十字韌帶全斷 迷茫中

362 回覆
316 Like 19 Dislike
認同
如果你係一個physio講呢d咁嘅嘢
我只可以講你一係bias得好犀利
一係你睇得唔夠全面
high level 唔做aclr係極度具爭議性
我唔排除係得同可以試
但另一方面你要睇下 jelle et. al.2020果d文
仲有而家真係academic set coper個standard幾高
3個月 give way唔多過一次

仲要唔做手術rehab quality幾高
香港做到嘅人唔多過5個
如果你覺得自己得我只可以講你唔係
好似都要睇你一級定二級撕裂 斷哂就唔洗諗
過來人 有排搞 物理治療有排做
每日敷幾次冰
每次敷10~15分鐘幫佢快d 消腫先
之前照完斷左隻腳好腫但無做物理治療
做先手術先做物理治療
公院做80蚊一次物理治療,我做緊,私家之前都做過我感覺差唔多,我斷膊頭既tendon 。其實可以攞轉介信去公院排住先都冇壞既。
我係Bias 每個人都應該有Bias and why not?
特別睇完你果份野 雖然係多number of subjects
但有好大嘅limiting factors係evaluated in 1 clinic

加上你講後邊果啲完全係因為好難做 所以做唔到/唔做
係我角度黎講太過保守
但我都極為同意呢個field係應該唔同人都有

我唔係指樓主唔需要做手術
係需要assess過 並且可以拎多幾個唔同嘅人嘅意見
先再決定做唔做手術
bias就個個都有
但如果你想做一個好clinican就要將自己嘅bias控制係一個合理水平
以唔係齋睇one sided嘅paper

就好似我份paper最大limitation一定係retrospective而唔係single clinic
唔可以自己認同嘅嘢就ignore limitation
反對就雞蛋挑骨頭

你講後邊果啲完全係因為好難做 所以做唔到/唔做

咁真係做唔到就要認
唔係亂鳩咁嚟
對patient do harm
clinic有cybex + proper strength training equipment + 有位做到運動已經少到仆街
(已經唔講motion capture)
再加埋條友係有料
係香港真係難過登天

最簡單搵coper根本係一個偽命題嚟
而家建議最準睇係唔係coper係要試三個月rehab再根據個結果決定
但你可以試下問下surgeon
如果有個病人其實好明顯要做
但比你咁舞搞到delay咗三個月先做手術會有咩睇法
secondary injury risk 會唔會大咗
所以現實決定就變左純靠感覺
無十幾年經驗又唔得
(set program proper loading 已經唔講)

叫樓主問下第二個
如果樓主
好有錢或者住係英國 澳洲 美國 我會認同
但而家佢係香港
你同話叫樓主問下bear repair一樣
1.無錢 2.就算有錢加suitable都好難搵人做到
多謝兩位嘅意見 明白大家都對治療方法有唔同睇法 多謝大家分享 我決定會做手術 但喺手術前我想操一操隻腳先 但我而家擔心嘅係 其實我而家隻腳受重係冇問題? 謝謝
多謝你分享 以後都未必敢踢波了 只希望手術後可以快啲行得返 快啲甩拐杖
其實呢點都一定係做手術架喇
我之前都講咗啦我斷咗兩次,兩次都係唔同嘅斷法
醫生都講咗只有一級先唔洗做手術,但唔等於會好番
因為acl 係好難自我癒合,幾乎唔得咁濟。所以二級都一定做手術。

手術前做嘅運動,你可以踩下單車機,但唔好set咁重load
深蹲可以做,但量力以為。
練下大腿後面組肌肉

仲有股四頭係好重要 其他手術後先諗

唔好諗住做好高強度就好
因為會二次傷害

我就係例子
唔好做負重住
你依家做嘅只係keep住啲肌肉唔好委縮
唔係令佢變強變大
因為你受傷之後,果隻腳會失去部分功能同作用慢慢會委縮
你做嘅係減慢佢委縮
唔係做高強度運動真係唔一定要做手術唔關幾級撕裂事
唔好玩啦
唔關你高唔高強度運動事
係你本身做轉向動作都有問題
點樣都有影響
點樣可以唔做啊?
加上唔做會加快關節退化
唔識就唔好講啦

可以唔洗做都講得出
到時信錯你,害撚咗人地一生
做完ACLR 唔見得會減低PTOA機率
本身就大把complete ACL tear 嘅case唔做手術只做rehab 一樣可以正常生活
斷咗唔做 你膝頭唔穩,活動能力大減,關節退化快,增加左關損傷機會
淨係呢幾點我睇唔到有咩理由唔做手術
你連追巴士都做唔到啦正常生口

復健係利用附近肌肉變得強大去輔助acl ,係取代唔到acl 本身嘅作用。
喺無傷到半月板前提下,唔做aclr keep住做rehab係可以返番去以前活動水平,唔見得點解會追唔到巴士,更加唔知你點解會話唔可以進行日常生活。
事實就係斷完之後任何形式intervention都要keep 住rehab做輔助,acl唔係萬能,唔係無咗佢唔得,而家似係你對acl有誤解。
咪係小小錢都慳,隻腳你自己既
至於PTOA,亦都有好多rearch話做完aclr同無做對long term joint health都係無乜分別

例子如下

…Although ACL reconstructive surgery does return stability to the injured joint, allowing some patients to return to pre-injury levels of activity, ACL reconstructive surgery does not reliably prevent the onset of PTOA. In some cases, conservative treatment of the ACL deficient joint has provided better patient outcomes than surgical treatment. Knee surgery itself is a traumatic event that may have long-term effect on the joint: Lohmander et al. have stated that ACL reconstructive surgery may be enhancing or prolonging the initial inflammatory event from injury.…

https://arthritis-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13075-020-02156-5#ref-CR12
Acl 斷咗唔做,你行路係可以,但你跑步急停係做唔到,因為你無咗穩定性。所以唔係萬能,只要你唔跑步米得囉。
啱啊做復健可以幫到手,但你都識講啦,輔助黎架炸,取代唔到本身實際功能。
加強肌肉強度係可以幫到手,但都唔係百份百囉,同埋你果啲正常生活係你完全唔運動咁濟。

同埋巴打咁你有冇做手術啊?
我可以100%肯定答你淨斷acl齋做rehab唔做手術係可以做返運動

我自己無傷過ACL
我係ot
其實呢啲嘢係physio熟啲,但我都接觸過呢啲case
哦…
我都話唔做都得不過運動唔洗點諗囉
年紀大唔做其實冇問題,但咗後生唔做就…
我自己傷過兩次,身邊有朋友都傷過。都冇聽過醫生會建議唔做。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞