝既說法。至於原因係咩?好清楚啦。

Po文提到英國無意瓜分中國領土,呢個論點非常低能,堂堂日不落帝國會唔想對一個人口大國分一杯羹?

因為發動大規模戰爭&直接管治一個東亞大國嘅領土要耗費大量金錢,人力,仲要擔心支那人會造反;所以我諗英國當時嘅想法係確保中原政權嘅穩定,就可以向呢個擁有大量人口嘅國家傾銷商品

高質reply
其實以歷史為政權服務既史學家並唔止中國,日本帝國既學者亦曾經支持元清征服王朝既說法。至於原因係咩?好清楚啦。

Po文提到英國無意瓜分中國領土,呢個論點非常低能,堂堂日不落帝國會唔想對一個人口大國分一杯羹?

因為發動大規模戰爭&直接管治一個東亞大國嘅領土要耗費大量金錢,人力,仲要擔心支那人會造反;所以我諗英國當時嘅想法係確保中原政權嘅穩定,就可以向呢個擁有大量人口嘅國家傾銷商品

加多句英國之所以要香港嘅原因咪就係想通過貿易cap支那水啫
呢篇文根本就打緊稻草人
一個歷史學者都無cite過,你班友睇都拍晒手掌

佢講個啲係中史書入面,而中史書係部分中史學家寫
雖然唔係咁個個中史家都唔係咁bias
不得不說呢度係連登難得有學術討論既post

真心問,點樣反駁?

駁唔到
只要內蒙古仲喺中國治下就算

同埋,歷史係由贏家書寫出黎嘅童話。
中國寫歷史既
應該算係公務員

寫得咁坦白 咪等比人抄家
中國歷史得啖笑啦,讀到人痴痴呆呆大中華史觀入血
屁股決定腦袋。
廣東人係清英貿易當中積極配合英國人,甚至好多仲係鴉片戰爭,英法聯軍企係最前線,幫助廣東文明進程,甚至整個清國嘅文明發展,實在功不可沒

廣州佬係廣州城打鳩英國商人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞