馮學榮:我為什麼瞧不起中國歷史學家

347 回覆
716 Like 15 Dislike
因為成吉思汗係中國人
蒙古係屬於中國
係中國週邊既都係中國人

其中最諗唔明係呢樣
明明人地就係擴大蒙古國 唔知點解依家會變成統一中國

你有冇讀歷史。

統一中國果個係忽必烈,大蒙古國一早分裂左,忽必烈改國號為大元。

忽必烈係咩人啊
人地改個國號做大元帝國,咁就代表係中原王朝?

日本打大清帝國,咁係咪要整返個日朝
因為成吉思汗係中國人
蒙古係屬於中國
係中國週邊既都係中國人

其中最諗唔明係呢樣

你有冇讀歷史。

統一中國果個係忽必烈,大蒙古國一早分裂左,忽必烈改國號為大元。

咩統一中國?乜原來宋朝時分裂咗蒙古出去咩?係征服中原,奴役你班中原人士。
因為成吉思汗係中國人
蒙古係屬於中國
係中國週邊既都係中國人

其中最諗唔明係呢樣

你有冇讀歷史。

忽必烈係咩人啊

叫日朝,除非個統治到而家都未完,一完左就日朝班人變中國人,日朝做埋中國朝代
咪係囉 啲歷史撚成日嘈中國人個身份
比人統一左就係中國人架麻
成日攞元,清打飛機
因為成吉思汗係中國人
蒙古係屬於中國
係中國週邊既都係中國人

其中最諗唔明係呢樣

你有冇讀歷史。

忽必烈係咩人啊

征服王朝論解答到你既問題
佢係咪中原王朝呢個問題基本上同莫臥兒係咪王朝算係同一個道理

任何政權都有班學者幫佢地維穩既
篇文主要針對既係果班爪牙,
以學術黎講,現今大陸既尺度比我地想像闊好多,
不過官媒只會煲佢地覺得岩聽既言論,導致篇文既出現,但實質上果群有質素學者唔係咁「愛國」

其實篇文第一點就on9
乜野「平定準噶爾」
明明清朝文官修四庫全書
所謂史書咪等於黨書
根本就無所謂既歷史學家
走去屌一d官修史書上既記錄同打稻草人有咩分別

Btw 係香港中史教科書on9
舉個例
國共分合去到共產黨上台50-78
期間 毛魔三反五反 反右運動
迫死左幾多人 對經濟有幾大影響
點樣發展到文革呢段歷史無詳教

根本香港教育制度係淘汰讀書唔叻既人
而唔係教你真正既知識

你咁講永遠無人要負責
你後面啲人明知on9都照用,咁都唔抵屌?咁叫打稻草人?

我以前用果本有講 好詳細
但好多係書底d注解
只係大部分人有偏見覺得中史不學也罷 所以睇漏左好多野 當年讀完我係想屌哂共狗老母

讀左咁多年
睇得最多嘅係「促進民族融和」/「鞏固版圖」/「中華民族」/「開拓領土」

證明你唔高分。呢d咁既答案

咁本教科書入面,
每一part結論都差唔多有依句啊,
關答案咩事 做卷我都唔會寫d咁嘔心嘅答案啦

不如你試下打開是但一本中原歷史教科書,
睇下每一課結論部分寫住咩?

駁唔到人就人身攻擊,俾d水準啦好嗎

唔好意思,冇睇過。

啊sir印私家note。幫人補習從來叫佢地咪背教科書,思想上會變on9,分數都更on9。

乜依家d學生真係睇曬成本書。講中你低分,sorry
因為成吉思汗係中國人
蒙古係屬於中國
係中國週邊既都係中國人

其中最諗唔明係呢樣

你有冇讀歷史。

忽必烈係咩人啊

征服王朝論解答到你既問題
佢係咪中原王朝呢個問題基本上同莫臥兒係咪印度王朝算係同一個道理

其實篇文第一點就on9
乜野「平定準噶爾」
明明清朝文官修四庫全書
所謂史書咪等於黨書
根本就無所謂既歷史學家
走去屌一d官修史書上既記錄同打稻草人有咩分別

Btw 係香港中史教科書on9
舉個例
國共分合去到共產黨上台50-78
期間 毛魔三反五反 反右運動
迫死左幾多人 對經濟有幾大影響
點樣發展到文革呢段歷史無詳教

根本香港教育制度係淘汰讀書唔叻既人
而唔係教你真正既知識

你咁講永遠無人要負責

但好多係書底d注解
只係大部分人有偏見覺得中史不學也罷 所以睇漏左好多野 當年讀完我係想屌哂共狗老母

讀左咁多年
睇得最多嘅係「促進民族融和」/「鞏固版圖」/「中華民族」/「開拓領土」

咁本教科書入面,

唔好意思,冇睇過。

啊sir印私家note。幫人補習從來叫佢地咪背教科書,思想上會變on9,分數都更on9。

所以咪話教科書嘅內容係垃圾偏頗囉
我只係總結返中原歷史教科書嘅偏頗之處
你就總結出我睇教科書,低分

兩者有咩關係,咁教科書垃圾係事實喎
崖山之後無中國,明亡以後無華夏。

你咁講永遠無人要負責

但好多係書底d注解

讀左咁多年

咁本教科書入面,

唔好意思,冇睇過。

所以咪話教科書嘅內容係垃圾偏頗囉
我只係總結返中原歷史教科書嘅偏頗之處
你就總結出我睇教科書,低分

兩者有咩關係,咁教科書垃圾係事實喎

真心痴線,講事實冇啦啦俾人話低分
滿清福地東北三省已經成為中國一部分
滿人早就同漢人混合
蒙古成吉思汗家族其實係出自內蒙古
另外就係兩個外族王朝都話自己係繼承中原王朝架道統
請問樓主美國出兵依拉克推返薩達姆成立親美國政府會用什麼字眼來描述這個歷史?會用侵略嗎?

話講未完又黎
擺明係侵略啦
所以呢?美國得支那就得?
元朝根本同「滿洲國」同一lv
其實個個國家既歷史學家都係咁嫁啦,基本上都係企係佢地國家既立場
[quote]請問樓主美國出兵依拉克推返薩達姆成立親美國政府會用什麼字眼來描述這個歷史?會用侵略嗎?

話講未完又黎
擺明係侵略啦
所以呢?美國得支那就得?

咁美國政府有冇向外宣佈佢地侵略?日本對冲繩呢呢。。。。講真呢個世界係咁啦,做乜凡事都屌咗自己國家先?崇洋媚外有鬼用
有本事自己出歷史書比世人啦

你好似好撐“自己國家”
其實個個國家既歷史學家都係咁嫁啦,基本上都係企係佢地國家既立場

德國有承認發動二戰係錯誤(好似係)
觀點與角度
不過呢篇文章真係好有立場
成個post一堆支那賤畜響度洗地

美國佬不嬲都講invasion of Iraq

日本仔教科書都係講琉球侵攻

支那人主動侵略越南殺光燒光搶光就叫自衛反擊戰
想知美國史又係點樣?

按第三點所寫, 北韓同美國敵對, 美國黑人係咪應該支持北韓, 等於中國人支持英國趕走清朝?

真心求教

周圍打9人,然後話自己係自由戰士,世界警察

打完人有無叫打既地方做美國先?

我記得古巴好似係咁, 不過美國比佢獨立

美國佬真係好笨
以前打落左日本 菲律賓
後來竟然比佢地獨立自治
仲有個 凱末爾將軍又係豬咁春
竟然唔再追求昔日帝國既領土
係人都知國土越大 就越好架啦
外國人都係無我大中國人咁聰明

等睇有人撞車

美國醒既位你唔知姐
打墨西哥拎左一大片加州,德州
足足係拎左人地一半土地
古巴係打西班牙再逼古巴獨立
基本上古巴係半殖民地, 革命前個政府聽美國話
美國資本壟斷左當地經濟
所以古巴革命之後足足斷交半世紀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞