是咁的,我嘅職業係ptbf 終

845 回覆
800 Like 9 Dislike
結果二係咪都happy end 睇完結局一覺得其他都假假地
而家係出緊結局1定2?
冇睇金仔fb 唔知而家做咩
好唔真實咩 我又覺得詳細d
至少明白心路
結局一 突然就好番
咪仲奇怪
金仔...死左?
搞到好想追返遺書
而家開始係結局二
最後會搞fb投票,由大家決定邊個結局放喺實體書

有實體書
至少明白心路
結局一 突然就好番
咪仲奇怪

我都有同感 結局一反而太快
結局二交代得好清楚
至少明白心路
結局一 突然就好番
咪仲奇怪

我都有同感 結局一反而太快
結局二交代得好清楚

同感 2節奏正常返好多
lm等實體書
結局一
結局二 所有野都正常交代晒
結局2啦 感情上處理得好啲 唔會一黎就鍾意左miki
同翻啊瑩一齊算啦
同翻啊瑩一齊算啦

後尾佢都知自己係鍾意啊瑩就得啦
同翻啊瑩一齊算啦

鐘意係唔需要時間嫁,有d人話黎就黎嫁啦!就好似有d人唔會因為人對好好左好多年就會由唔鐘意變成鐘意
結局一都唔錯
但結局二好似正d
結局二啦,感覺上冇咁奇怪
結局二寫得靚好多
結局2好似未完?
結局2好似未完?

我都覺
就喺嗰剎那,兩隻手用力扯住我隻手

黑布鬆脫,隨風喺就空舞動飄落

重見光明嘅視線,見到阿螢喊住口捉實我

「阿螢⋯⋯點解會喺度?」

「唔好放手呀!金仔!!!!!」

淚珠滴落我嘅面上,淚珠嘅撞擊強而有力,令我嘅理性重新接軌

我另一手都捉住阿螢,阿螢身後嘅miki都幫手,逐少逐少將我拉翻上去

我跨過圍牆,全身無哂力

阿螢伏喺我胸前,不停喊,轉瞬令我嘅衫濕哂

我終於知道,嗰啲不協調感嚟自邊度
29s
我轉頭望向miki,只見佢對住我伸一伸脷,傻笑

奇怪嘅地方在於我明明拜託佢交遺書比阿螢,但miki一次都無問我阿螢嘅聯絡方法

佢唔問,邊有方法搵阿螢,比封遺書佢?

仲有第一次喺電話對話,我講我個名嘅時候,miki話「等我好耐」

將不協調串埋,解釋只有一個

我將手放喺阿螢背脊:「你⋯⋯之前就搵過miki?」

佢伏喺我胸口,無抬頭,點點頭

「你預測到⋯⋯我會自殺?」

點點頭

「點可能⋯⋯做得到?」

miki拍拍手:「阿螢只係完完全全,代入咗你嘅處境嚟思考。」
miki話,阿螢有一日突然搵佢

「唔該,你係唔係幫人寫遺書架?你會唔會有其他同行呀?」

「以我所知就得我一個做啫。」

「我可唔可以拜託你一件事?」

「可以呀?」

「我有個朋友⋯⋯爸爸因爲我嘅關係過咗身,我驚佢會自殺,如果佢搵你寫遺書,你可唔可以通知我?」

「無問題呀,你朋友叫咩名?」

「佢叫金琉玹。」
我有啲錯愕:「但係⋯⋯如果我唔寫遺書直接自殺⋯⋯」

阿螢喺我懷中用力搖頭

「唔會⋯⋯你知道我因爲伯父嘅事而自責,你唔會唔理我就自殺架⋯⋯你知如果你就咁死咗,我都會去死,所以你一定會諗辦法同我講清楚架⋯⋯」

我笑咗出嚟:「憑咩⋯⋯咁覺得?」

miki插嘴:「關於依點我同阿螢嘅睇法就唔同喇。」

阿螢答:「因為你比任何人都溫柔⋯⋯所以你唔會想我死⋯⋯」

miki答:「因為愛呀。」

阿螢搖搖頭:「金仔講過⋯⋯唔會愛我⋯⋯」
呢個結局好tvb向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞