[加拿大]六萬蚊積蓄 儲下錢先出發 定去左先

400 回覆
240 Like 14 Dislike
頂 問完一輪 我今日去到都要抽
抽咗了唔驚了
絲打好似世界上另一個我
我係讀design,2020畢業,畢業一年仲返緊pt而家開始準備申請owp
但我對去加拿大未來做返藝術類工作冇咩期望都係打份牛工拎左pr先做打算
希望你早過我去加拿大 可以分享下你啲經驗啦
大家一齊加油!
你儲左幾多錢?
而家有十萬蚊喺身 打算儲多小小下年去
上網見到呢篇野,原來都係連登

我一睇就想問沖杯珍珠奶茶 有成皮幾野 仲包3餐 乜撚野工黎
我都想移民利申一直由細到大都想住喺外國
Hi 樓主
我同我女朋友都諗住下年8月過去
佢過去讀一年Post Grad Cert
我OWP過去做野
依家都儲緊錢
原來比人repost左
最近睇個job ad冇左lu,佢係間有賣主食同外賣手搖嘅台式連鎖店,冇記錯係係多倫多機場附近嘅商場
餐廳包自家伙食好正常啦,就算香港都好多係咁
穩定返工搵錢中
暫時預計返到出年3月,12月開始搵工,希望5月前搵到工過到去唔洗驗多次身啦
佢firm左個pr path之後愈嚟愈多人決定去!開心仔,共勉之
你開始申請佢官網就會有詳情教你
5年內hd果啲畢業都得,你自己google/youtube search關鍵字啦,大把人有懶人教學
返到3月就有十六萬幾,扣機票同隔離(如果冇變)就帶十四萬幾過去,多左當為master儲錢

其實心入面有少少糾結要唔要3個月probation完左就拎住10萬走因為嚟緊簽正式合約佢通知期要3個月,好撚長,驚遲啲有變數
Btw我係絲

好似當地衣食住行都至少要2-3000 CAD???
We really want you to come.
你交左資料未?我記得交資料果陣睇左一堆文件,佢有提到整加拿大style cv會提高請你嘅機率,然後佢個additional information就有教學,但我仲未研究所以我都仲未知有咩分別
洗乜啊,post咪講左我預$9000/月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞