十字韌帶全斷 迷茫中

362 回覆
316 Like 19 Dislike
你攞報告去普通科門診睇咗先 然後叫佢轉介你去骨科
然後你慢慢排期 去到骨科直接同佢講安排咗私家手術想返黎公立做物治跟著佢地都熟晒程序架啦
嗰陣我做完手術先排到睇骨科然後佢比咗轉介信我即刻就有得做物治
叫踢到你果條友賠
果然打機真係打機
做出嚟會gg
可以 好多人咁做添
試旦去一個公立醫院門診叫佢開紙就得
做手術前先要消腫練腳 等到做完手術冇晒肌肉仲練得辛苦 依家keep住練腳就真 不過當然睇你有幾腫同有冇傷半月板

不過公立野唔好要求咁多 其實要自己番歸日日操先得
咁真係好弱
排公院就大約半年
每日都膚冰,最好早午晚
盡量伸直,唔好屈佢,要腳cool,防止二次受傷
通常會影響半月板
最初物理治療都係適應下腳受唔受力
訓教搵枕頭浪高隻腳
手術完一個月可甩杖,物理治療一定要做
好易肌肉萎縮
流程:
斷十字(膚冰消腫)—>行路腳cool 加杖—>物理治療——>手術(公立等半年)—>康復期—>物理治療—>一個月半甩杖—>半年跑步—>1年正常翻踢波

利申:一年後又一條好漢,最緊要係心態要精氣神
好耐無踢?
開番場踢波都覺自己身體差左好多
睇完你個POST好驚
踢波fing下上身夠fake架啦,下下急速轉向搞唔掂掂
巴打想問你有無返去私家再做返得唔得

公院過來人
個陣on9無再搵私家
隔左4-5年再去搵仲有無用?
凝住仲有好多野改善
專做運動創傷物理治療 除咗aurora仲有咩其他好㗎?
我都係踢波斷 私家醫院兩日後做手術
點解要等兩個月咁耐嘅?
手術前物理治療都係練好啲個四頭肌加大腿後肌
手術後就第一個月都係要佢伸得直同埋曲到90度 後尾先至練力同其他野
利申:同一隻腳斷過2次acl
我自己就冇再做返
但私家有錢唔會唔賺?
撕裂有機會唔洗做手術好得返喎
踢波真係好危險
識既朋友當中,有踢波既,3分1人傷過十字韌帶
日日公立唔同流程
cls 你同石頭出糧19樣 level
Yes 無錯
多謝你嘅資料 想問下係咪可以我手術前去公立門診攞定物理治療轉介信?咁我手術後可以直接上公立物理治療? 因為擔心手術完再去門診會麻煩(行唔到)

感謝巴打分享
淨係想知有無人咁做而事後有用姐
可能有啲動作開心大發現咁
笑死
保險得罪你咩
有同無差幾遠
未claim過個啲咪人云亦云屌鬼囉
Claim過個啲就知咩事
感謝清分享
感謝清嘅解答 而家有了方向 謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞