[加拿大]六萬蚊積蓄 儲下錢先出發 定去左先

400 回覆
240 Like 14 Dislike
宜家入境要有job offer先得
當然可以一路番香港工一路狂 send CV, 不過你預加拿大嗰邊100份可能得唔夠5份有回音
隔離真係好麻煩
我覺得你兩樣野可以同步做既
一邊係香港做住野先, 一邊網上加拿大搵工
搵到工咪過去lo
始終而家要有人請先過得去
不過farm 同 customer service 應該會肯請香港人嘅
要執下個 CV, 要加拿大 Style ,展現你嘅 skill 同廣東話/Mandarin/written 中文應用到喺份工道
我覺得儲多幾個月好啲
洗費果度我覺得你預得太少
每個月預多兩至三千俾自己做unexpected洗費
租屋係未有穩定收入之前有咁平得咁平
之後穩定啲再轉
跟住你預有半年錢俾自己搵工
利申,同你差唔多,但諗住過多一兩年近啲deadline先搵工
我打算係先搞咗啲手續先,之後再apply下工作,有人請先走。始終疫情+非本地人,有人請嘅機會唔高。
再加上我冇家底又冇另一半支撐,更加唔夠膽貿貿然去。

我會想試下做video/ photo相關嘅工,因為香港做依行人工高極有限,如果係咁,不如過去做住下學野。我對於做農民又冇反感,所以對工種要求唔高。
我自己其實細個已經唔太中意香港逼同嘈。
同埋加拿大有省市請影視方面嘅人,可能機會會大啲
Academic path似乎係for依家已經讀緊既人喎
出咗path先讀應該未必work
兩手空空去
一定回流番港
//只要有人請就可以出發。//

點解我覺得加拿大個plan唔算真lifeboat
我個post咪講左
Good idea,我聽日就去walk in 見工先,返去執加拿大style sd cv
好啦!一於聽日就去walk in 見工,返去執加拿大style sd cvthanks
因為防疫封關,要有人請先入到去
本身係批咗就過得去
0AB???
過去做雞搵好多
街市賣雞
我會盡量搵平啲啊,我份人好捱得,之前歐遊都係住果啲十幾人男人混宿hostel都ok。但我唔敢長住basement,上網睇話住得耐會風濕,驚慳返都晒醫藥費/要食一大堆supplement
好啦我聽日就去walk in 見天仁/餐廳工同時sd cv先。
Btw要搵到工先可以過去,所以未搵到工就唔洗洗錢
大家加油,我都有唔少同屆fd打算會去,但我係最早申請果個
你睇下我個名再講啦
儲極都唔會覺得夠
想儲到幾時?
佢冇講過詳情喎,話年尾出詳情嘛
我自己係咁諗,比個數自己,儲到幾多錢就走,例如一年生活費咁,唔比個target自己,錢永遠儲唔夠
一直儲落去係沒完沒了
唔係想打沉你 但係你讀art嘅科仲要係加拿大冇人脈 你都係可以放棄而家入境 等佢唔洗job offer先再入境 呢條片可能幫到你

https://youtu.be/VV3-N8YdObM
搵農務、啲要講廣東話/國語嘅餐廳或者customer services
Errr 你冇人脈一定唔會搵到廣東話/國語嘅餐廳
農務唔會請你 大把移民工係做農夫/當地人失業 /WH 柒頭 你想做好大機會要俾一舊錢先
Customer service 叫大機會少少 不過又係大把印印做緊 assume 你英文普通

Academic path好大機會唔係直接PR
而係可以apply PR嘅baseline
不過未有detail
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞