馮學榮:我為什麼瞧不起中國歷史學家

347 回覆
716 Like 15 Dislike
大陸好似去到讀U都係讀錢穆四庫全書 讀Fairbank嗰啲啦屌
想知美國史又係點樣?

按第三點所寫, 北韓同美國敵對, 美國黑人係咪應該支持北韓, 等於中國人支持英國趕走清朝?

真心求教

周圍打9人,然後話自己係自由戰士,世界警察

打完人有無叫打既地方做美國先?

我記得古巴好似係咁, 不過美國比佢獨立
on鳩主客不分時代背景不分.

中國歷史當然而以中國中國人既角度去睇, 全世界都係咁, 只係西方唔係一體連到而家, 先可以客觀睇古代歷史.

英國去打殖民地殘殺當地人同對納粹都兩種態度la.

其實我都覺得多數都係咁
最多係程度問題

所以咪話連登仔諗野真係
圓明園好似話係百姓有份起哄搶完野,再放火燒毀屍滅跡?

百姓邊有份拎野走,佢地行埋圓明園都未必敢。當時係皇家園林,生人勿近

講緊聯軍打到入嚟嗰時

8國聯軍另計。

英法聯軍冇咩可能。京師一早戒嚴,百姓本來唔會行近圓明園,見到聯軍去緊仲去埋去,不太可能。
其實如果要講侵略史,可以睇下呢條on9片
https://www.youtube.com/watch?v=xuCn8ux2gbs
想知美國史又係點樣?

按第三點所寫, 北韓同美國敵對, 美國黑人係咪應該支持北韓, 等於中國人支持英國趕走清朝?

真心求教

美國連自己地方都係打原居民侵略翻黎啦
根本全世界歷史就好普遍,對外侵略
唔好單單針對中國史觀

痴q線,美國會唔會宣傳大家都流住相同既血?
而家唔係話唔比打人,而係會唔會客觀咁講係搶人地既地方。
好文留名

中國歷史當然而以中國中國人既角度去睇, 全世界都係咁, 只係西方唔係一體連到而家, 先可以客觀睇古代歷史.

其實我都覺得多數都係咁
最多係程度問題

所以咪話連登仔諗野真係

自己弱智重好意思話人
圓明園好似話係百姓有份起哄搶完野,再放火燒毀屍滅跡?

百姓邊有份拎野走,佢地行埋圓明園都未必敢。當時係皇家園林,生人勿近

講緊聯軍打到入嚟嗰時

8國聯軍另計。

英法聯軍冇咩可能。京師一早戒嚴,百姓本來唔會行近圓明園,見到聯軍去緊仲去埋去,不太可能。

大把太監宮女拎野走
每次係Youtube講元朝係亡國史,必定會有一班大陸仔衝出黎問我而家邊度有純種漢人,之後就會合理化元蒙都係中國人,滿清都係中國人

真心問,點樣反駁?

如果當年日本攻陷埋中國
日本都做左中國自古以來既領土
想知美國史又係點樣?

真心求教

唔好單單針對中國史觀

美國好似係反而唔介意大家都唔同種族, 畢竟佢係種族最多嘅國家

邊忽一體連到而家,睇撚過?
漢到晉係漢人,之後俾五胡滅左,隋唐已係鮮卑,之後蒙古人滿人入主,咁都連為一體?咁睇怕羅馬人維京人諾曼第人都係連為一體嘅英國人
每次係Youtube講元朝係亡國史,必定會有一班大陸仔衝出黎問我而家邊度有純種漢人,之後就會合理化元蒙都係中國人,滿清都係中國人

真心問,點樣反駁?

如果當年日本攻陷埋中國

正講駁法: 中國呢個國家1912年先存在
其實篇文好多論點都係乾隆修四庫全書落既order
將元朝正統,美化清代戰爭,大統一,儒家統治文人為政權服務
話我五毛都係咁覆,篇文太有立場

講清末果d 我係認同既,不過講舊d既歷史就有偏頗既地方

高質reply
其實以歷史為政權服務既史學家並唔止中國,日本帝國既學者亦曾經支持元清征服王朝既說法。至於原因係咩?好清楚啦。

Po文提到英國無意瓜分中國領土,呢個論點非常低能,堂堂日不落帝國會唔想對一個人口大國分一杯羹?

鴉片戰爭之後清政府肯開放畀英商做生意,清英關係友好左好長時間

其實英國佬都係想做生意,分裂你做乜春?清政府又肯配合,廣州人又肯配合,大家happy,有錢齊齊揾

搞死晒你d人,搞到政局動盪佢點做生意?

你就低能喇

咁又問番你,既然英國只係想黎攞利益,自然唔想清朝分裂。咁既話文中所謂聯合英軍滅清救國,難道唔係自相矛盾?個原作者言論都係相當偏頗

其實我都覺得多數都係咁
最多係程度問題

所以咪話連登仔諗野真係

你都識講自己分左主客
咪即係承認左史觀企係大漢族主義立場

歷史意義在於追求事實
既有立場下去睇歷史 史實自然扭曲
想知美國史又係點樣?

真心求教

唔好單單針對中國史觀

歐洲夠將自己血腥殖民侵略美化成帝國主義啦,又點解釋呀

中國搬龍門去美國,而家又搬去歐洲,點夠你講丫?
再者我認為史學家會認定秦始皇係偉大並非無原因,因為就係佢實現大一統,先至形成左中華民族既概念 。

點解中華民族重要?冇強大既王朝,就唔可能傳播中華文化,就唔會有所謂東亞文化圈。

其實中華民族既概念係近呢100年先有
好多都係無中生有

真心問,點樣反駁?

如果當年日本攻陷埋中國

正講駁法: 中國呢個國家1912年先存在

正如羅馬帝國比日耳曼人滅左之後,日耳曼地區都成為羅馬帝國一部份
想知美國史又係點樣?

真心求教

唔好單單針對中國史觀

你確定美國歷史有教美洲種族滅絕?
中國歷史,害人害己
想知美國史又係點樣?

真心求教

唔好單單針對中國史觀

你確定美國歷史有教美洲種族滅絕?

又臭蟲論,悶唔悶d
1.美國冇寫唔代表佢岩
2.佢冇寫都唔可以用黎支那侵略史合理化
3.本身就係唔合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞