是咁的,我嘅職業係ptbf 終

845 回覆
800 Like 9 Dislike
頂 我要結局二吾金仔死吾去 跌返落個天台度呀

吾你
睇緊故都要我鬧人
係愛呀 哈利
係愛啊
係愛啊 金仔
呢個結局好tvb向

t乜鳩vb
因為tvb做膠左某d情節所以其他創作唔出現得嗰啲場景
多得你呢種cancer readers
「咁要睇下佢死過翻生仲係咪咁諗喇。」

我開始明白,點解miki話我對自己嘅事毫無自覺,而且遲鈍

「我問多你一次,點解你最後會決定寫遺書比阿螢?」

唔想佢因爲我而死

但歸根究底,點解嗰陣我會喺跳之前嘅一刹那,諗起阿螢?

我回想miki聽我講來龍去脈嗰陣,好似攝影鏡頭嘅雙眼

依個女人只係靠我講嘅野,同望實我,竟然可以睇穿連我自己都無自覺嘅蛛絲馬跡

佢真係好厲害

「因為⋯⋯一刹那。」
「咁要睇下佢死過翻生仲係咪咁諗喇。」

我開始明白,點解miki話我對自己嘅事毫無自覺,而且遲鈍

「我問多你一次,點解你最後會決定寫遺書比阿螢?」

唔想佢因爲我而死

但歸根究底,點解嗰陣我會喺跳之前嘅一刹那,諗起阿螢?

我回想miki聽我講來龍去脈嗰陣,好似攝影鏡頭嘅雙眼

依個女人只係靠我講嘅野,同望實我,竟然可以睇穿連我自己都無自覺嘅蛛絲馬跡

佢真係好厲害

「因為⋯⋯一刹那。」

阿螢一剎那嚟啦
我終於明白點解miki叫我蒙眼轉圈,喺視線被遮蔽嘅情況之下,阿螢就可以慢慢接近

而因為睇唔到,下墮嘅感覺成為確實嘅死亡威脅
當時我係真心覺得自己會死

真心後悔自己自殺

渴望有人拯救,但無,所以絕望

但絕望嘅盡頭,有阿螢嘅手

「點解⋯⋯我拒絕你咁多次,你仍然保護我?」

完全代入另一個個體嘅思考模式,係近乎無可能嘅事

必須了解一個人嘅本質、全心全意咁為佢諗,以佢為本位著想

「因為⋯⋯我真係⋯⋯好鍾意你⋯⋯」

痛苦,被感動淹沒

啊呀⋯⋯

眼淚⋯⋯滲咗出嚟

我一直,期待住嘅嗰一刹那

我伸出手,抬起阿螢嘅面容

「阿螢⋯⋯你嗰一剎那⋯⋯贏咗喇。」
太好喇
一個朝早由頭追到live 正評ed 個人鐘意sad ending多d
我寧願要返第一個結局 阿螢係我心目中始終係臭雞

第一個乾脆啲,有feel啲,第二個硬係覺得好勉強咁要迎合大眾咁將金仔同阿螢放埋一齊,仲有好Q肉麻
第二好d wor
第二個要睇過遺書故感受先會深
結局一真實好多。
金仔一早講過。唔鍾意就係唔鍾意。
阿瑩對佢離講。只係一個印象比較深 同沉咗船嘅客人。
重要係間接殺父仇人。一齊到已經好怪

不過我寧願見miki守寡.繼續一個人好過。 (放唔低遺書金仔. 就算再似。都唔係遺書金仔。過去左。無左就無左 )
阿螢呆咗:「但⋯⋯但係我⋯⋯我害死咗⋯⋯」

「我話咗,我原諒你。」

即使將所有罪名推喺你身上,我都原諒你

miki撕爛我封遺書:「你自己講咗,就唔需要封遺書喇。」

阿螢咬住下唇:「你⋯⋯講真?」

「真。」

「真係真?」

「嗯,我已經唔係你ptbf,就算唔埋單,我都會講真話你聽。」

阿螢摟實我:「太好喇⋯⋯太好喇⋯⋯」

時間過了十二點,仙子的法力消失

小木偶,卻成了真實的人
我拖實阿螢離開天台

「miki,你唔走?」

miki望住夜空:「我留一陣先走。」

「其實,你由一開始就無諗過由得我死。」

miki抬頭嘅背影,好似背負緊某啲好重嘅野咁

「哈哈,唔好諗得我太好啦,如果唔係阿螢拜託我在先,我就由你死架喇。」

「至今搵你寫遺書嘅人,死咗幾多個?」

佢沈默

隔咗一陣再答:「死哂啦,一個都無淨。」

「你講大話仲叻過我。」我笑一笑

阿螢向miki鞠躬

我同佢一齊開口:「好多謝你!」

我唔知道miki留喺天台做乜,我淨係覺得,佢矮小嘅背影,好悲傷

「唔使客氣。」

miki望住夜空,同嗰一晚一樣,天空掛住星河

「你要幸福呀,金仔。」
第二好啲 miki永遠都係遺書金隻雞泡魚
你要幸福啊....Miki...
我怕冇買遺書既人reference唔到結局二....

我相信舊讀者大部分都揀二
我都唔例外
miki唔會再遇到第二個金仔㗎啦 佢都唔會再好似愛金仔咁愛另一個人
支持結局二
https://www.facebook.com/begoldenyung/posts/630386610488381:0

最後嘅最後
交翻比大家
多謝大家嘅支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞