[加拿大]六萬蚊積蓄 儲下錢先出發 定去左先

400 回覆
240 Like 14 Dislike
呢個post幾好 感覺樓主係個真誠嘅人
清楚自己諗法真係好重要 每個人都話移民 但好多人移身不移心 用香港個套諗法去移民
祝樓主去到加拿大萬事順利 開開心心
支持樓主
見到好多香港人真係好鍾意潑冷水
sorry無追post
搵到工係香港?
努力儲錢 唔好因為錢呢樣野而令你走唔到
認真一問, 加拿大沖手搖飲品仲要包三餐都有15000-18000 一個月?

咁既話點會唔夠生活, 唔係買車餐餐食好野2, 3個月就去一次旅行既話

15000一個月夠儲錢買樓, 正常生活有突, 點解唔去

會唔會根本唔係依個人工, 又或者好難搵到依D 工.....
如果冇儲錢目標,又負擔到突發醫療開支果啲?咪得
最近返緊畫畫工,諗諗下,如果之後讀返個master(希望可以入返藝術圈子/行業),做左research讀兩年要有三四十萬,然後如果去到果度要比住租錢咁儲錢,就儲得慢好多。。
所以最近諗緊,要唔要做依家份工做夠一年,等埋男朋友出年9月master開學先一齊去⋯咁夾份租屋就平一半,就可以直接一年後拎到pr就用local學費讀。如果唔係就要總共返兩年低技術工先儲夠錢,感家依家已經有份工係手同去到再搵工搵錢,個變數細好多
依個post隨住時間又變化左

好似我最近香港搵工咁,係撚咁比人叫我共渡時艱壓我價,招聘貼出嚟個價又係fake嘅,fresh grad仔對招聘廣告失去信任⋯所以我都唔知真定假,到時易唔易搵
其實佢呢個價加拿大唔會難
基本上之前我自己返最低工資工
加少少班pre tax已經輕鬆過咗呢個數

不過都有部份老細比較刻薄
同埋呢度唔少餐廳嘢飲店嘅工
老細可能都係中國人 唔知你哋會唔會唔舒服
係 英文你點都要用 考academic都要
係 不過唔用又係蝕比佢
General training is ok
依家打算搵男朋友決定讀書嘅城市嘅有tips嘅waitress,但佢仲未決定好讀邊間等佢決定好先搵
然後前排咁啱見到有份art museum嘅工幾啱我,send左第一份冇回音嘅cv
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞