[加拿大]六萬蚊積蓄 儲下錢先出發 定去左先

400 回覆
240 Like 14 Dislike
啱啱加拿大批左入境許可,只要有人請就可以出發。一年內出發(身體檢查報告有限期一年,我唔想再被抽血比錢)

背景資料:
讀藝術類degree,依家做pt每個月儲到約$5000,預計去到一開始都係做啲低技術工種e.g.調理農務/沖手搖飲品果啲,目標一兩年拎pr,諗住未來都係淡泊名利但求有得繼續畫畫創作,如果儲到錢就想讀返個master,係小城市買個屋養隻貓。

目前上網搵工有:
e.g. 沖手搖飲品就包三餐,hkd15000-18000(稅後)
E.g. 農務就seasonal,返幾個月停幾個月咁,有啲有包住宿(有啲冇)就約hkd$13000(稅後)

洗費預計:
預計每個月總支出$9000,我中意煮飯,除左必需品外零物慾,預計每個月食野$2000,租金~$6-7000,預多$1000雜項。

機票$6000
隔離費用$7000
理論上搵到工去到就開始儲錢,除非咁撚on9比人炒,如果真係冇錢都可以問屋企人借小小(幾萬)但盡量都唔想。

糾結左好多日,究竟係香港搵份ft做多幾個月垃圾工儲錢好(早幾日in左sd左cv但未冇人請),定直接sd cv有機會就出發好
留名
都係讀藝術相關
你係會一個人過去定係有家人陪住?
我諗緊得自己一個走好唔好
交齊資料後幾耐批?
不如儲多幾個月錢先如果唔急
至少儲兩年租屋錢先啦大佬
你係香港無野留戀?咁咪快d過去啦
我自己過去先,男朋友話等出academic path就過埋去讀master。得個啊媽係香港咋,加拿大冇人冇物
我之前去左加埋一年exchange,自問都幾獨立,獨立生活方面就唔太擔心。
不如算
4月15交申請,21號先打完指紋,5月28號in ft果陣同一日批左,快到我嚇親
in ft即係咩
你係香港搵垃圾工有無三皮嘢先

無就不如早d過去
其實現實係唔急嘅,只係我擔心搵+做ft會縮短1年限期
仲有啲擔心遲啲港共要人打four興先比出境,兩個都係為左唔洗打針/抽血我有針恐懼症

我冇ft工作經驗,以前做親都係pt,萬5樓下都唔想做,最近申請左4份要degree嘅ft,4份得1份有得in,然後話星期二(聽日)前覆我,但我覺得自己in得太緊張應該都冇機。之前cv sd左起馬5-6份廚房/待應/水吧/書店 唔知做乜野全部冇回音⋯最後決定儲多幾個月錢嘅話會再去搵天仁茗茶萬5至2萬2
儲定錢 睇定啲先啦
肯定冇啊,我依行做一世都冇三萬
Up乜,阻邊個
In(terview) full-time
覆左 #4
冇野留戀
Hea到
你呢,我都有啲想知你讀藝術類去嘅話想點發展
補充:因為冇搵過同科嘅工
你儲到加拿大開關啦
藝術呢啲科應該難攞到境外 offer
6萬蚊好忟水 儲到10萬就可以停手
你意思係咪叫我sd cv係加拿大搵工受下挫折先應該係咪真係搵唔到都要試過先知
我諗住搵農務、啲要講廣東話/國語嘅餐廳或者customer services都咁難搵咩
如果真係搵一年都搵唔到加拿大工,我諗我會儲錢行academic path讀master直接拎pr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞