[加拿大]六萬蚊積蓄 儲下錢先出發 定去左先

400 回覆
240 Like 14 Dislike
邊到落腳?
唔會蝕 當去適應下 反正批左就得3年
可以壓價 同睇你人生路不熟 1年內都唔會轉工
繼續儲錢去

用可持續進修基金讀英文
搵到工啦我~下星期一返工返一兩個月就開始send 爆加拿大cv+refresh無極限
Ho ball
建議想走既各位 用埋可持續進修基金筆錢佢

最直接學英文法文
owp無限要一年做同一間
[member]絲打我同你情況好似
我自己18年開始有情緒病
去到19年就更嚴重
Even到依家我都間唔中發同19年有關嘅惡夢 情緒又唔穩定
原本20 grad個陣都諗住做兩年嘢儲下錢22年先行
但其實錢真係儲極唔會有個「夠」字
自從返咗份幾辛苦嘅工之後情緒又更加唔穩定
同男朋友果斷決定將成個plan提前
佢嚟緊1月加拿大開學讀diploma 我最遲都會今年12月同佢一齊過去
搵工方面因為我owp仲in progress 都諗住一拎到就乜都apply 一搵到就飛
我試過send cv過去提到自己owp in progress 叫間公司喺之後請人嗰陣考慮我 又真係有人應我叫我拎到owp就同佢傾 但當然十劃都未有一/
都係打算拎到owp就乜都send 有工就殺
利申:儲到兩三個月先夠10萬cash拎過加拿大
但信只要有工 就餓唔死
[/member ]
我睇玖拾黎移加 個女仔係Winnipeg 都好快搵到sales做

落到地應該容易好多
順風 Bob叔去左英國個人心情都正面好多

頭幾個月去到當比自己放個假 叉下電
Member fail
//自從返咗份幾辛苦嘅工之後情緒又更加唔穩定// 感同身受
真係好似下,我地依幾屆人應該唔少人都係咁,我指情緒問題+冇人冇物+儲錢出發搏下,大家加油
讀diploma都係為左grad左行academic path拎pr?
好勇
我兩個人諗住至少80萬先過始終唔後生
不過我諗樓主係有移動金庫可以咁灑脫
我唔係串你,係好撚葡萄
工作一年拎永居個詳細plan 都未出。 你點知會唔會做完一年雜工先同你講要去加拿大做技術工種先有得移民? 到時你變左哂時間去加拿大做免費勞工炸
恭喜恭喜

目標明確,行出來就可以
Thanks!我都打算係咁
上網搵工
但請左你未?
借錢先走佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞