是咁的,我嘅職業係ptbf 終

845 回覆
800 Like 9 Dislike
相信老豆都係受過情傷
gay爆

不過我中意
老豆
講親情真係
唔妥又係咁
樓主好耐冇update紙言
lmlm
加速
兩仔爺好sweet
留名正評
咁快又live左啦屌
好撚正
追到live唯有睇唔妥故
喊到仆街
新post 一推
父愛真係盡在不言中
講出口好肉麻
其實老豆都好愛個仔
希望金仔可以同老豆關係變返好
Live咗
Btw, 皮已正
食完飯之後,我地就出街,去咗旺角信和,準備喺睇戲之前消磨下時間

男人,無論幾成熟,心入面總有一角留比長唔大嘅自己

「金仔你睇依個睇依個,手工好精緻喎。」老豆指住個未來戰士嘅手辦模型,雙眼發哂光

異形、血獸、金剛、黑武士、哥斯拉、高達、福音戰士、大和號戰艦等等,依啲萬世吸金嘅模型總係可以吸引上一輩男人嘅目光

經典嘅影視作品,跨越世代同時空,令做仔女嘅可以窺探父母年輕時候娛樂

然後,時空交融

老豆望住一盒幪面超人嘅模型

「如果你仲細,我應該會買翻屋企。」

爸爸媽媽所認知嘅公仔增加,因為有我地存在
老豆
好sweet呀
好sweet 呀 正皮正皮
父母睇住我地長大,自然知道我地鍾意乜野

相反,我地就唔知道佢地以前鐘意乜野

不過,即使無親眼見過,仍然有知道嘅方法

「其實你後生嗰陣,最鍾意咩公仔?」

「我後生?咁梗係鐵甲萬能俠啦。」

我仲以為會係咩冷門野,鐵甲萬能俠要搵都唔難丫

不過考慮翻以前嗰個年代,睇卡通片嘅途徑只有電視,而電視台肯買入嘅又一定係熱門作品,所以會鍾意咁大路嘅野都合情合理

「嗰陣成日偷雞走去隔離屋,喺人地屋外面偷睇電視。」

「要偷睇架?」

「屋企邊有錢買電視。咁以前公屋啲鄰居關係就好好嘅,通常大家都係閂鐵閘唔閂門,咁我地成班豆丁就到時到候擔凳仔坐喺人地屋外睇咯。不過太嘈條友會閂門,所以我地都唔敢出聲。」

聊天,讓我知道屬於你的,昔日的世界
好想喊呀嗚
「嗰陣就一路幻想住有一日自己可以擁有一個鐵甲萬能俠。」

但係喺我嘅記憶之中,老豆從來無買過鐵甲萬能俠嘅公仔翻嚟

我地又行咗幾間鋪頭,終於見到有一個超合金版本嘅萬能俠模型

「我送比你。」我諗住行入去,但老豆拉住我

「過咗就係過咗,唔洗喇。」

佢拉住我行回頭路,去翻第一間舖頭

「要送的話,你就送依個比我啦。」

老豆抬起手,指住一個外盒已經磨得有啲爛,唔知轉手過幾多次嘅一個,老舊嘅幪面超人V3模型
為何這麼偉大
「點解係買依個?」

老豆望一望我,然後釋懷咁鬆一口氣:「無咩,純粹想要啫。」

我走入去,買咗,由於已經好舊,所以唔係特別貴

我拎住個袋同老豆離開信和

一行出門口,就有個女人走埋嚟:「喂~金哥,咁啱呀?做咩無啦啦今晚唔搵人地呀?」

個女人係輕熟女,樣就唔係話好靚,但勝在身材搭救,唔知佢係Candy、Sandy定Mandy

唔可以比佢拉翻老豆走

見佢想走近,我率先踏前一步,一掌頂住佢心口

「哇你乜水?咁猴禽嘅?」

「噢Sandy~唔好意思喇,今日我搵咗ptbf陪我。」老豆拉一拉我

「吓?ptbf?哦~又係嗰啲又要做雞又要攞貞節牌坊,懶係高尚死都話同我地有分別嗰啲仆街。」

Sandy推開我,好似要拍走灰塵咁用力掃咗個胸兩野:「估唔到你好依味野喎金哥。」

「哈哈,試下新野丫嘛,同你介紹,依個係金仔。」

Sandy打咗個突:「金⋯?你⋯⋯你個仔?」

「唔似咩?我就係又要做雞又要攞貞節牌坊,懶係高尚死都話同你地有分別嘅仆街仔嘅老豆。」老豆由始至終都保持住微笑

「呃⋯⋯我唔係咁嘅意思⋯⋯」

老豆拉我行過Sandy:「唔使搵我喇,你。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞