十字韌帶全斷 迷茫中

362 回覆
316 Like 19 Dislike
有冇聽過prehab? 都有好多paper同study分析嫁
我都試過斷十字韌帶,最好做手術之前做物理治療,如果唔係之後你啲肌肉會縮得好快。
我做完手術之後再過多六個月到就而家完全好返晒。
其實都好睇過醫生好唔好手勢。
等緊MRI report留名
踢波轉身真係好易整傷
打手味濃
過來人,踢波急停轉向整親
斷acl加半月板撕裂,先做半月板修補可以正常行路
acl手術就過多年grad左先做
手術同physio都係公立,其實公立手術都好好手勢
而physio就普普通通,始終收你60蚊都唔可以要求太多,個強度同programme都係for返日常生活
如果你target係做返運動建議消哂腫,肌肉去返一定強度出去做gym練腳
我當時去康文做月票$180,d機都夠做

上面巴打都講過復健重要過手術,都係睇自己個決心,我自己鐘意做運動就點都盡力練返隻腳做左手術我都可以踢返衛生波
不過呢幾年有家室都踢少左,驚再傷就麻煩
所以轉職做跑步撚,呢兩年跑過全馬跑埋山
膝頭個構造唔係俾你轉
你扭動個力大得濟就扯斷acl
唔好似我一樣啊
我斷完十字,斷埋阿斯里基腱
除左保護壞腳,好腳都要小心
全斷?
人地體操運動員先會搞成咁
好返晒之後有咩後遺症
巴我 我係過來人, 醫生話我個case同斷咗冇分別
我好似由斷咗睇專科開始, 大半年後先做手術。中間冇做過物理治療。
前後好似用咗大半個月先消得晒腫。
做完手術我就開始物理治療, 但我果間都有少少19。 一星期去一至兩次都係同你查膏同用類似聲波定脈衝果啲消腫, 同埋睇下你康服進度+叫你自己係屋企做某啲動作操返好腳啲肌肉去分擔下新韌帶嘅負荷。 我記得我去咗十至十五次後就冇再去, 我同時隔日去占踩單車, 由淺入深。最後宜家感覺好返七成, 不過打波唔敢再做euro step。 (唔知你有冇打籃波)
我有個fd同我差唔多時間又係傷咗前十字,佢手術完個物理治療師每次都叫佢上跑步機跑。所以都幾depends個個物理治療師。

Sorry 我都1999,食緊飯諗到咩就打咩
有咩可以再問都得
斷左之後可以唔洗等 做完檢查隔日做 早做早享受
覺得prehab完 再做手術 再做rehab 太漫長 好考驗鬥志

利申:斷左 照mri >隔日醫生advise > 隔多2日 入手術房
踢草?
隻腳食左入去
上半身就轉左身?
講detail小小
政府有物理治療,舊零水一次
傷咗仲點sell
其實有冇咩徵狀?腫曬行唔到?
只係用過公立d 醫院物理治療
用完只係好返6-7成
斷咗可以日常生活?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞