十字韌帶全斷 迷茫中

362 回覆
316 Like 19 Dislike
各位巴打絲打你地好

小弟照完mri證實前十字韌帶全斷
睇完私家骨科醫生建議我先消腫 兩個月後再做手術 而呢兩個月就去做下手術前物理治療

由於小弟份保險只包手術同住院 冇包物理治療 想請教各位 可否喺私家醫院做手術 再返去公立醫院做物理治療呢?

因為見物理治療費用都唔平 同埋有冇比較平價嘅私家物理治療可以介紹?

sorry for 1999
感謝
傻鳩 玩咩玩列咁盡
手術前都要做物理治療???
我之前都係等兩個月先做手術, 行到路無問題, 只係上落樓梯, 行唔平既路要超小心. 亦都無做物理治療
可以係公立做,但由你交轉介信到真係有得開始做個段時間,你預2星期-2個月
有啲機可以加速消腫
我認傻鳩 踢波 簡單一個轉向就收皮 已經好養生
祝你快速好追返晒

點樣整親?
保重啦。 休息。 其他聽醫生。 同問問朋友同傷過經驗者意見。

心態都係,概成事實就望點攪番好。
藍姑娘 多謝你嘅回覆 想問如果我唔喺公立做手術 公立醫院都會接受我嗎? 咁我而家係咪應該去政府街症先攞物理治療轉介信 排定期先 等我手術完就返公立物理治療? 謝謝
出去私家做物理治療
搵間專門做運動物理治療夠大夠時間照顧你嘅
唔好貪平
講完
隻腳係你嘅
用成世嘅
acl嘅復康係緊要過個手術
好多研究話復康唔好個膝頭係退化快得勁多
你而家慳果幾萬
之後早十年要換骹
或者你三十幾歲想落遊樂場同呀仔跑幾步已經痛跑唔郁真係唔好喊
可以
要求醫生推薦返公立做物治
佢地寫慣的
斷就好快好翻 手術前唔一定要做物理治療
但手術後要做
個人經驗斷左休息一個禮拜已經正常行到
但做完手術就甘好多 復原時間都比斷個時耐好多
先感謝你回覆 我行路暫時都ok 個醫家建議話 手術前呢段時間可以先等佢消腫 同練定大腿肌肉 咁手術後會易啲回復
巴打講得好岩
作為過來人
公立物治流程:
fu冰30分鐘消腫
電療30分鐘
橡筋動作/單車機 20分鐘
踩機 練返肌肉20分鐘

私家就好好多
同意. 之後的復康真係好重要
復康期間的心態都重要, 果陣我都做到好灰, 覺得做d 好簡單的動作都做唔到

清加油
你係斷左定撕裂?當時應該好後生?

我頭一兩個星期都唔想落地
而且真係唔好貪平
平嘅私家物理治療一個同時睇幾個唔係好過公立好多
因為acl復康其實係需要治療師好多時間睇住你做運動
踢波一個轉向 冇同人撞
多謝你
無野架 我十年前做 好簡單
政府做 幾舊水
公立要自己自律操
其實好難
多謝你嘅建議 我會好好考慮 請問有冇好嘅物理治療推介
過來人
前十前斷左大半
我記得有轉介信去左九龍醫院做物理治療
平時斷左都係用膠紙/AA膠痴番就算
師兄響大圍踢開?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞