十字韌帶全斷 迷茫中

362 回覆
316 Like 19 Dislike
清點解想學野
可以PM 我 我諗同上面個師兄個間一樣
我都唔太得 就算無得claim 你都睇一兩次物治等佢教你點屈 因為有傷 有d動作都要小心。

最好屈到以前7-8成先做手術。如果半月板你無事就唔急做既。
我踢波斷阿基里斯踺 慘過你
加油 全斷過
比心機做rehab 唔好聽人講玩撚完呢啲說話
你會更加強 身理上心理上都係
呢一課會記一世
你想認真rehab嘅 上YouTube 大把
search kneeovertoes 你會學到野
有frd都係咁
學fifa咁
高速落底dup停即刻扣波轉身
咁就斷咗acl
其實都係得番做手術一條路
好 我先約一次私家醫院物理治療 睇下佢點教先 謝謝
共勉之
多謝你 為咗可以做返運動 我會好好努力
係 要踢波/運動就要做返
其實你唔駛咁急要消腫 我斷左5年先整 宜家都無事
啱啱二月斷咗,睇完專科三月去咗私家做手術。因為保險claim爆咗,所以同你一樣想去公立做物理治療。流程係要先睇公立門診叫佢寫轉介信,先排到期。我當時係做完手術先去,排咗兩星期先有得做。但認真公立做係靠自己多,佢完全無幫我拉筋,只係幫你冰敷做運動。宜家睇咗三個月已經話理論上咩都做得了。希望幫到你
早兩年都斷過右腳前十字
出左去私家做手術
手術前見一次醫生
做手術
手術後三次
呢度加埋 大概10萬

物理治療都出左去睇 前後15次左右
700 一次
岩岩做完手術要去密D 確保隻腳 可以伸到最直
直哂之後 主要係教我練返D大脾肌肉
呢PART豐儉由人 自己勤力D去操腳好過 去見治療師

保險就 同你調返轉 果時份工contractor 冇公司醫療保
自己買左醫療同意外 cover 返90%+
又sell保險?
全中

記憶中物理治療嗰度有幾個phases
手術後頭一兩日會教你用拐杖行路+消腫為主
之後先開始做啲運動練肌肉
大約兩個星期後 傷口埋口後就開始屈膝運動
跟住行路呀 到最後就跑步啦
我問一句 都冇再follow up過
Sell咩保險

我真係slaes直接叫樓主留tg啦 😂
用下腦先留言PLs
兩回事嚟,唔會唔理你
我都係十字軍過來人 16年斷, 隔兩個月去私家做, 乜信都冇拎, 拎番mri report去門診, 門診轉介去骨科, 同骨科講想轉黎公立覆診同做物理治療就OK. 之後骨科都好似冇去覆診, 但果陣畢業未番工, 差唔隔日去物理治療

個人建議: 每隔兩個月搵私人物料治療師double check下個進度同埋幫你鬆埋冇事果隻腳既筋, 公立唔會幫你做冇事果隻腳,但因為你個身會卸曬D力去冇事果邊,變左冇事隻腳成日都痛
一個月或者兩個月一次見下私家治療師個心好似定少少, 公立果d 有少少hea
我私家醫院做完,排公立專科轉物理治療
19年年頭做 中間撞埋疫情終於等到今年年尾先有期睇專科
問醫生最清楚
理大喎,應該掂掛
啱 復康的確私家比較好
嘩 咁 hea
咁大家梗係揀私家啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞