是咁的,我嘅職業係ptbf 終

845 回覆
800 Like 9 Dislike
召集正皮 我都好sad寫到
交代下今日點解得兩篇
9半起身
整教材
打波
剪頭髮
整教材
改文
教班
買旅行野
食飯

對唔住呀,我聽日會出翻出啲

咩波

金仔去邊度旅行
可以正皮多幾次就好
人永遠要到無可挽回嘅時候先識珍惜...
咁快就終
我獨自一人翻到屋企,期間李星同浩然輪流打比我,但我無力聽電話

環望黑暗嘅空間,廚房仍然放住今日晏奏我同老豆食完餐蛋飯嘅空碗

重新相處嘅時間實在太少

我行入老豆間房,開燈

床上得翻一個枕頭,我坐喺床邊,拎起佢,將面容埋喺入邊

係遲早會消散嘅,爸爸嘅味道

好想一直留住依股味道
金仔出文好快
嗤嗤嗤!!!

皮肉被刺穿嘅聲音不停喺我面前響起

血花飛濺喺紅燈籠嘅背景之上,鮮血隨住老豆悲痛嘅呻吟流出嘴角

幾個強壯嘅鬼佬衝過嚟,將不停用刀插我老豆背脊嘅男人推開,打落佢染血嘅凶器,將男人制伏

「放開我!我要殺咗隻臭鴨!」我大腦一片空白,完全無辦法理解點解阿潤會喺度出現

我亦理解唔到點解阿螢都喺依度,佢擔心咁衝過嚟

老豆無力咁依靠我,重力令我跪咗喺地上

血腥刺鼻

我雙手抓住老豆嘅背脊,托住佢,手中拎住嘅袋因此跌落地下,幪面超人v3模型因爲老舊嘅外盒受到衝擊,跌咗出嚟,斷咗隻手

我記起喇⋯⋯

「你個死仔!夠膽唔做功課!?」老豆喺我好細個好細個嗰陣,因為我唔做功課火滾,所以掟爛咗佢買比我嘅幪面超人v3模型,左手斷咗,砌唔翻

我雖然用膠紙痴翻好佢隻左手,但成個模型已經變哂形

「變唔翻以前咁喇!嗚呀呀呀!」我失望咁掉咗個模型,不停揼老豆大髀,用盡全力發洩

老豆淨係望住我,一句野都無講

後來老豆有一次帶我行咗好多手辦模型舖,都搵唔翻同一個模型

已經連我自己都忘記咗,細個失去咗一個心愛嘅手辦模型嘅回憶⋯⋯

但係⋯⋯

要送的話,你就送依個比我啦

點解係依個?

無咩,純粹想要啫

「係鬼⋯⋯純粹想要呀⋯⋯死老野⋯⋯」

我嘅手因爲血水變得滑潤

老豆無力咁將下巴枕喺我膊頭

背上嘅傷口⋯⋯一⋯⋯二⋯⋯三⋯⋯四⋯⋯比人插咗九刀⋯⋯個個傷口都好深,一齊標緊血

「啊⋯⋯你⋯⋯記起喇?嗰陣⋯⋯對唔住呀⋯⋯掟爛咗你個⋯⋯v3模型⋯⋯」

眼淚不停湧出眼眶

「死老野!唔好出聲!慳翻啖氣呀!頂住⋯⋯頂住呀!」

「嘿、嘿⋯⋯結果⋯⋯最後⋯⋯我最重要嘅人⋯⋯原來⋯⋯唔係自己啵⋯⋯」

我兩隻手喺佢背上兩個傷口施加壓力,希望止血,但其餘七個傷口不停流血

阿螢喊哂口走到過嚟跪低,用兩手㩒住我老豆另外兩個傷口,但仲有五個傷口流血

「收聲呀收聲呀!叫你咪出聲係咪唔識聽廣東話!!!!」

「原來⋯⋯最重要⋯⋯嘅人係⋯⋯你啵⋯⋯」

我不停點頭:「我知!我知喇!等救護車⋯⋯好無?唔好出聲⋯⋯」

「你⋯⋯翻屋企⋯⋯推起我張床褥⋯⋯拎翻⋯⋯下面嘅野⋯⋯出嚟睇下⋯⋯」

床褥下面⋯⋯有暗格?

所謂體溫,就係生命,老豆慢慢失去體溫,生命隨每一度流失

大腦依舊無辦法運轉

「點可以咁⋯⋯我地嘅時間啱啱先開始前進⋯⋯我仲有好多戲想同你睇⋯⋯我仲要等你技術純熟翻再整餐蛋飯我食架⋯⋯我仲要同你講⋯⋯以後咪再叫雞⋯⋯寂寞的話就搵我⋯⋯等我陪你⋯⋯」

一切都未夠,點可以咁樣突如其來就結束

老豆嘅手吃力咁爬上我嘅背脊,輕輕咁掃

身體嘅記憶,刺激我嘅淚腺

喺我分手嗰段飲到一翻屋企就摟住廁所嘔嘅日子,有一隻手喺我背脊輕掃

係你⋯⋯

係你每一晚,將我抱翻入房,抱我上床架⋯⋯

「爸爸!!!!」

「哈⋯⋯叫咗你⋯⋯唔好重視⋯⋯任何人架啦⋯⋯而家又⋯⋯喊⋯⋯又⋯⋯傷心⋯⋯喇⋯⋯」

感覺到生命嘅消逝,就好似燃燒到盡頭,左搖右擺嘅燭火

為人父母總有天會成為子女的鬼

「拜喇⋯⋯仔⋯⋯」

輕掃背脊嘅手,好似突然斷電咁,落下

喺巴士喊左
屌你搭緊車架睇到人喊
好慘
阿螢正仆街
不過金仔都有一部分責任
金仔一定自責一世
我放低枕頭,抬起床褥

床下面,左半係平滑嘅木面,右半就係一塊長方形嘅木板,板上鑽咗個窿,可以伸手指入去勾起塊木板

我伸出手指

啪咔

木板應聲而開

兩樣野吸引我嘅目光

第一樣,係一個比大型密實袋封住嘅枕頭

我拎出嚟,打開密實袋

沙喇沙喇

抽出半個枕頭,靠近一聞

係⋯⋯媽咪嘅氣味
我 遺憾抱緊你未夠 時候到了不可擁有
我也知要鬆手 卻捨不得你走
早知返到屋企先睇有洋蔥嘅
最放唔低既人係老豆
癡撚線 就咁寫死老豆
癡撚線 癡撚線
一直都冇拋走
咁知道一切之後咪仲自責
真你要點先可以好番
環望黑暗嘅空間,廚房仍然放住今日晏奏我同老豆食完餐蛋飯嘅空碗

我放開枕頭,拎出櫃入面另一個鐵盒

打開

「呃⋯⋯」

當初同我講丟哂啲相同錄影帶嘅係老豆

「你個⋯⋯死老野⋯⋯大話精⋯⋯」

原來所有相同片,全部都無丟到

老豆將佢地收埋喺床褥下嘅依個暗櫃入面

幾百張相

有我地近年旅行嘅全家福

有我細個同媽咪影嘅合照

有我出世嘅時候,媽咪抱住我嘅相、幫我沖涼、餵我食奶、陪我訓教嘅相

仲有更加舊,已經發黃褪色嘅相

係媽咪後生時同老豆嘅拍拖嘅相

相片變得模糊

過度傷心而失靈嘅淚腺,突然重新運轉

好蒙,蒙到我睇唔清楚最後一張,媽咪同爸爸嘅合照

好痛呀金仔
枕頭難如其人 始終吸引
自己一個人 孤單去溫心..
有沙入眼
原來上左熱門post
好多謝大家,我又見到好多讀者po story
好感激好感激
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞