[加拿大]六萬蚊積蓄 儲下錢先出發 定去左先

400 回覆
240 Like 14 Dislike
同你一樣讀art degree做緊影視行業
好奇想問下點解唔諗住簡英國而係去加拿大?
我兩個地方都有諗,但始終英國做creative個機會都好似多d
我入境多倫多,去邊度就視乎邊度請我,邊度都得,但就唔會考慮法文區,因為唔識法文
我就係打算搵依啲工啊,就算最低工資扣稅後都已經有HKD萬3,生活到我就ok架啦。

你咁講我好開心喎,因為依家上網搵工,批左先入到境,同埋要隔離14日,本來都擔心一年內搵唔到

我會想儲錢讀書啊,係啊我都聽講加拿大好睇當地工作經驗,我啱啱畢業一年,都冇乜儲香港工作經驗

想問咁你覺得我cv洗唔港寫晒香港啲經驗,定淨係例如見餐廳工,就講關於餐廳嘅經驗或者直接講no experience好啲?
順便講一句,加拿大影視藝術業嘅工主要集中係quebec嗰邊,如果你打算行呢條path建議你學法文先,識得人啱啱因為疫情比人裁員,而全公司裁走嗰幾個全部都係唔識法文嘅。
佢冇check我銀行有幾多錢唔知點解,btw全部人都唔洗check

Thanks!!!我都係咁諗
決定邊搵香港搵錢工,邊搵加拿大工
其實加拿大係接受香港經驗嘅,係大陸經驗先完全無用。當然最好係local經驗啦但香港經驗唔係冇用。而如果你係用香港經驗最好拿啲加拿大都有嘅餐廳咧如outback之類,起碼人地都聽過下嘛。
我個po

移民溫哥華,你問我答

https://lih.kg/2554209
六萬蚊 HKD or CAD?
好有用嘅資訊!謝謝你
的確有諗過,因為我其實都有啲嚮往法文區果啲小鎮度住
依個可以去到做完一兩年野拎到pr再諗,畢竟唔係local讀書貴好多,本來我讀藝術都係讀歐洲果啲,學識法文好有用。
之前大學學過法文難到pk,同廣東話有得揮(對比有學過嘅日韓荷蘭文)要加油
Hkd啊
Fresh grad哪來6萬cad
要0ab就到時即刻考個水電牌啦
真心建議你搵多啲資料先
有啲行業唔係入去話想做就做
入面好多潛規則
同你exchange 呀 WH完全唔同
Ontario first and last month only. 2 個月租金可以入住。業主不能攞多過2個月

住過suburb, 住過downtown, 有車但都係日日搭巴士/subway 返學/工。

住suburb 時每日返學/工只會等紅綠燈過馬路,過到去通常已經有至少一部巴士等緊燈可上車。

住downtown行2 分鐘到地鐵站,到站落車行3 分鐘全程室內去到公司,話之出面落大雪。

如果揸車每日$15 泊車+ 油錢 + 塞車。

如果自己無車可以用 car share.
所以即係都係要寫關事啲野,e.g. in餐廳如果寫art/translate嘅野就冇乜用?
我中學選修讀左三年西式甜品課程拎distinction
中學畢業做過幾個月上海xx part timein華人餐廳可以拎出嚟
估唔到竟然會有用到嘅一日
支持樓主有工請就去, 利申 拎住3k 美金走
見工可以問「打針未」?

到步後隨時可以打,無需Health card
你可以唔答
人哋可以唔請
我今日都有留意
不過我係果度冇人冇物,又未熟當地野eg未搞銀行、唔識叫外賣、又驚電話卡有問題etc,要隔離14日我諗我都係會揀住酒店quarantine package
我主要睇條5年 pathway,因為佢未出pr詳情,我完全未研究0ab、省提名嘅野,9up sor
由零開始 水電工至少搞3-4年
唔係考個ielts 咁
果啲幾個月係呃人
點樣入啲公司prog 又另一件事
唔洗sor 怕你俾人呃 真係周圍都係Agent搵食
mental health咪神經病囉。
理論上唔可以問,但係問咗你又可以點?唔通你去告佢歧視?
到步後可以打針,但係本地人都排大隊。
香港唔洗排,點解唔打咗先過來?都係同一枝針。
你可以整佢一棟,反正唔請你。 如果大公司佢死梗
大把社區中心legal aid. 識人租樓俾個新移民租霸,佢走去搵legal clinic出律師信,0 費用,玩到業主死死下。

俾人罔顧法紀歧視都啞忍咁無嘢好講,尤其是雇主又都無請你咯。
有 offer 俾你先諗
咁你搵到先講
你講嗰兩份工, 佢覆唔覆你都成問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞