[加拿大]六萬蚊積蓄 儲下錢先出發 定去左先

400 回覆
240 Like 14 Dislike
知道thanks 正有此意
移民局有冇要求良民証?
可以試下sd CV 搵左工先,而家要有offer先可以過去
有工番就一定夠生存,唔會消好多積蓄
冇offer一來入唔到境,二來坐食山崩個人會好慌
馬死落地行 早走早著
好欣賞樓主
最緊要目標清晰
抽查,抽唔中我
好多所謂專家講會係0AB,我覺得未必有要求但可能限quota
唔洗,係我on9左醒唔起唔洗
你cap定加拿大政府果頁details,佢話要抽血你比佢睇問佢

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/medical-police/medical-exams/requirements-temporary-residents.html#exam

你預兩個鐘
thanks唔該曬
但你唔係最近先做完medical exam? 有抽血?
我抽左血,佢一連串咁up嚟話會做啲咩,我聽到要抽血就已經嚇到得返驚
21號做完,28號出入境許可
去返工唔駛駛幾多錢 10萬夠有餘啦 owp, 機票, 隔離
反正香港定加拿大都係做menial工 梗係早啲去好
差啲嘅咪做返menial工 好彩嘅可能喺當地搵到自己嗰行

出走梗係要襯後生 真係唔得唔啱都可以再嚟過
但係開頭都係去大少少嘅城市好 make connections易好多
2000姐其實
拎住張owp緊要啲啦 遲啲話夠數cut撚左個scheme 你比左十倍都唔掂啦
Degree啫 仲要香港讀 同埋一開始從低做起咁上下
你個名真係好啱你
都真
其實香港degree喺外國真係好難用
樓主準備有機會重讀啦

啱啱有機會接觸呢方面冇乜學歷要求嘅工作
(基於我長期喺加拿大 所有費用加幣)
你有冇準備去啲咩城市
除咗你講嗰啲工 supermarket都可以考慮吓
尤其是有一間叫大統華嘅華人超市
(雖然人工全行最低)
基本上有手有腳就請
仲要因為人手唔夠可以排到六天班
時薪有14.65
但稅金你預接近20%還返俾政府
(我第一張paycheck 1100兩個禮拜到
到我手直接變900左右)

至於租樓我諗你有排都唔使諗
因為你完全冇呢方面記錄
好多人開Offer要求你一炮過比一年租
我覺得你應該一段時間都負擔唔起
其實除咗正規租房
仲可以非正規咁樣租
通常係租又唔係正規嘅 會冇咗一啲法律保障
例如租金唔可以上升太多
咁樣嘅話可以租到一啲地下室
但可能講緊幾百蚊加幣就租到
可以考慮吓
有抽血啊,入房度高磅重抽,原本都諗住今年出發,但依加爆到七彩,萬一去到加拿大lockdown,咁咪成個月on 99唔出得街淨支出所以睇定d先出發,反正香港依加有份正職返緊,順便儲多d錢先去

女仔考水電唔係咁易喎,除非你本身engine出身
讀college囉
有心有時間讀唔會難
其實外國唔係好認香港的學歷
長遠起碼都讀上去或者重讀
仲要攞返啲加拿大intern
Lockdown嘅話基本上得返啲最低工資工
會辛苦啲都唔係唔得嘅
Agger,一陣年尾話連埋其他國家新移民夠數咪pk順便申請完俾個決心自己

有份full time工作其實$2000唔係好多錢返兩三日工就賺到返黎,咪順便當定期做body check
Lockdown冇車既話foodpanda都冇得做啊餐廳又唔開
Supermarket有
利申:番緊準備辭職
我計到盡 一年最少都要五萬租 五萬洗費

未計隔離要錢 一開始租酒店要錢

到你租到屋又要一按一上 十萬一野就清左

Owp 我建議最少都儲兩年錢 即廿萬先去 當然你話有工先飛 十萬可能都夠既

但係預多小小 個人會安心好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞