[加拿大]六萬蚊積蓄 儲下錢先出發 定去左先

400 回覆
240 Like 14 Dislike
你意思係咪叫我sd cv係加拿大搵工受下挫折先應該係咪真係搵唔到都要試過先知
我諗住搵農務、啲要講廣東話/國語嘅餐廳或者customer services都咁難搵咩
如果真係搵一年都搵唔到加拿大工,我諗我會儲錢行academic path讀master直接拎pr

你係咪以為加拿大人唔識廣東話同普通話
Hi絲我都係去過半年荷蘭exchange,依家去咗加拿大
一定去左先
去個邊做服務性行業都高人工過香港
去要慢慢揾自己有興趣嘅行業/工種
最好就係香港打住工先啦, 宜家又仲要格離, 都幾貴下, 你係香港打多幾個月工, 佢無封關你先出發啦, 反正有三年比你玩。

得閒黎加登TG
https://t.me/canada_hker_main

BTW, 你去邊度, 唔知有無機會見到你呢, 我地呢邊好大班人都幾開心
AGO請人呀
宜家去讀啦, 仲等...7月都出啦, 因住過左就無。
得六萬真心係危險, 老實講你有20萬係手就會安全D, 如果六萬你唔夠交租的, 因為你無信用度, 大部份屋企都未必會出租比你, 就係租都可能要你交半年先。

搵多幾個月錢好少少
如果黎加登, 記得開聲問, 我地會好多人都會幫你的
https://t.me/canada_hker_main
睇樓主講野 EQ好似唔高,好易受人波動

6萬蚊太少, 計劃就要計埋最壞打算,你去到出小小事,6萬蚊咩都做唔到 驚你到時想番香港 機票錢都冇
如果怕唔習慣建議你住Richmond
基本上一半人 中文溝通
大把中餐館請人
其他公司 文員仔 sales 全部識中文先請

重點係你無車既話Richmond skytrain 好方便
出Vancouver downtown
甚至去Burnaby Surrey 都好方便

如果你無車 附近又無skytrain 好仆街
巴士好燃多痴線佬
你想要有信用度,係香港HSBC開個加拿大HSBC戶口,連埋credit card一齊申請。你係HSBC premier免手續費,差不多一定批。一般戶口手續費都有D貴,同埋可能會唔批。
無住夠平年TU都無分啦, 加拿大同香港TU兩個system
搞左先 要時間等
HSBC 加拿大credit卡喎。
有加拿大卡就一定有信用度。
最初個limit可能得一千蚊,但係你每個月用下佢(求其買少少amazon gift card都得),準時找卡數,好快build個credit history。
你人在香港都可以build定先。
你搵過工未大把公司揀人請
加拿大好講人脈 冇人會死梗
咁留低呀媽係hk? 遲啲會唔會跟埋過嚟
為左避免大家無睇晒係咁重覆問,我pin左依度先
「你搵唔到工架啦,儲左20萬/過兩年先去啦」
唔會未搵就打定輸數,就算儲錢目標10萬,兩年太耐我係香港冇野想做。

「你咁少錢唔會有人租比你,起馬要3個月租」
係有穩定生活+足夠收入前我會住airbnb/hostel monthly stay。唔會6萬蚊一落地就睇樓租。長期租嘅話會等男朋友/經同一條path嚟嘅香港朋友夾租。

「應急資金」
緊急資金可以問到屋企人/男朋友借,佢地都有足夠錢借到比我。

「有冇車?冇車點生存?」
依個目前的確係一個問題,有諗過洗唔洗香港考左車牌先,不過聽講冇快轉到國際牌,所以都有諗過落地即考。所以道路交通情況都係我搵工同埋搵住宿嘅考量。

「你會捱唔住」
小小經歷分享,我份人好捱得,少少意外難唔到我,之前去挪威tromsø試過凌晨4點要出發去機場,然後我就落住雪行左一個鐘出去機場車站(backpacker)。果陣見到啲5米高嘅剷雪車好似transformer咁,依家諗返起都覺得係個開心嘅經歷。

「性格/EQ」
19年之後我就有情緒病,冇睇過醫生。有焦慮同輕微抑鬱,最近情況好左,20年去荷蘭嚴重病發,反而令我睇清人生真正重要嘅野係咩,所以我唔會視我嘅情緒係阻礙。我由細窮到大,生活環境可以好差,我認清我只要可以畫畫就得。我認為我同普遍香港人想法唔太一樣,所以可以唔洗用啲大部分人嘅標準嚟量度我。男朋友讀psycho,心理方面有咩都會同佢傾,佢照顧得我好好。

多謝大家比左好多有用嘅資訊我依家準備整加拿大style cv+落街walk in搵工,睇下要搵幾耐加拿大工先!一年搵唔到再返嚟比大家恥笑~
仲有個家姐,不過佢遲啲會嫁去新加坡。睇我啊媽意願,佢想去新加坡又得,返鄉下又得,自己住香港又得,加拿大就睇下我撈得好唔好先
我speaking 有7都覺得同native 傾計有困難
不過我係澳洲 同埋d 人同我講果時有時都會放慢少少
.其實都係睇有幾大決心 心態決定好多野
錢有人必要時包底就無問題
我冇bno(98),屋企人都冇
樓主好天真
你考咗車牌都唔好諗買車,新牌仔汽車保險超貴。要用車先去租。
佢得6萬蚊 萬零兩萬已經係佢個本既20%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞