[加拿大]六萬蚊積蓄 儲下錢先出發 定去左先

400 回覆
240 Like 14 Dislike
啱啱同屋企人同男朋友講左錢問題,佢地都話可以無條件support我喊左
所以危急情況我諗我唔洗擔心

英文情況可以睇返#67
唯一幾句識嘅法文就係今晚打老虎同埋comment cavacavacava,應該就唔會考慮法文區
儲多d錢先,除非有家人/男朋友無限back up
仲有調理農務/沖手搖飲品果啲,目標一兩年拎pr預左唔得先好,因為大機會要0AB,或者睇下現行有咩移民program岩你,例如省提名
真,大把local fg,又多本身大陸香港係嗰邊既fg,仲要宜家個市道咁,啲低下階層工一早俾嗰邊d人爭緊
個人經驗:搵工最好搵可以申請pr嘅工種 完
岩啦打biotech穩陣
咁你過一年咪要再比多次二千蚊做body check囉
Btw你有冇比人抽到血,明明官網話唔洗抽,成個流程太快我on99又醒唔起就比佢抽左
係啊⋯但我就諗,香港個政府咁撚樣,第456788波都係預計中嘅事
要0ab就到時即刻考個水電牌啦有當地工作經驗我諗最重要
我諗住邊度請我就會去邊度啊~落地就填左多倫多
Tg入果啲group傾夠晒,冇必要私下聯絡啦~
Lm 睇緊下年去
job offer個到搞到好頭痛
個邊冇人冇物唔知點搞好
係啊 20年畢業
我都識人係你咁樣,幾好啊各有各好處嘅
我冇野輸,你有錢
政府一日唔迫我打我都唔會打,佢迫我打我會諗下走唔走佬,cls世界屌肺炎老母成撚日係度迫我打針,我有ff過如果香港迫我打針先可以出境我會考慮偷渡/做失蹤人口你明唔明我有幾恐懼

食野以前荷蘭都係around$1200-1500,租金住share house airbnb 見到有$4500-5500,預多左
我諗住過去打拼架
啊 食野方面我好少食肉
如果20年grad其實唔洗咁早搞owp
你而家申請又要offer先入到境,但海外搵工係好難,
咁即係白白蝕咗d時間
反正佢限期去到23年
俾我就等佢開關同埋公佈PR pathway先申請owp
食菜唔會比食肉平好多。
我明你嘅點
但我係香港真係唔知為乜,art full time生態差又唔想做,就算搵錢都係為左遲啲讀master。

其實我個職業生涯規劃都仲未穩定,之前有諗過master讀藝術治療,依家又有諗過想讀完master入大學做ta/ra,只知道藝術創作唔會停

咁橫掂儲夠錢都係會申請海外讀書都係會出境,已經on99等左年幾唔想再停滯不前,咁就不如依家搏一搏申請咁囉
橫掂我地冇人知未來會係點,都唔知等到幾時,可能等下等下個疫情就30歲了
我係諗,佢每年都有pr quota,依家佢又咁努力招移民分數降低左。可能等到開關到時又多返人爭e.g.450分我目前meet唔到
不過首先我要搵到工所以都係停止9up先,有壞消息嘅話就一年後比返大家恥笑下
其實呢,你唔肯打針,來到加拿大一定俾人歧視。
加拿大政府唔會迫你打針,但係一般加拿人心目中,除非你有健康問題不能打針,你係anti-vacciner會當你有神經病。
hk pathway to pr 應該易好多,有機會唔駛0ab

如果玩ee你唔係以為沖下奶茶就會有PR
好可惜地係識唔到,最近加拿大已經係maxican
醒起其實係當地有識兩個華裔加拿大僧人,都幾熟依家間唔中都會同我一家人facetime,不過佢地出左家就唔太熟世間嘅野但可以叫佢幫手問下啲信眾(係連登講依啲野感覺會比人笑
我諗住短期租airbnb
依家要搵到工先可以入境
Health insurance自己私人買左
藝術野好講人際關係
好似如果你accd grad 啲校友就會搵埋你

不過外國搵藝術類易好多
但前題係你要有相關技能

好似遊戲影視公司嗰啲
好睇你skill set efficiency
除非你做實習生
Mental health唔算係健康問題?(真心問)
係啊我明啊,所以我讀master 依家想法so far都係為左識人,打入個圈子,不過依家講太遙遠,起馬都兩年後嘅事,未來又有變數,到時先算啦
發夢都冇咁早
冇pathway都唔會考慮加拿大,本來完全唔認識加拿大
Btw睇嚟你已經係加拿大住左好耐咁,介唔介意講下自己背景
我原本已經幾嚮往美加嘅生活
我係多倫多巴打, 首先你去邊個省先, 做野如果你OK, 大把低收入工, 快餐店, 茶記都有, 有D細印刷廠都有,, 只不過好多都係最低工資. 我會叫你黎左先. 熟左環境有機會係呢面再讀下PART TIME course , 你係香港幾勁都冇人理你.
得6萬點批到你入境?

BTW走到點都走左先
去到挨幾年入到籍個世界咪你囉
一陣比人搞小動作走唔到重麻煩
錢銀野屋企點都會幫你少少
慳著洗又努力搵工點都唔會餓死你
農物今年唔容易搵工,薯仔太多賣唔出,最賺錢嘅大麻農場都賣唔到去美國虧損緊。

customer service要睇英文,你英文可以講到local 咁先多啲門路啲。
餐廳就更加難因為易家所有餐廳唔比dine in,根本唔需要請waiter。

總之疫情發生後加拿大失業率由7%上升到10%,一份工幾百份cv申請。唔係話搵唔到,但要搵半年以上好正常,而且當一份工幾百個local申請嘅時候要請佢都請local先啦,起碼煩少份嘢啦。當然現金出糧來逃稅嘅黑工除外,但你又需要official offer.

我係建議你send佐cv先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞