十字韌帶全斷 迷茫中

362 回覆
316 Like 19 Dislike
感謝清分享 請問你當時手術前會做啲咩嘅訓練?練習大腿肌肉? 先謝
哇,好好笑
我諗基本上你去門診睇醫生同佢講斷咗字韌帶,叫佢寫轉介信去物理治療部就得,不過佢排期係分priority,未做手術前要排幾耐期就唔肯定了。我嗰陣都驚要排幾個月,差啲疊埋心水去私家做。
有其他傷過要做物理治療, 講真句政府既物理治療只可以幫你練下肌肉咁
一定要私家物理治療先會醫到你
另外針灸同推拿又係可以減少痛楚同加強靈活度一個好重要既治療, 如果物理治療冇咩起色可以試下針灸, 推拿
加油呀...

身邊都有兩個朋友斷咗...
都係好似你咁做做下運動「啪」一聲...
真係估唔到
手術前踩下單車機keep住隻腳有用力有運動 唔好委縮
但唔好做踢腳動作 練好大腿後面果組肌肉
你等得個公立黎 肯定做完手術
公立物理治療 急症都最少1個月
利申啱啱骨折 公立做物理治療
祝樓主你早日康復
物理治療師認真答

首先想比你知道嘅野係物理治療同西醫都係基於research嘅醫學方式 下邊講嘅所有野都可以比番Reference你

通常對於係運動中間整斷前十字韌帶(ACL)嘅Case 第一樣要佢地考慮嘅野係做唔做手術
上邊有啲巴打講如果你踢衛生波可以唔做係True
以往見到有好多人如果主要玩linear sports eg跑步單車GYM 而唔係以籃球/足球等等嘅dynamic sports做主項 其實係可以唔做
不過近5-10年嘅research可以見到唔做ACL reconstruction (ACLR/前十字韌帶重建手術) 其實都有好大機會可以回復正常水平 但實際你個人可唔可以就需要做一連串嘅Test 例如你嘅跳躍能力去判斷

咁假設你已經決定做ACLR手術 咁就可以Go thru個流程

首先第一個問題:手術前需唔需要做Physio?
Research上係要 我地可以見到across唔同專項嘅運動員 如果手術前有做Physio 好番嘅速度/可以return to sports嘅程度/再整斷韌帶嘅機會都會大大減低
手術前嘅目標主要係減少腫/確認你隻腳可以伸直到同另一隻腳一樣/盡早開始訓練多啲肌肉/協調能力

呢到有少少題外話 如果你聽呢到啲巴打講出去搵Physio淨係以有無幫你做好多機做指標 咁大完全錯左方向 機器嘅用途只係very weak evidence for slightly幫助你減少痛楚/腫 你要理解嘅係ACLR嘅rehab period係最少九個月先可以重新做你嘅專項運動 而呢九個月應該只係得非常非常非常非常少嘅時間係做緊機器/passive treatment 相反應該主力係以運動黎強化番隻腳

第二就係手術嘅程序 不過呢個理應係要同醫生夾 唔講太多都唔影響個大方向

第三係手術後嘅處理 亦都係最多人有問題嘅地方
通常做完手術我地就想即刻見到啱啱做完手術嘅Patient 因為我地唔係太想你rest得太多 都唔想你完全唔理隻腳覺得佢會自己好

通常手術後嘅傷口唔大 但都要一至兩個星期at least去癒合 而入邊嘅軟組織就要可能6-8個星期 所以最頭嘅一兩個月都係會比較腫 亦都非常需要你個人去幫手自己係屋企處理個腫
其次就係幅度盡快可以伸直
再黎就係對四頭肌/其他下肢肌肉嘅控制同感受度
呢三個目標最好就係兩至三個星期完成 之後就係慢慢再加入下肢其他野嘅訓練

整體黎講 成件事係真係好長時間 最想你要得到嘅take away係千萬唔可以rely on passive treatment 逐步強化隻腳/另一隻腳係必須

Physio愈早開始愈好 手術前你行得走得主要係教你management同埋自己係屋企/gym可以做嘅訓練 理應唔洗好密咁去

公立一定唔會教得晒你所有野 可以睇但建議seek 2nd opinion

Good luck
物理治療 自己都要學啦 靠一個禮拜去一日咩唔通
連prehab都唔撚知就唔好出黎扮代表啦㭍頭

見到呢D真係好SAD
最開心就係踢下波 但真係好易整親
It really depends on your age, your expectation in future sports and physical activities and your determination in making the knee back to normal. Normally, people age under 25, surgical repair is recommended but not a must.

Choose BPTB (Bone patella tendon bone) graft method if you want to re-engage in more vigorous sports after surgery. Hamstring method is for general repair as the laxity of graft is more which gives more translational movement of the knee during start-stop manoeuvers. ACL normally gives much better surgical outcomes than PCL. Consult your orthopaedic surgeon for the need and outcomes of a PCL reconstruction.

Unless you are in elite sports clubs, normally, they will do surgery before the knee develops swellings and muscle wasting, i.e. surgery within 1-2 days to minimal reciprocal inhibition of quadriceps wasting. In your case, be quick to settle inflammatory signs, redness, swelling, pain and increased in temperature over the knee. Do lots of close chain quadriceps and hamstring exercise, such as, leg press etc. Avoid open chain exercise, such as, dead weights kicking. Proportion of Quadriceps vs Hamstring strengthening is approximately 2:1.

If you don't attempt surgery, you have to stay active in gym, strengthen quadriceps and hamstrings to avoid imbalance of the muscle groups. If imbalance happens, shearing forces to soft tissues inside the knee joint will cause early joint degeneration. Also, avoid sudden and jerky sports as your control over the knee is lessened due to the loss of both cruciate ligaments. Conservative treatment is totally fine for people which will not be active in contact sports, sports involving heavily in cutting and jumping.

Good luck and never give up.
我啱啱做完手術都係去佐敦個間到做physio
可以,只要攞信(私家,普通科,醫院骨科)都可以去醫院排期

多口問句依家上落樓梯,轉身果啲有冇力?係咪已經諗住一定會做手術?

係嘅話睇完物理治療記得自己努力練,因為手術只係俾左個foundation你。唔好好練返啲肌肉嘅話真係唔排除斷多次
詳細治療方法唔知 不過記得中學有呀sir打波又係斷十字 都差唔多成半年先叫行得同教書
非常同意

個人感覺其實手術帶黎嘅創傷仲大,大腿肌肉萎縮同埋後腿抽左截筋後容易抽筋,provided that本身斷左後我膝頭都唔係太鬆,行得走得,踢下衞生波都可以

講到尾真係覺得做定唔做要諗過下先
巴打你唔洗咁灰
我個時斷完係完全行唔到路
要拎枴杖 因為知自己保單情況
拿拿聲搵左agent問 喺屋企瘸左一星期
再等多一星期入私家醫院做手術
基本上手術住院 9成5全保 物治保兩次
私家定公立手勢好 好睇你彩數
我做完第日已經可以落床瘸住行
一個月後慢慢行
術後睇左物治4個幾月
九個月後隻腳先無形住形住
差唔多一年先完全好
流程完全正確,祝樓主早日康復
6個星期可以落地 我兩個半月去rehab physio話我應該早啲去
巴打因咩事搞到全斷?
ACL復康真係需要好長時間 仲要有決心同耐性
之前斷過用咗接近一年時間先落得返場 但仲有心理陰影 加油巴打💪🏻💪🏻
好多謝清你提供專業嘅意見 有用而且非常詳盡 我決定咗做手術了 趁年紀未算好大(未過三十) 去處理咗佢 雖然面對咁長期嘅復康路都有啲擔心 但我知道我必須要面對嘅 多謝你嘅支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞