馮學榮:我為什麼瞧不起中國歷史學家

347 回覆
716 Like 15 Dislike
lm
每次睇到史郁啲就百萬大軍,五十萬大軍真係得啖笑
無論喺元朝抑或係清朝,蒙古族同滿清人都對漢人施行高壓政策,例如喺元朝,蒙古人一直視漢人為低等民族,搶劫財富 ; 喺清朝,滿清人對漢人大興文字獄,屠城。因此,佢地應被視作為「侵略者」。話雖如此,佢地畢竟喺文學上作出咗貢獻,如元曲融合咗唐宋嘅抒發手法 ; 喺清朝,將明朝流行嘅詩歌復興而呈現唔同類型嘅文學風格。

所以中國歷史上應該要客觀記載佢地行為同政策,比大眾有理性分析。

而所謂嘅中國歷史唔應該只係規範於族,而唔同外來嘅民族應該多加記載,咁樣可以詳細描述「中華文化」點樣同外來文化融合,點樣被非漢族所破壞等等。簡單嚟講,「中國歷史」呢個四個字係用嚟作為我地現代人嘅借鑒,去保護/復興我地獨有嘅文化同民族意識。
無論喺元朝抑或係清朝,蒙古族同滿清人都對漢人施行高壓政策,例如喺元朝,蒙古人一直視漢人為低等民族,搶劫財富 ; 喺清朝,滿清人對漢人大興文字獄,屠城。因此,佢地應被視作為「侵略者」。話雖如此,佢地畢竟喺文學上作出咗貢獻,如元曲融合咗唐宋嘅抒發手法 ; 喺清朝,將明朝流行嘅詩歌復興而呈現唔同類型嘅文學風格。

所以中國歷史上應該要客觀記載佢地行為同政策,比大眾有理性分析。

而所謂嘅中國歷史唔應該只係規範於族,而唔同外來嘅民族應該多加記載,咁樣可以詳細描述「中華文化」點樣同外來文化融合,點樣被非漢族所破壞等等。簡單嚟講,「中國歷史」呢個四個字係用嚟作為我地現代人嘅借鑒,去保護/復興我地獨有嘅文化同民族意識。

打漏*漢族*

美國連自己地方都係打原居民侵略翻黎啦
根本全世界歷史就好普遍,對外侵略
唔好單單針對中國史觀

痴q線,美國會唔會宣傳大家都流住相同既血?
而家唔係話唔比打人,而係會唔會客觀咁講係搶人地既地方。

歐洲夠將自己血腥殖民侵略美化成帝國主義啦,又點解釋呀

中國搬龍門去美國,而家又搬去歐洲,點夠你講丫?

你確定美國歷史有教美洲種族滅絕?

人地要盲反,由佢啦

蛋牛諗緊可以點搬龍門

美國當然有講 依加條"trail of tear"做埋state park
同National Register of Historic Places

仲有點解美國有natives reservations,西方教歷史係有埋罪惡感,已經同中史差好遠,至少唔會將wounded knee massacre 講成平定南他州之亂

清朝既考據學都應記一功 高質素既輯佚辨偽,今時今日好多古藉都係由清代學者修書修返黎,詩學當然厲害

讀左咁多年
睇得最多嘅係「促進民族融和」/「鞏固版圖」/「中華民族」/「開拓領土」

證明你唔高分。呢d咁既答案

咁本教科書入面,
每一part結論都差唔多有依句啊,
關答案咩事 做卷我都唔會寫d咁嘔心嘅答案啦

不如你試下打開是但一本中原歷史教科書,
睇下每一課結論部分寫住咩?

駁唔到人就人身攻擊,俾d水準啦好嗎

唔好意思,冇睇過。

啊sir印私家note。幫人補習從來叫佢地咪背教科書,思想上會變on9,分數都更on9。

乜依家d學生真係睇曬成本書。講中你低分,sorry

所以咪話教科書嘅內容係垃圾偏頗囉
我只係總結返中原歷史教科書嘅偏頗之處
你就總結出我睇教科書,低分

兩者有咩關係,咁教科書垃圾係事實喎

真心痴線,講事實冇啦啦俾人話低分

教科書出得衰
你唔屌出嗰個,走去屌學生無獨立思考
捨本逐末

咪臭係 條友都唔知做咩
唔講仲以為踩親佢條尾
係咁jer住我黎咬

清朝既考據學都應記一功 高質素既輯佚辨偽,今時今日好多古藉都係由清代學者修書修返黎,詞學當然厲害

詞派既自覺,提出左多元化既詞學理論
垃圾支那
lm

計埋成條補給線+工匠+糧食生產可能有百萬...

只計士兵古時出唔到10萬兵, 因為係補給唔到

羅馬, 係意大利打坎尼會戰出盡先出到7~8萬兵...
拿破崙打三皇會戰先得7萬兵

到第一次世界大戰先可以每邊戰綫有50萬兵
每次係Youtube講元朝係亡國史,必定會有一班大陸仔衝出黎問我而家邊度有純種漢人,之後就會合理化元蒙都係中國人,滿清都係中國人

咩係中國人先?漢人?
係血統文化地域定名義上既概念

單單魏晉南北五胡十六國個陣已經溝到亂哂
隋文帝,唐太宗本身都有胡族血統
如果單純論血統
我地更稱唔上漢人,只係秦國人眼中既南蠻人

次次見到有人話滿州人唔係漢人唔係中國人
我都好奇怪
論血統我地自己都其身不正
論歷史地理發展
中國本身就已經係一個多元民族既地方
只係歷史發展上慢慢受華夏文化影響
融合埋形成所謂「中華」ge 概念

無講過要用血統論,『中國人』根本只係一個行政概念,所謂中華『民族』更加係笑話
首先你要明白所謂『中國』係繼續緊乜野文化?當然係漢人文化
咁蒙古、滿清入侵古中國之前係咪以漢人文化做核心?當然唔係
所以好明顯兩次都唔係『內戰/統一』,而係被異民族征服,咁點解唔係亡國?
現代中史將滿蒙藏人歸入『中國人』裡面只係因為近代中國征服左佢地,咁只係近代既事情
大家血統不一,起源不同,文化相異,點解會歸入去同一個『民族』?
哩個『民族』定義係咩?實質統治?相同文字?同一文化圈?
如果以實質統治為依據,香港人過去一百年豈不是變成大英民族?
如果以文字做依據,滿藏蒙過去一直用自己文字,咁即係古時候唔屬於中華民族?
如果以文化圈做依據就更加搞笑,文化本來就係雙向,點樣決定係邊個影響邊個?佛教由印度傳入,之後再傳去日本,影響深遠,印度同古中國又一直有文化交流,咁大家又係同一民族?

『中國人』與其話係歷史性質上既『民族』,不如話係行政性質上既『國藉』更為接近
你可以話蒙古人西藏人都係同一國藉,正如非洲人移民去韓國就變韓國籍一樣,但你無理由話佢地係同一個民族
所以我堅持元清係中國亡國時期,滿蒙藏新疆人並非同一民族

清朝由一開始就自認中國,呢個中國在清朝眼中擴大到非漢人領域;仲有,冇理由行政國藉唔可以做同一民族,任何民族都係想像共同體,中華民族呢個國族就係想像出黎,漢族其實都係,想像唔代表係假,中華民族就係由想像變事實

滿清自稱中國哩個行為其實同日耳曼自稱羅馬帝國繼承人一樣,純粹為左爭取身份認同,英女皇夠自稱繼承莫臥兒王朝,唔通又代表英國自認印度?

又如果國籍=民族,咁美國黑人白人又係同一個民族?俄羅斯境內咁多種族又係同一民族?重慶大廈居民又同你係同一民族?

中華民族哩個概念係近代既事情,宋朝明朝果時仲有漢胡之分,唔可能因為你而家拉左人入民族框架就可以將『侵略』改成『內戰/統一』,如果俄羅斯將來征服中國,唔通你又接受到哩場係『內戰』?
lm
再者我認為史學家會認定秦始皇係偉大並非無原因,因為就係佢實現大一統,先至形成左中華民族既概念 。

點解中華民族重要?冇強大既王朝,就唔可能傳播中華文化,就唔會有所謂東亞文化圈。

唔好on9

春秋時代, 當時既文化比家陣好好多
我認同元朝個到
蒙古人當當時既中原做其中一個統治地 並唔特別重視中原以至漢人 所以呢段時間列入亡國史係正常既
清朝呢 的確對當時既漢族黎講係亡國
但清係而中原為根據地黎經營 又重視其發展 後來甚至被漢化 咁點解唔可以計入做中國史
因為成吉思汗係中國人
蒙古係屬於中國
係中國週邊既都係中國人

其中最諗唔明係呢樣
明明人地就係擴大蒙古國 唔知點解依家會變成統一中國

你有冇讀歷史。

統一中國果個係忽必烈,大蒙古國一早分裂左,忽必烈改國號為大元。

咩統一中國?乜原來宋朝時分裂咗蒙古出去咩?係征服中原,奴役你班中原人士。

北宋 消滅 後蜀,南漢,南唐, 都可以叫統一
因為後蜀, 南漢, 南唐都是由 唐朝分裂出來

但蒙古消滅北宋, 點解叫統一??

計埋成條補給線+工匠+糧食生產可能有百萬...

只計士兵古時出唔到10萬兵, 因為係補給唔到

羅馬, 係意大利打坎尼會戰出盡先出到7~8萬兵...
拿破崙打三皇會戰先得7萬兵

到第一次世界大戰先可以每邊戰綫有50萬兵

不過古代中國喜歡抽壯丁參戰, 所以打仗果陣有超過10萬人唔出奇

10萬人入面, 可能只有2萬係正規軍, 其餘8萬是抽壯丁參戰
呢D壯丁無訓練, 無裝備, 只係炮灰性質

清朝既考據學都應記一功 高質素既輯佚辨偽,今時今日好多古藉都係由清代學者修書修返黎,詞學當然厲害

詞派既自覺,提出左多元化既詞學理論

所以某程度上,滿清同蒙古族唔算係入侵我地嘅文化,反而今時嘅共產黨先係罪魁禍首。喺民國時期,文革同「破四舊」嚴重破壞咗我地嘅文化,如自行修改歷史部分,廢除繁體字同創立殘體字等,各種嘅行為已經威脅緊我地嘅文化,所以真正嘅「中國」已經被滅亡。
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞