馮學榮:我為什麼瞧不起中國歷史學家

347 回覆
716 Like 15 Dislike
中學教果 d 中史都好偏頗下
中國史其實可以睇成係中國呢個地方既歷史,而唔係中國人或者漢人史,有民族意識下寫既歷史一定有偏頗。

不過講真,歷史只係用黎統戰同洗腦既工具,想讀歷史都係睇外國人寫既中國史好啲
入侵講成解放,收復
唔係好多東亞歷史學家都係好偏頗
2020年 中國軍隊平定香港叛亂,斬蠻夷數萬,廢一國兩制,設市長,教化蠻夷。又禁蠻語,授以國語、國學。自是四海昇平,文誠武德,南方遂定。
每次係Youtube講元朝係亡國史,必定會有一班大陸仔衝出黎問我而家邊度有純種漢人,之後就會合理化元蒙都係中國人,滿清都係中國人

真心問,點樣反駁?

驗DNA

不過肯定個個都有侵略者血統。周王朝開始的分封制度係周公諗出黎既殖民主義,以天下共主之名將姬姓親族封到異民族的居住地,利用混血同埋武力消滅佢地。

春秋戰國時代邊緣諸侯國若無力於中原爭霸就侵略周邊民族做一方之霸問鼎中原。

秦始皇一統六國,將老秦人移居六國要地,六國貴族富戶移入關中,再將大量中原人送到嶺南侵略混血南方異族。南越趙氏係秦人為統治中心既政權。

我地根本就係漢人之後,點幫被我地祖先侵略既人出聲
每次係Youtube講元朝係亡國史,必定會有一班大陸仔衝出黎問我而家邊度有純種漢人,之後就會合理化元蒙都係中國人,滿清都係中國人

真心問,點樣反駁?

驗DNA

不過肯定個個都有侵略者血統。周王朝開始的分封制度係周公諗出黎既殖民主義,以天下共主之名將姬姓親族封到異民族的居住地,利用混血同埋武力消滅佢地。

春秋戰國時代邊緣諸侯國若無力於中原爭霸就侵略周邊民族做一方之霸問鼎中原。

秦始皇一統六國,將老秦人移居六國要地,六國貴族富戶移入關中,再將大量中原人送到嶺南侵略混血南方異族。南越趙氏係秦人為統治中心既政權。

我地根本就係漢人之後,點幫被我地祖先侵略既人出聲

有混血唔代表多,唔係點解香港人同北佬放埋一齊,一睇就分得出
因為中國係多民族國家,雖然漢人係主流,但其他民族都要count。

最特別係中國歷史一直以「統一、被侵略、分裂、再統一」呢個做環黎吞併周邊民族...

中國歷史我唔多熟,但每一個進駐中國嘅外族幾十/ 幾百年之後就被同化吞併做中國人

反而我唔係好明點解中國要咁強調同自豪多民族
以前唔識野以為真係好威既一件事
先不論多民族有幾威,基本上你係大少少既國家都好多民族架啦
美國印度個D都好多
圓明園好似話係百姓有份起哄搶完野,再放火燒毀屍滅跡?
btw又有冇人對中史教育有所保留
中史講到宋朝積弱...明朝又只講黑暗野
清朝就講到天上有地下無

事實上明朝求其一個中興皇帝都仁厚、有功過咩康雍乾
康雍乾就比人吹到盛世又盛
反而明朝除左太祖講少少外,其他好既皇帝例如仁宣孝宗粒字都唔提
因為中國係多民族國家,雖然漢人係主流,但其他民族都要count。

最特別係中國歷史一直以「統一、被侵略、分裂、再統一」呢個做環黎吞併周邊民族...

中國歷史我唔多熟,但每一個進駐中國嘅外族幾十/ 幾百年之後就被同化吞併做中國人

反而我唔係好明點解中國要咁強調同自豪多民族
以前唔識野以為真係好威既一件事
先不論多民族有幾威,基本上你係大少少既國家都好多民族架啦
美國印度個D都好多

最矛盾係多民族,但同你講血統同dna。

百姓邊有份拎野走,佢地行埋圓明園都未必敢。當時係皇家園林,生人勿近
中國編修歷史一切都是以維穩作目標為政權服務
btw又有冇人對中史教育有所保留
中史講到宋朝積弱...明朝又只講黑暗野
清朝就講到天上有地下無

事實上明朝求其一個中興皇帝都仁厚、有功過咩康雍乾
康雍乾就比人吹到盛世又盛
反而明朝除左太祖講少少外,其他好既皇帝例如仁宣孝宗粒字都唔提

中史最好玩係將兩代俘虜皇帝比較,徽欽二宗vs明英宗。

明英宗先叫王者霸氣
高汁
高汁9up
其實所謂既華夏帝國係五胡入侵及至到宋朝後已經滅亡
而部份華夏文化早已經係香港、臺灣、日本、越南根據地域歷史生活發展成各自獨特文化
所以現今支那並非任何華夏傳承者,只係一粒世界毒瘤

我覺聽過呢個講法

錢穆嘅大中華史觀
中史科已經成為國教科2.0

無撚錯 蒙據金據當正朝史觀
大支那史觀同支华民族、五族共和一樣係政治統治工具

錢穆嘅大中華史觀
中史科已經成為國教科2.0

暫只得一本《獨立論》對抗呢種史觀
睇怕都唔夠揪低大支那史觀

有第一個就會有第二
鼓勵多d人睇更重要

百姓邊有份拎野走,佢地行埋圓明園都未必敢。當時係皇家園林,生人勿近

講緊聯軍打到入嚟嗰時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞