十字韌帶全斷 迷茫中

362 回覆
316 Like 19 Dislike
可以做返運動呀
只要勤力啲做rehab係無問題的 踩下單車跑下步 甚至踢衛生波都無問題

你用邊隻graft?
膕繩肌
黃金右腳
放心
我同你一樣是波牛

不過一場波攪到斷腳骨要鑲鋼板用拐杖半年
係公立做

依家回復到7-8成

驚俾屋企人罵少踢左

但一樣鐘意踢波
想請教下,如果想去公立做手術,要預幾耐先可以返得工?
有 d 人話半日可出院,有 d 人話要住幾日醫院。

另外因為屋企要上一段斜路先到,又無車到。
係咪應該考慮下 book 酒店住幾日等初步回復先 ...
公立醫院做 第二日就要你出院
另外果個閣問題好難答你,個個人唔同康復時間
加上你渣拐杖叻唔叻都有影響
唔該巴打先。

如果以正常情況,
可以獨力上落樓梯大約需要幾多日呢?
雖然住既地方可以用酒店頂住先,
但返工都要行少量樓梯,
睇黎都要預多少少假先得。
不如你抖番一兩個星期 習慣下點用拐杖先
呢啲好個人
明白,唔該巴打!
想請教一下,剛剛登記完政府既骨科新症,一排要排到一年後,請問係咪我做錯 d 乜搞到要等咁耐…?

如果要排做手術咪起碼要等幾年?
公立好正常
我見啲意外保物理治療都有限次數?
見通常四至六次
我嗰份好似唔睇次數
睇金額 千幾蚊一年既大約可以CLAIM12000左右
我當醫生大咬你2000蚊
都仲有10000

物理治療800蚊次都可以睇12次
巴打 你係唔係用佢個apps登記? 我見佢話2星期左右可以見醫生
你收到通知要一年?
係呀,佢叫我等一年先第一次去見專科醫生。
唔好意思 我問多少少 你係急症室轉介過去 定係私家醫生再轉介你去公立?
我岩岩先登記完 APPS到顯示2星期後先有得見醫生 但我無諗過要一年咁耐
公立 GP 出張求其既轉介信,
Do 完之後等兩星期就會話你知幾時見醫生。

佢個 offer 比我係一年之後先有得見專科醫生。
咁你點算 等一年? 定係轉私家?
等,不過自己公司有得睇專科,
過幾日問下佢如果用公司 insurance claim 到幾多再決定私家定公立做。

最壞打算係過去台灣/歐洲做。
做完手術之後隻腳係咪會瘀晒?
仲有冇爆發力?
有冇運動治療介紹?
咁做完ACLR,有冇話要一星期內屈到90度?
有咁多問題建議你直接親身去睇物理治療
係連登問祝你好運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞