[加拿大]六萬蚊積蓄 儲下錢先出發 定去左先

400 回覆
240 Like 14 Dislike
其實我11月嘅時候(佢啱啱公佈有依件事嘅時候)我個target就係6萬,然後我達成到,但係佢公佈埋啲detail果陣我先發現6萬唔夠用⋯ 估唔到visa、隔離要萬幾蚊,同埋唔知working visa人工都要比稅,數口差撚到
Btw唔係話走就走,都要加拿大有人請先走到
佢地都一定有佢地嘅利益考量啦,疫情之下邊個國家唔想復興經濟
加拿大移民國家嚟,佢依兩年因為疫情個移民人數少左勁多,所以開大左個quota好多
你英文點樣?儲多少少先去會比較安心
一係你住果度 住share house.
咁就唔駛7千

加油
六萬我怕你會好大壓力
除非屋企人係必要時會金錢上幫到
唔係既話要搏命搵工
同埋睇你英/法文水平去到邊
絲打同你一樣批左owp
但應該會遲d去個邊武肺都爆到7彩,而且quarantine都差唔多成皮

同埋想出埋details先去,一陣要0AB工種但唔係做0AB唔count 1年working experience咪蝕左
Btw我會去溫哥華有興趣就交換tg
絲打background係fresh grad?
我做左幾年野同master grad都有d擔心搵唔到工
我大約會帶50萬港紙過去,就算冇人請都有錢洗
加拿大至快九月先開關,唔洗咁急,你打晒兩枝BNT,到時就唔洗隔離。
打4兄就多數唔會承認你枝針。

你D洗費,計漏了交稅,至少要加多15%。
我想問你幾歲

租金我計你7000 一個月 你估唔洗按金同就業証明咁租比你?按金兩個月加第一個月 呢到已經冇左2萬一 其次你咁既收入冇人會租比你 以免有租霸 除非你搵 roommate 個類啦

如果你唔係住係downtown 或者有人接送 基本上冇車真係收得下皮 你估好似香港咁 幾分鐘一架地鐵之後行幾步就到 學車考車 都冇左你幾皮

搵工快既一個月搵到 但而家肺炎 想搵都未必搵到

留返香港儲多陣錢先
咁你去exchange時有冇識落D朋友?
問下人有冇梳化客房,至少在找到工前,省房租。
同埋你冇工作入息證明,好難租到屋。
你報到後,好多paper work要搞,頭一個月,未必可以立即搵工。
仲有你要預錢買health insurance,頭幾個星期(定幾個月?),政府health plan未kick in。
加拿大人個個爭住打疫苗。你冇打疫苗,搵工可能有困難。理論上就唔打針唔請係歧視,不過呢,請唔請你可以有好多理由。

加拿大Pfizer等於香港Biontech,你打埋兩枝Biontech先移民喇。
走啦。反正你冇嘢輸
你想去邊個city
本地人都難搵工
我ielts overall 6 (listening 7; reading 6.5; writing 6; speaking 5) speaking好7 同個啊婆唔啱嘴型
之前去過荷蘭半年韓國半年,都習慣英文環境叫做生活冇問題,可以識fd吹水

係啊其實我預多左 我見airbnb 4500-5500都有

Thanks 大家咁話
儲咩經驗加拿大係認可
我冇信心一落地就可以搵返藝術類工作,唔敢心頭太高,因為聽講加拿大超睇當地工佢經驗,所以諗住頭一年乜都做左先。因為上年11月見到就決定去,就冇再諗住儲香港工作經驗

最後一句非常認同,其實我係19年前已經覺得香港生活唔啱我,好迫好嘈好功利,諗住有機會就會走/搬入離島(但冇可能了)
應該講話大城市都唔啱我,去過london、東京都覺得好憎
介唔介意我問你依家儲左幾多錢,同埋諗住儲左幾多錢就會開始搵工?
(未有另一半可能可以去當地搵到另一半haha,通常都係患難見真情
係啊⋯香港art類design類人工真係唔知做乜事,做譚仔都高過佢,仲唔洗無限ot
身邊都冇人好似我咁咁快申請
題外話,我之前睇過歐洲啲博物館之後就覺得好吸引,返到嚟香港發現我好撚憎香港某啲博物館嘅管理層/管理方式,仲要勁撚多人都唔係art background但係博物館度講搵錢,which is犧牲左啲教育/人性嘅情況下,開博物館學人想賺大錢on99
但我又唔知咩先叫好,唔知係咪全世界都係咁,而身邊亦都冇人對外國博物館嘅情況了解,就想自己去探索下,如果有機會第時可以入去做就好啦
我仲未研究依方面嘅嘢⋯因為都未知佢最後點樣合併埋申請pr條隊
farmer要捱得 始終日曬雨淋 體力勞動 唔慣係幾辛苦的
我打算草個錢先申請
前路茫茫
//預計去到一開始都係做啲低技術工種e.g.調理農務/沖手搖飲品果啲,目標一兩年拎pr,諗住未來都係淡泊名利但求有得繼續畫畫創作。//

唔會有connection ,依個就算可以入境搵工都係不變嘅現實

香港搵藝術類工本來都係得萬頭再無限ot,所以我諗冇pay cut問題、我嘅理想工種就係work life balance 可以比我畫畫

其實點解疫情都仲要去係因為我冇信心個疫情會短期內完,我畢業後已經停濟左一年,唔想再無了期等落去

去就一定會去,有冇人請就要試左先知,唔會未試就打定輸數,因為我冇野輸

Anyway 謝謝你分享先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞