十字韌帶全斷 迷茫中

362 回覆
316 Like 19 Dislike
冇錯 小弟毒撚一名 最開心嘅時刻就係返完一個星期工 週未去踢波輕鬆下 又唔係踢咩認真比賽 但意外真係冇得避 人生就是這樣
行平路可以話正常 上落樓梯都還可以 但就要慢啲咁 因為驚整親 已經決定咗做手術 但預計八月先做 多謝你
多謝你支持同分享 我會努力 祝清一路平安
普通一個轉向 比個草地食住咗隻腳 上身轉向就出事了 冇諗過一個咁簡單動作都咁大問題
石門 恩信物理治療 因為個醫師有物理治療師牌同埋中醫牌 所以係自己私人執業 比較平
400 幾 500 一次
我之前睇過個物理治療三次醫好錐間盤突出
要唔要推介 不過要排

加油💪🏿
咁其實踢石地係咪仲好? 我聽起碼十個斷十字韌帶, 9個都係插落草度轉身斷, 起碼石地唔會
係呀 我見好多上年紀既好鐘意踢波 都因為傷/驚傷冇再踢 真係好SAD
請推介 請問大概要排幾耐 先多謝九公子
平時都係踢石地多 間唔中先會踢草 一路以為草地比較安全 點知就係草地出事 同埋少踢草地 個人冇咁習慣 我諗都係意外嘅其中一個因素 希望各位係自己唔熟悉嘅場地個時 更加要小心
其實打咁多唔係想迫你做手術
想比到你嘅Information係做手術同唔爽手術嘅Outcome係可以一樣咁好
甚至如果你係可以適應到無ACL嘅人 其實可以更快咁做番正常運動~4/5個月

另外有巴打講你係咪想早幾十年就大退化換關節
呢個係一個極為錯誤嘅資訊
係做左ACLR嘅人身上 十內年出現膝關節變化嘅機會 係大過唔做ACLR嘅人
但兩者都會比普通人高

咁你會話 呀屌咁即係做唔做都G啦
另一個更有用嘅資料 係如果你可以meet到rehab嘅criteria 即係你可以好努力咁完成果九個月or more嘅高質素rehab
就可以減少膝關節變化嘅機會for 50%

所以重要我覺得唔在於手術
而係Rehab
當然我係Physio一定會有bias 但你絕對可以問多幾個physio黎拎information
但係唔做唔係做唔番運動咩?
巴打加油呀我朋友都最近先係公院做完 仲未落到地 康復係好漫長嘅
除非你做高強度運動,一定要急速轉向,平衡嗰啲,咁就要做
否則唔做都可以靠訓練返反去未斷前水平
打波踢波算係?
衞生波同職業嘅分別
我睇果個公立係好過私家好多x2,私家d運動勁hea
屌你老尾 你地唔好撚咁無聊得唔得
一係比啲有用意見樓主
入嚟捉我用字 喂 你幾歲啊
人地認真post 唔該死撚返出去唔好搞搞震啦
問你幾歲=點解你咁弱智 成個小朋友咁

死撚返出去啦屌你老母 人地正經post係到引戰
物治物治物治物治物治
你鍾意❤️ 我唔阻樓主醫腳
你繼續係到引戰 加油 💪🏻
真係多智障
邊間?
唔係
最近幾年嘅research係講 如果你係Coper
其實係唔需要做 都可以去番高強度嘅運動
例如香港USRC欖球隊 / 我自己做緊一啲athlete都係無ACL下可以Operate at high level sports

而決定你係咪Coper就要test啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞