十字韌帶全斷 迷茫中

362 回覆
316 Like 19 Dislike
咁認真覆嘅
係咪踢草?
我全斷 做手術傷過你斷
斷過兩次過來人認真答
手術同埋物理治療都重要 甚至物理治療會比手術更加重要
公立醫院平 但好Hea 唔會認真跟你進度儀器有限
隻腳要用一世
建議你唔好嫌貴 搵出面D物理治療 萬幾蚊 保自己成世 你慳呢筆錢 後果係成世既後遺症
我之前就係貪平去公立物理治療加冇保險 手術都係公立做
過左年幾 輕輕一扭 再斷過
同埋尤其係岩岩手術完果一兩個月係關鍵期 隻腳Bend唔Bend得返180度就睇呢兩個月
總結 千祈咪撚貪平!後果自負🥲
有沒買保險 我識個唔錯 可以介紹
專科醫生一向都可以寫返紙轉介比公立架
踢波十個有九個都斷哂,剩底果個係唔知自己斷咗。

九個入面仲有五個係磨到半月板冇哂,開始痛先去驗
睇字都覺得好痛祝樓主早日康復
樓主加油,祝樓主踢得返波
早日康復
所以美斯真係好屈… 幾乎唔傷…
樓主早日康復,我舊年年尾做手術,而家仲復康緊
有保險去私家做手術啦,我幾年前兩邊差唔多時間斷。俾啲心機做物理治療,做物理治療最重要係自己要養成習慣做運動。公立唔似私家俾咁多時間同你做。過來人,I know that feel。利申,英國讀緊physio,有咩可以問,睇吓有咩幫手
有冇做好熱身?我最少做半個鐘先敢落場

我都係一個轉身 啪一聲收左皮

物理治療冇咩用 係屋企扎下馬 做gym 練下 下半身肌肉好過

利申 左腳膝頭傷左2次 右腳1次

半月板剪左 同十字韌帶撕裂左2成

宜家上落樓梯要谷實四頭肌要穩 平時踢波全速跑都ok 不過避免做急停
我都係最近斷achilles tendon 手術完要用枴杖行加著復健鞋 想知幾時開始睇物理治療好
呢4種我都有做, 都係慢慢加上去用肌肉保護條韌帶
同埋squat

你一定係啲每日喺屋企打十五六個鐘機嘅毒撚
你點知的
感謝巴打 連圖都揾埋比我 手術後我會好好練習
感謝巴打嘅建議
巴打努力 祝你早日康復 早日揾返做運動嘅樂趣
殘廢建議ifc
踢波真係要練好啲下盤先得 如果唔係 一野就收山
兩邊隔住做呢個模式應該幾適合我 感謝清嘅建議 現實係要玩弄我地呢啲熱愛運動嘅人巴打一齊努力
人造草
其實樓主如果淨係踢下衞生波,唔係做太多身體碰撞嘅運動,係可以靠練周邊肌肉補償,未必一定要做手術。
但前提係無腫無痛無傷到半月板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞