十字韌帶全斷 迷茫中

362 回覆
316 Like 19 Dislike
有冇買意外保? 有的話可以claim 物治㗎
700蚊一次是我可接受的範圍 請問可分享邊度嗎 先謝
物理治療好緊要 好影響康復過程同之後再做運動
Ching 保重身體
冇 小弟傻鳩 得公司份醫保
過來人,全斷加半月板

一年後一切如常,私家做,小問題唔洗擔心
公司份醫保都未必夠你私家做

我上次入
唔洗開刀既手術都要claim兩份

一份自己一份公司
多謝清你嘅分享
想問下個流程
私家醫院做完手術 攞到私家醫生轉介信>
去政府門診攞公立物理治療轉介信>
排期等公立物理治療

請問我呢個理解有冇錯?
同埋手術後是咪要立即做物理治療 還是等一兩星期 傷口穩定啲先?

感謝
我都係急停轉向斷巴打加油
btw, 我係隔個星期就做手術, 無等佢消腫
可以check下份醫保點寫

我自己先claim公司份保險, 唔夠再claim自己補齊數
物理治療就公司份保險係做完手術包幾次, 之後就用自己意外保claim
補多句, 意外保險保額都用曬之後, 就繼續用公司保險claim物理治療, 當睇醫生claim咁, 每次得300, 都叫幫補差不多一半
斷完駁番就針灸(唔好落電 要用火)
岩岩做完手術2個月
多謝你嘅回復 咁我是咪應該手術前就去普通門診攞定轉介信 還是要做完手術先可以攞? 謝謝
過來人 做完手術 勤力做物理冶療就無咩事架啦
個時斷完第四日就係私家做手術 無等到消腫
一開始拎柺仗係唔方便架啦 同埋好容易會腫
記住聽醫生同物理冶療師既說話
加油呀
我過左九個月就踢番波
多謝你嘅建議 google過 價錢都可接受 不太貴
多謝 祝平安
係 應該唔夠 聽同事分享大概claim到五萬左右 當半價咁上下
好 感謝你 如果有需要再pm你
你有住院保險 應該有手術後30-60日後物治門診 手術前都30日都可能會有 問問你agent

日敷晚敷冷消腫 手術前最好隻腳屈得番 咁做出黎條帶先緊

利申:前年斷過 之後私院做手術
佐敦呢間好野黎
感謝你建議 請問有冇動作推介 可以練返個屈曲先(伸直冇問題 屈曲不去到最盡)

祝清平安 先謝
清有好介紹? 謝謝
同你一樣做過2次呢個手術,如果你揾公家既話,只可以講good luck, 因為一唔好彩撞到d垃圾醫生,好快可以斷多次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞