是咁的,我嘅職業係ptbf 終

845 回覆
800 Like 9 Dislike
live
真男人
屌又live
加油啊金仔
好彩唔駛揾Miki寫遺書...
隨後我又去見翻阿文,將發生嘅事一一講哂佢知

「接受失去唔係一件易事,但我見到你逐少逐少咁接受緊。你知唔知,自己已經好叻?」

我笑咗出嚟:「一啲都唔叻。心仍然好痛。」

「我唔係講依樣。」

我聽到滿頭問號

「而係你將視線由失去乜野,轉為你仲有乜野,依種角度嘅轉換。我以前,如果唔係有我老公提我,都察覺唔到。」

阿文托住頭向我微笑:「你憑自己嘅力量就察覺得到。叻,係叻在你整咗兩碗餐蛋飯比朋友,叻在你多謝佢地。」

臨走,佢摸一摸我個頭

「你一定會愈嚟愈堅強。心幾時痛,就幾時搵我啦。」

幫助人嘅心,幾時都好似天使一樣咁耀眼

唔理係社工定ptgbf,同職業無關

係奇奇同阿文,救人嘅心令佢地成為天使
終結,總係突如其來

媽咪係心臟病,老豆係為保護比人尋仇嘅我而死

生存並唔係理所當然

死亡每日如影隨形

這一秒你還在,下一秒,你就不在了

生存落去嘅動力,我已經無哂

失去最重要嘅人,等同死亡

即使維持生存嘅表象,我都知自己核心嘅部分已經壞死咗

其實金仔都係天使
係真天使而唔係想模仿天使既惡鬼
我繼續每日接客,繼續做我嘅ptbf

然後有一日,我接到一個陌生號碼打過嚟

係無見過嘅電話,亦唔係任何客人嘅號碼

「喂?」

「呀⋯⋯喂?係咪金琉玹先生呀?」係一把女人聲

「係呀,請問你係?」

「我係馮敏螢小姐嘅遺書代筆,我想交佢封遺書比你,唔知你幾時得閒咁呢?」

阿螢嘅遺書⋯⋯代筆?

咪住!?遺書!?
兩個故事有重疊線

我屌
阿螢搵咗...
隨後我又去見翻阿文,將發生嘅事一一講哂佢知

「接受失去唔係一件易事,但我見到你逐少逐少咁接受緊。你知唔知,自己已經好叻?」

我笑咗出嚟:「一啲都唔叻。心仍然好痛。」

「我唔係講依樣。」

我聽到滿頭問號

「而係你將視線由失去乜野,轉為你仲有乜野,依種角度嘅轉換。我以前,如果唔係有我老公提我,都察覺唔到。」遺書故紙言366

阿文托住頭向我微笑:「你憑自己嘅力量就察覺得到。叻,係叻在你整咗兩碗餐蛋飯比朋友,叻在你多謝佢地。」

臨走,佢摸一摸我個頭

「你一定會愈嚟愈堅強。心幾時痛,就幾時搵我啦。」

幫助人嘅心,幾時都好似天使一樣咁耀眼

唔理係社工定ptgbf,同職業無關

係奇奇同阿文,救人嘅心令佢地成為天使

我屌
阿螢搵咗...
又害死多個定點
臭雞又準備一秒變返好人
係呢啲時候先無文
開始覺得呀螢有少少煩膠味
金仔揾金仔交低遺書,即係阿螢已經......
經歷緊同主角類似嘅經歷
而家仲係訓唔到
仲患上抑鬱症
金仔可唔可以同我輔導
miki
唔撚係掛
但碎裂嘅心,仍然留戀住自己完好無缺嘅昔日

留戀完 都係時間放低啦係咪
低處未算低。到底可以去到幾慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞