[加拿大]六萬蚊積蓄 儲下錢先出發 定去左先

400 回覆
240 Like 14 Dislike
考到藍領牌,應該 fat fat 啦
可以試下Ziprecruiter,係收音機成日聽佢賣廣告。
https://www.ziprecruiter.com/Jobs/-in-Vancouver,BC

另外craigslist都有搵工頁,不過太耐冇上去,唔知仲多唔多工,以前就好多工。
咁唔洗訓街食二手飯嘅
最多咪翻香港
我上年fg 都7月去加拿大
已買機票
唔會
其實我覺得過到嚟加拿大人要預咗生活同香港唔同
其實如果想過返香港嗰隻生活一係根本搵唔到
一係超級貴
而且大部份加拿大工作唔好咁發達
加拿大返工係搵生活開銷
要做上流社會絕對差同難過香港

要習慣返呢邊生活嘅模式
一個禮拜出街食嘅次數少左
嘢食冇香港選擇咁多
唔會有夜生活 反而多啲農家樂
有陣時仲要剪草鏟雪
當然亦都有人鍾意啦
每日都過好規律嘅生活
但我身邊唔少人都過咗去美國 接受唔到咁樣嘅生活
你預左幾多錢?
同意啊,係外國啲非大城市中心住物慾低好多,生活又簡單好多
好似我份人好中意食野咁係香港落街行一圈真係周圍都係誘惑,但係荷蘭就會諗點樣自己煮(如果work life balance到)
你應該兩手準備,一面搵加拿大工,一面搵香港工儲錢,一有果邊job offer你就走

坦白講,你兩邊都係搵垃圾工,咁果邊如果有人請,使乜留喺呢度,不過你再計仔細啲當地開支先,比啲buffer
低物欲就預咗

其實移民就預咗辛苦㗎啦
難聽啲講你又唔係有錢
學歷又同冇其實分別不大(冇intern)
人脈我估你都冇啦

辛苦唔同你去旅行嗰隻
係數以年計係咁返工
唔少移民第一代都打兩份工
一係就有本金做投資
先至叫撐得起一個自己嘅小天地(包括退休後)
Work life balance 其實我覺得一開始唔會有
基本上可能返五六日體力勞動工
返屋企仲要煮飯比自己食慳啲錢
超級市場行嚟行去都係果一兩間
唔會有咩心機搞咩新菜式
個人真係幾容易抑鬱
打算會去邊個省?
我都係上年grad 做咗一年野儲到10萬
諗住做多一年 預計22年9月先申通owp過去
我同你有共同嘅目標,今年畢業而家已經返緊工儲錢做準備!
要留contact嗎?
利申:絲打
無武肺嗰時啲唐人mall 眼鏡舖門口間間都貼紙請 student optician

識人喺屋企賣眼鏡 (持牌), family room 做showroom,當然只係part time性質唔志在。
同絲打一樣想過加拿大 但係錢唔多

其實喺香港讀普通科 成績又唔係話好好 過加拿大讀張藍領工嘅diploma係咪仲好過讀master?話晒都叫有門手藝
六萬蚊
你預咗份工喺屋企附近?
無諗住渣車?
香港定加拿大工
有冇車?冇車點生存?」
依個目前的確係一個問題,有諗過洗唔洗香港考左車牌先,不過聽講冇快轉到國際牌,所以都有諗過落地即考。所以道路交通情況都係我搵工同埋搵住宿嘅考量

國際牌 只係比你揸半年 當廢都得 可以唔駛喺香港考
香港有兩年以上牌齡 可以考完筆試
直接考class 5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞