是咁的,我嘅職業係ptbf 終

845 回覆
800 Like 9 Dislike
信 盲目相信
好掛住阿螢,好耐無講佢
幾時變happy end
留名一出戲院就見到阿螢拖住條仔行過
睇完套戲出嚟,老豆問我跟住去邊

我話係秘密,叫佢跟住我

根據我嘅記憶,媽咪帶我去過一次嘅地方

嗰陣嘅我大概十歲左右,雖然記憶有啲模糊,但唔多唔少仲有印象

「間間舖頭都唔開門嘅?」

「比政府收購哂喇,唔開架喇。」媽咪拖住我,喺街道漫步

白色漁夫帽、淺藍色嘅棉織碎花冷衫配上長至小腿嘅米白長裙,永遠留喺我記憶之中

「咩係收購?」

「即係比人買咗,以後唔使做生意喇。」

「咁佢地以前做咩生意架?」

「印刷。」

媽咪話,依條叫做囍帖街
我同媽咪由街頭行到街尾,又由街尾行到街頭

毫無意義咁喺一條寂靜無人嘅荒廢街道行呀行

「我同你爸爸呢,廿年前就係喺依度行呀行,逐間逐間格價。」

行到中間,媽咪停低:「結婚有好多野要準備,過程好長,有時都會猶豫下,真係咁就結婚架喇?」

佢話,因為已經過咗熱戀期太耐,所以準備結婚嘅時候不停反問自己,真係依個人?

我而家諗翻,如果到結婚仍然會問依個問題,咁其實都唔係真係好愛

「直到行到依間,決定落訂之後,你爸爸拖實我行翻出嚟,佢合埋眼吸咗啖氣,然後望住我講,終於,真係結婚喇。」

我嗰陣對情情愛愛無乜興趣,但我鍾意聽媽咪講故事,所以靜靜望住佢,無出聲

媽咪凝視生鏽嘅鐵閘微笑,佢眼中所見嘅,一定係超越鐵閘嘅昔日

「成個老襯~從此被困~」媽咪合埋眼:「所有猶豫,都喺嗰一刻消失哂。」

成個老襯~從此被困~

爸爸看著媽媽

你就,困我一輩子吧
困我一世啦金仔
好sweet嘅金爸金媽
點解我覺得寫親情嘅部分係成篇小說最正嘅位
推下post希望你終唔到
諗翻,我嘅口甜舌滑或者遺傳自老豆

「依條係⋯⋯」老豆問

我望住已經完全唔同嘅囍帖街,懸掛空中嘅燈籠、瑰麗堂皇住宅、中式餐館、花店、珠寶店等等

我眉頭皺起,舖頭嘅主題可以約略推測,應該都同婚嫁業有關係

我都唔知原來囍帖街變成咁嘅樣

將本來自然形成嘅特色摧毀,重建之後仲夠膽用翻昔日嘅特色作招徠?

「係⋯⋯以前嘅囍帖街,我估唔到變成咁。」
講得出心大心細結婚既心情
要經歷幾多野先可以寫得咁細膩度

正評攻擊快啲出文呀
老豆知道依條街嘅原形之後,笑咗一聲

「走啦,依條街已經無意思。」

我嘅原意,係諗住同老豆行一次

因為我本身無諗過依條街嘅重建主題會咁令人反感

「成個老襯~從此被困~」

老豆無行入去條街度,但嘴邊哼出昔日,媽咪哼過嘅歌

最美的囍帖街,留在昔日

最美的回憶,只存在於過去

「其實聽到你做兼職男友都幾欣慰,不停出售感情,就代表你唔會將任何人睇得太重要。」
「老豆!」我見佢行遠,大聲叫佢

老豆半回頭,望住我

「唔?」

「點解⋯⋯點解你一直都唔正正經經搵翻個新老婆?」

我一直以為你忘記咗媽咪,但係昔日嘅歌,唔會呃人

佢笑

「囍帖街重建咗,仲係唔係以前嘅囍帖街?」

人嘅價值觀,總會喺言語之間透露

原來佢一直、一直無忘記媽咪

我跑前兩步:「點解你嗰陣要丟哂媽咪啲相同錄影帶?」

是時候,解開心結
眼濕濕
好正啊樓主 由愛情講到親情
加速
放低定放唔低好d
有冇答案
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞