【ViuTV】《調教你MIRROR》(15) We are One and All 從不只我一個

1002 回覆
29 Like 7 Dislike
個節目黎到第6集,剪接同營造氣氛都幾失敗
暫時模式都係花姐同梁祖堯講各個成員優缺點,跟住梁祖堯用唔同方式同返啲成員講
好似尋日嗰集咁
其實好多觀眾都知皮皮好靚仔,但隱左形
跟住花姐又講一次,阿祖又無啦啦整個失敗prank
再黎個戒毒分享會,俾左成10分鐘airtime麥子樂
然後阿祖好突兀咁指名皮皮,再講一次觀眾都知嘅缺點,最後訪問皮皮,又係嗰啲係呀係呀我隱左形所以要努力要爭取
成集都冇重心,亦都睇唔到調教左啲咩
如果你依句說話喺Reflection推出唯陣講
可能我會稍為認同
當時Alton、Frankie真係無乜發揮
但而家漸漸睇到佢哋嘅魅力
fans都keep住增長緊,
好多人讚佢哋係演唱會嘅表現
點解你覺得而家係「勉強團結」?
梅窩camp 除咗係team building,
亦都係幫每個成員搵返自己初心
sofar無人想離隊
人氣較高嘅成員經常有得接個人job、有錢落自己袋
解散MIRROR,或者部份成員可以走得更快
但MIRROR繼續一體,大家先可以走得更遠
俾麥子樂嘥晒d時間
講清兵果到都唔知做乜鳩
好似集集都仲係intro咁
諗住過咗四分一,第五集結尾好似終於入肉啦
點知今集又變返intro
得返十四集,但係仲有10日未講
係咪即係後面真正入肉嗰啲cut哂咩都冇得睇?
cut哂都算,本身都唔預真係有咩爆嘢睇
但係前面嗰啲起碼都剪好少少啦
依家係悶到連作為一套合格嘅綜藝節目都算唔上

今晚嗰集睇預告好似幾juicy
唔知聽日又會唔會變返intro呢?
定係今集又係宇宙級預告
內裡又剪到支離破碎?
戒毒分享會都唔對題
麥子樂係演員 Mirror係偶像 性質同發展路向又唔同
偶像簽返嚟捧唔紅嘅話 其實係公司問題喎
如果只係想帶出Mirror已經好好彩 咁其實應該搵天堂鳥嚟分享啦
起碼天堂鳥都真係唱歌跳舞呀大佬
講成員個別問題又輕輕帶過就算
其實簽佢之前已經知佢係咁啦 咁你又簽
花老母仲要話自己睇佢唔到 唔係佢想簽 係bobo話要簽
咁佢都幾攪笑 即係bobo先係final decision maker?
簡直係典型A膊上司wording 自己完全冇責任一樣
咁多個solo其實都冇乜dance
好似肥仔咁,全Dance嘅solo唔出奇
呢part咁都出得街viutv真係好撚real
完全當班仔同觀眾係on9
我鍾意Tiger
但唔想係Tiger先,
而家個個都講緊想Jeremy solo
唔想發生類似Ian姜濤事件
當年Ian俾人鬧點解可以早過姜濤有個人演唱會
其實就算係一千
隔離部機全程拍住 睇返咪得囉
個prank由一開始已經fail咗 有先天缺陷
變做十蚊個下 係由fail變做好撚fail
但呢幾集捧Tiger嘅意向都幾明顯
Jeremy仍然被邊緣化 唉 真係好心蹹
其實cut鬼左花姐數缺點果part 或者唔好佔咁多airtime
同cut埋每次都強調:你想調教佢地啲咩 果段
成件事會唔會smooth好多?
你咁樣數完缺點再講想改善咩
觀眾緊係expect係跟住就講點改善架啦
剪到咁 內容冇問題都出事
但用得呢個camp放做電視節目
就要剪得好啲smooth啲
好多鏡頭唔出得街就要靠後製
連鏡粉都睇到r哂頭
街客真係唔會同你睇落去
仲叫隊crew cut機 唔想人尷尬
佢完全演到九唔搭八 搞到剪岀街都睇到好尷尬仲話做咗二十年演員
祖祖都唔知點幫佢 買包都演到咁
但係呢場好反映到每個人性格 重點唔係AK發唔發火 而係皮皮嘅性格更加鮮明 佢係有少少事不關己咁
最後講Tiger攞獎 就係同皮皮有個對比
兩個都係性格內斂 但係兩個人心態好唔同
Tiger內斂得黎 佢會有心想件事好 所以佢隱蔽得嚟 佢都係散發住光芒
但係皮皮係見步行步 得過且過 悟性太低 惰性太高 畀人感覺佢係三十歲仲係唔嗲唔吊咁
佢雖然講話自己會搣甩呢種心態 但暫時仲未係好睇到有啲咩大變化
我做閪客嘅演技一定好過麥子樂
但由賣包嗰part去judge皮皮係事不關己根本唔fair
由佢認得出麥子樂嗰下到後嚟無端端變咗做麥子樂同jojo嗌交
我睇唔到佢可以點介入

其他佢性格嗰啲就 其實都中嘅 都feel到佢行動力比較低
但宜家 我只係覺得係就住佢嘅性格去剪返啲片仲要加埋旁白咁格硬剪出嚟
其實搵幕前既人扮閪客做prank真係好冇說服力
咁就浪費左一集
就算麥子樂後面講一大輪野真係deliver到個msg比frankie
你前面啲廢prank對觀眾黎講已經減左好多分
花姐簽幾個花瓶返黎 但唔代表expect佢一世都係做花瓶wor
你係出面打工都會r升職啦 佢唔爭取表現反而expect機會自動埋身
係私人市場呢啲叫做冗員

花姐其實講frankie真係講左個問題出黎
而frankie都知有呢啲問題存在wor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞