馮學榮:我為什麼瞧不起中國歷史學家

347 回覆
716 Like 15 Dislike
其實大部份國家都係咁,中國人更要面子又守舊,情況則更嚴重
所以學歷史一定係睇其他國家對你國家嘅描述
無知一問
即係當年蒙古入侵事實上已經冇漢族人呢回事?
如果係嘅話,而家「中國人」其實係唔係當年嘅蒙古外族
只不過係用真正「中國人」嘅頭銜打飛機?

利申:初中嘅中史測驗考試冇一次合格
無知一問

你可以首先查下「中國」呢個詞係幾時先開始用
無知一問

蒙古人口咁少 根本冇可能取代到漢族人
無知一問

查完了
即係外族=清朝
清朝=中國
所以中國=外族?
無知一問

查完了
即係外族=清朝
清朝=中國
所以中國=外族?

點講好呢,其實中國太多民族,根本唔應該糾結係種族上面
中國其實應該學下美國咁
每次係Youtube講元朝係亡國史,必定會有一班大陸仔衝出黎問我而家邊度有純種漢人,之後就會合理化元蒙都係中國人,滿清都係中國人

真心問,點樣反駁?

假如漢人嘅定義係以文化黎定,咁蒙古人無論文化生活習慣定語言都係唔關漢人事

滿洲人去到滿清亡國個moment都係唔承認自己係漢人,佢地一般都會圍內結婚,同蒙古人通婚,滿洲亦即現今東北三省除左最尾個段時間,漢人一直都唔行得入去,好多滿洲人搬左去北京,但亦都有好多留係滿洲,有田有地,自成一角,就算係係北京,滿洲人都係自成一角住

所以日本建立滿洲國,好多滿洲人都走返去個到

滿洲人從來都唔承認自己係漢人,而且有自己嘅文化,語言,領土根據地,唔同嘅生活習慣,求其up都一大堆

唔承認自己是漢人等於唔承認自己係中國人?清朝同滿人一開始就自認中國啦
每次係Youtube講元朝係亡國史,必定會有一班大陸仔衝出黎問我而家邊度有純種漢人,之後就會合理化元蒙都係中國人,滿清都係中國人

真心問,點樣反駁?

用下腦都知 on9
即係假設日本二戰全面佔領中國土地維持至今
佢今日咪應該講
而家邊度有純種日本人,之後就會合理化北京上海都係日本人,新彊維吾爾族都係日本人
on鳩主客不分時代背景不分.

中國歷史當然而以中國中國人既角度去睇, 全世界都係咁, 只係西方唔係一體連到而家, 先可以客觀睇古代歷史.

英國去打殖民地殘殺當地人同對納粹都兩種態度la.
無知一問

詳情可參考香港獨立論對甚麼是中国既論述
想知美國史又係點樣?

按第三點所寫, 北韓同美國敵對, 美國黑人係咪應該支持北韓, 等於中國人支持英國趕走清朝?

真心求教

真心問,點樣反駁?

用下腦都知 on9
佢今日咪應該講
而家邊度有純種日本人,之後就會合理化北京上海都係日本人,新彊維吾爾族都係日本人

日據時代應該為正朝歷史
on鳩主客不分時代背景不分.

中國歷史當然而以中國中國人既角度去睇, 全世界都係咁, 只係西方唔係一體連到而家, 先可以客觀睇古代歷史.

英國去打殖民地殘殺當地人同對納粹都兩種態度la.

其實我都覺得多數都係咁
最多係程度問題
想知美國史又係點樣?

按第三點所寫, 北韓同美國敵對, 美國黑人係咪應該支持北韓, 等於中國人支持英國趕走清朝?

真心求教

周圍打9人,然後話自己係自由戰士,世界警察

真心問,點樣反駁?

用下腦都知 on9
佢今日咪應該講

日據時代應該為正朝歷史

中國人定義係國藉既話,而家既元蒙係中人都無問題,但係唔好夾硬講血統。
想知美國史又係點樣?

真心求教

打完人有無叫打既地方做美國先?
仲有最重要個樣無講:

1)
共產黨長春圍城死左咁多人無人提

南京大屠殺就日日都提

2)
日本統治台灣,滿洲,為呢兩塊土地帶黎文明富裕

中國人,特別共產黨,治理嘅地方,大多民不聊生

睇過知乎d支那人認為長春圍城係國軍錯哂咁
想知美國史又係點樣?

真心求教

有咩問題
唔識打人學咩人叫世界警察
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞