是咁的,我嘅職業係ptbf 終

845 回覆
800 Like 9 Dislike
屌,結局一最正路
金仔堅持返自己,唔愛就唔愛
而呀螢最後都可以好撇脫咁放低金仔
大家各自過新生活
但係金仔可唔可以唔好同miki一齊
因為我諗遺書呀金同miki經歷過咁多野
應該無人可以取代到佢
我睇第一嗰個
見到金仔讚阿螢叻女嗰度 有啲心痛
畢竟阿螢咁堅持咁努力
我知愛情路上付出唔一定有回報
但真係覺得可惜
反而金仔同miki嘅相遇係幾驚喜
不過學巴打話齋
此金不同彼金
Miki雖然會慘啲 但我相信真係冇咩人可以取代到

結局二感覺上似番啲遺書故嘅格局
亦引用番少少當初(遺書)金嘅技巧
感覺令人好熟悉
因為每一位都已經睇左遺書故
一齊經歷左金仔同miki嘅浪漫婚禮
所以會有共嗚啲

Sorry 講到1999
大家快啲上FB投票啦
我中意結局一 但畫面講係二好睇d
金仔可唔可以保留結局一 交代多d細節心理
用下d靚比喻
個尾唔好end得咁突然
包一包個尾咁
留名
老豆好專心咁睇戲,唔知係咪我錯覺,好似喺閃爍嘅光影之間,見到佢眼濕濕

佢唔知我望緊佢

其實劇情睇咗三次基本上已經知哂講乜

所以今次,我望住闊別多年,近在咫尺嘅老豆

時間終於無再錯開

我地嘅時間線融合,再次一齊前進

我做咗一件好基嘅事,就係伸出手,放喺老豆搭喺手柄位嘅左手手背上面

作為ptbf,每次拖起客人嘅人,對方都一定會回握,唔存在拒絕我嘅手,所以亦唔會有忐忑不安

但面對老豆嗰隻有啲粗糙嘅厚皮手,我驚受到拒絕,我不安,但仍然選擇搭喺佢手背上

係幾時開始,我隻手同老豆嘅手已經變得一樣大?

手心之下嘅手背縮走,我無奈咁笑一笑,搖搖頭

粗糙嘅手心兜去我手嘅上方,輕輕拍咗兩下

老豆依舊望住大螢幕

而我笑容中嘅無奈,煙消雲散

頂!喺地鐵喊到豬頭咁
結局二好靚 連接遺書故都連得好好 但係「唔協調既感覺」大過睇結局一 可能前面一直有伏筆講金仔唔係真係咁決絕會好啲? eg對呀螢都有啲感覺但係因為身分係ptbf/ 因為佢害死老豆 所以一直唔俾自己向情侶方面發展甚至思考

如果解決到上面個問題中意二多啲

暫時咁睇又中意結局一多啲 但係可唔可以唔好同miki 發展 至少唔好寫到好似一見鐘情咁丫

Btw 遺書金我好掛住你
出前傳
出前傳
出前傳
結局一完得靚
含蓄得黎又有d想像空間

金仔等你下個故
稍作支持
其實睇咗遺書嘅實體書再睇呢個結尾就會明

Btw係愛啊 金仔
結局一阿瑩同金仔嘅完結好似正路啲 始終都間接害死左佢老豆 雖然好想佢地一齊
btw可唔可以老豆唔好死 喊到我
結局二
投咗結局一
但係又好鐘意結局二,特別係miki句「你要幸福呀,金仔」
比較鍾意結局一
但唔包括最後miki同哩個金仔嗰part
因為覺得miki唔會放得低遺書金仔去愛第二個
兩個結局都鍾意點揀得落手
中意結局二多啲,啊瑩既努力冇白費,到最後終於可以感動到啊金。好感人
最鍾意佢最後果一剎那呼應返之前 呢個先係一早舖排好既結局
唔鐘意啊螢
結局一
結局二好靚 連接遺書故都連得好好 但係「唔協調既感覺」大過睇結局一 可能前面一直有伏筆講金仔唔係真係咁決絕會好啲? eg對呀螢都有啲感覺但係因為身分係ptbf/ 因為佢害死老豆 所以一直唔俾自己向情侶方面發展甚至思考

如果解決到上面個問題中意二多啲

暫時咁睇又中意結局一多啲 但係可唔可以唔好同miki 發展 至少唔好寫到好似一見鐘情咁丫

Btw 遺書金我好掛住你

其實都有嫁 有幾次想覆訊息打幾隻字又刪除番同埋望住個訊息講野個段都俾人覺得想去愛/試愛但係因為第一個客既經驗話俾金仔聽沈船係無好結果

btw 2個結局都好好 好難揀
結局一就延續金仔miki個故事
結局二就比較淒美d

利申由網上追晒遺書故同唔妥故到忍唔住買實體書睇真結局 既cd-rom留名
結局一比較多想像空間,二太似遺書,加唔鐘意阿螢,一啦
皮已正
好正既故 呢套係我第一次睇金仔既故 好好睇
我味睇遺書 我會去買書支持

我想問我應該係miss佐有關啊潤既故事 因為我淨記得啊潤同牛奶妹一齊佐 之後就冇佐關於佢既野 但睇文又好似講佐有關金仔同潤既交集 我想知可以起邊part 度搵到
皮已正
好正既故 呢套係我第一次睇金仔既故 好好睇
我味睇遺書 我會去買書支持

我想問我應該係miss佐有關啊潤既故事 因為我淨記得啊潤同牛奶妹一齊佐 之後就冇佐關於佢既野 但睇文又好似講佐有關金仔同潤既交集 我想知可以起邊part 度搵到

紙言310開始
終於追完,留正評
金仔可唔可以出翻個 金句文集
拎翻以前咁多個故嘅 一定好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞